Allt för konsten: Tacospaj

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Pomerol, 17 augusti 2009.

  1. Pomerol

    Pomerol Medlem

    Krug88 är ju näst intill besatt av Tacospaj. Man behöver ju inte vara Freud för att förstå att det ligger något mycket tragiskt bakom denna längtan. Jag har nog aldrig haft en längtan efter tacospaj - dock väckte Krug88 min nyfikenhet. Vad är det egentligen som det svenska folket njuter av när det ska vara lite extra festligt?

    Min första ambition var att jag skulle vara ensam när det skulle lagas och ätas tacospaj. Man vill ju absolut inte ha med barnen på sådana här sjuka grejer.

    Sedan gällde det att hitta recept. Är det någon som är förvånad att jag hittade det på Expressens hemsida?

    Nåväl, receptet:

    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
    2 krm salt
    150 g kylskåpskallt smör
    2 msk iskallt vatten

    Fyllning:
    400 g nötfärs
    1 st gul lök
    2 st vitlöksklyftor
    smör till stekning
    2 dl passerade tomater
    1 paket taco kryddmix, 40 g
    salt och nymalen peppar
    1 burk kidneybönor, 400 g
    3 dl texmexost, riven, eller lagrad ost
    0,5 st grön paprika
    0,5 st gul paprika
    8 st cocktailtomater, stora

    Jag gjorde två ändringar. För det första så strök jag taco kryddmix med dess natriumglutamat utan gjorde en egen kryddmix av spiskummin, chilipulver, paprikapulver, salt och peppar. Sedan satsade jag på en riktigt god ost; Kvibille cheddar calvados. För övrigt satsate jag på bra kvalitet; ekologiska grönsaker, bra passerade tomater osv. Inget fick lämnas åt slumpen.

    Att göra pajen gick snabbt och enkelt. Desto svårare var det med vinvalet. Umbala är ju ett riktigt populärt och folkligt vin men eftersom det inte är varje dag som jag äter tacospaj gick jag faktist upp elva kr och satsade på Delas C-H. Jorå, fint ska det va.

    Den är ju ganska generös i frukten som matchade pajen bra, det var faktist en trevlig kombination. Och pajen i sig då? Tja, den smakade ungefär som tacos. Fast som en paj. Men med tacos. Fast i pajtappning. Ja, ni förstår.

    [​IMG]
     
  2. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Näe, jag förstår inte ???
     
  3. Segol

    Segol Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    666 inlägg... Hade jag varit du hade jag tänkt mig noga för innan jag skrev nåt nytt eftersom siffran 667 känns futtig i jämförelse.

    Apropå tacopajen som tråden faktiskt handlar om så känns det en smula patetiskt att höra talas om tacokryssningar o annat elände men den där pajen ser inte så tokig ut, det kanske bor en Anders Svensson i mig trots allt :)
     
  4. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Mitt mål är det här och 2 inlägg till.

    Tacopaj är patetiskt, så det så! Dessutom är den inte glutenfri!
     
  5. Segol

    Segol Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Det är bra att ha realistiska mål!
    Det glutenfria är ju lätt åtgärdat genom att byta ut mjölet, dessutom tycker jag pajer ofta blir bättre på glutenfritt mjöl eftersom det mjölet gör pajen krispigare. Å andra sidan känns det inte som du är på väg att slänga ihop en tacopaj, ordet "patetiskt" tar jag som hyfsad indikation på det...
     
  6. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Rätt sorgligt, men kul att jag kunde inspirera dig till lite dumheter...
     
  7. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Snyggt dekorerat !
    Det bor nog en liten konditor i dig tror jag :)
    Du får be Kvibille att ta fram en Cheddar "Tequila" så blir det fullbordat.
     
  8. vintjej

    vintjej Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Kul att du vågade dig på den. Men jag betvivlar att man ska hotta till den som du har gjort, om man nu vill ha den genuint folkliga upplevelsen.
    Nu är frågan. Vågar du gå WT all the way?
     
