Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Att göra eget vin.

Magnus L

urydhtfilgukj
Jag har en treårig universitetsutbildning i grundläggande oenologi och vitikultur i ryggen (dock inget jag jobbar med) samt drygt 100st 5 år gamla vinrankor på friland. Det är först de senaste två åren som det har blivit tillräckligt med skörd för att det skall gå att ens försöka göra vin.

Jag har inga professionella verktyg, mer än kommersiella jäststammar. Vinet har jag gjort hemma i köket och jäst på köksbänken.
Förra året blev det 1 flaska vin på mina "äkta" sorter, samt en blandade med "oäkta" sorter. Med äkta sorter menar jag sorter/varianter av arten Vitis Vinifera (det art som man gör vin på traditionellt, och som alla våra olika druvsorter hör till) och med oäkta menar jag sorter av nordamerikanska arter, i mitt fall en Labruska sort som heter Zilga.

Men jag har ett par problem:
  • För många olika sorter. Jag tyckte det var en rolig och bra idé att prova lite olika sorter som potentiellt skulle fungera i vårt klimat. Bland annat Chardonnay, Riesling, Frühburgunder, Siegerrebe och Solaris (hybrid). Ungefär hälften av stockar ger ingen skörd, eller skörd som inte hinner mogna alls innan frosten kommer. Allt gott och väl tills dess jag började ta skörd och insåg att alla givetvis mognar vid helt olika tidpunkt. Jag får alltså inte en samlad skörd jag kan pressa och göra vin på, utan jag får 2 kilo i stöten under hela september månad. I år tog jag bara Solaris-druvorna till vin och resten har ätits upp eller kommer att ätas upp.
  • För liten mängd. Detta året fick jag ungefär 5kg solaris på 10 plantor. Avstjälkat och krossat motsvarar detta ca 4 liter vin. Det är väldigt svårt att göra så små mängder vin. Framför allt blir den mängd vin som exponeras mot syre procentuellt större mot den oexponerade ju mindre mängd som hanteras. Det blir alltså en större aromatisk effekt av de oxidativa deffekterna som nästan alltid uppstår vid traditionell vinmakning.
  • För lite socker. Om ni tänker på att dom har problem med mognaden i Champagne vissa år så kan ni ju bara föreställa er vilket superår som skall till här i Sverige för att vi skall få en hyfsad mognad. För att kompensera för detta så får vi andvända oss av tidigt mognande sorter och hybrider. Det är här Solaris kommer in då den trots sin relativt korta växtsäsong ger en must med hög sockerhalt. Jag har på grund av framför allt slarv missat att ta sockerhalten på de druvor som jag gjorde vin på förra året och de som jag har gjort vin på i år. Men @Matlen kan intyga att det han fick smaka på i våras knappast låg på högre alkoholhalt än en folköl. i år har jag chaptaliserat och borde hamna någonstans runt 10-11 ABV.

20140922_151625.jpg

Till höger: 2 liter rent Solarisvin som fått jäsa med skalen i ca 3 dagar, sedan jäst ut till torrt på ca 1 vecka.
Till vänster: 2 liter vin gjort på must från Zilgadruvor som har fått jäsa med skal från Solaris. Samma process som det rena Solarisvinet.

Bägge står nu och kallstabiliseras och sedimenteras i min kyl för att tappas på flaska så snart de blir helt rena. Väldigt lätt svavlade skall dom sedan få vila till slutet av våren då det blir till att prova.

Någon annan på forumet som har gjort vin hemma?
 

Mattias Schyberg

Administratör
Jag har en treårig universitetsutbildning i grundläggande oenologi och vitikultur i ryggen (dock inget jag jobbar med) samt drygt 100st 5 år gamla vinrankor på friland. Det är först de senaste två åren som det har blivit tillräckligt med skörd för att det skall gå att ens försöka göra vin.

Jag har inga professionella verktyg, mer än kommersiella jäststammar. Vinet har jag gjort hemma i köket och jäst på köksbänken.
Förra året blev det 1 flaska vin på mina "äkta" sorter, samt en blandade med "oäkta" sorter. Med äkta sorter menar jag sorter/varianter av arten Vitis Vinifera (det art som man gör vin på traditionellt, och som alla våra olika druvsorter hör till) och med oäkta menar jag sorter av nordamerikanska arter, i mitt fall en Labruska sort som heter Zilga.

Men jag