  9. anders

    anders Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Nu ska vi vara försiktiga med vad vi hetsar Pomerol till. Vi må betänka att Pomerol inte är van vid vad pöbelsvensson stoppar i sig. Omogna tomater i all sin orangefärgade prakt, taco kryddmix med dess natriumglutamat, totalt smaklös hushållsost etc verkar vara ett helgjutet recept på hur man snabbast möjligt tar sig till en livshotande anafylaktisk chock om man nu är van vid de lite bättre råvarorna...

    På tal om hushållsost var det en kille i cigarrklubben (har jag för mig) som stoppade in en sådan i kylskåpet och tog fram den tre år senare. Då var den tydligen riktigt bra.
     
  10. vintjej

    vintjej Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Aha, extrem lagringspotential alltså? Jobbigt att ha den runda klunsen i kylen under 3 år dock. Och rund är den väl för att den ska passa i papperskorgen?
     
  11. anders

    anders Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Jag har för mig att det är värre än så. Han kör lagring så att han kan ta en varje jul. Det blir alltså TRE ostar, eller kanske snarare blivande ostar, i kylen samtidigt.
     
  12. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Det finns möjligheter att köpa lagrad hushållsost på ett par ställen. Den kan också bli ost till slut.

    Mina kompisar och deras döttrar kallar hushållsost för "hushållsplast". Gruyère är deras favorit. :)
     
  13. vintjej

    vintjej Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Nu blir man ju nästan nyfiken. Din vän anser alltså att den blir bättre ellere i klass med cheddar el dyl?
     
  14. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Företaget som lagrar ostar och sen säljer dem heter http://www.sivansost.se.

    Kan återfinnas bla på NK i ostdisken. Häftiga grejer!
     
  15. Jos

    Jos Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Ang. Kvibille Cheddar så må den vara god men likt förbaskat innehåller den konserveringsmedel E251, E202, och E235. Alltså bl.a. Natamycin(E235), ett antibiotikum som i princip hela ostbranschen i övrigt har slutat använda eller påbörjat att fasa ut. Jag har nu ingen aning om Natamycin är hälsofarligt eller inte men man kan ju fråga sig varför de flesta osttillverkare har påbörjat borttagning av ämnet i produktionen...


    Så tre olika typer av konserveringsmedel i Kvibille men inga i Hushållsost..

    Jag kan också rekommendera lagring av hushållsost då jag prövat en (vanlig Arla) som varit lagrad över ett år och som var sjukt bra. Har för mig att den låg i något osttyg typ som var fuktigt men det kanske inte var under lagringen.
     
  16. Pomerol

    Pomerol Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Det hade jag missat, de har en förmåga att smyga sig in här och där. Ibland sänker man garden något när man köper varor som man förväntar sig är lite bättre medan man lusläser innehållsförteckningen på andra.
     
  17. vintjej

    vintjej Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Tacopajen har fått en konkurrent:
    http://dewdropia.blogg.se/2009/septembe ... atang.html
    ..."men nu jag iallafall lärt mig att tycka om kall bearnaisesås, men bara om den är oäkta, d v s gjord på matlagningsyoghurt och OLW:s dipmix "Bearnaise" ;P!

    Hur som helst... jag tänkte att jag skulle lära mig att tycka om varm bearnaisesås så därför gjorde jag en risgratäng med lite korv, grönsaker och så ett täcke av bearnaisesmakande röra! Inte så tokigt faktiskt!! Korv och b-sås funkade riktigt bra :)"
     
  18. CH

    CH Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj


    hahaha först trodde jag det var vad du tyckte och dömde dig fullständigt ända tills jag läste bloggen.
     
  19. vintjej

    vintjej Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Det är det som är faran med internetkommunikation.:D
     
  20. gustav.K

    gustav.K Medlem

    SV: Allt för konsten: Tacospaj

    Åfytusanjävlar.
     

Dela sidan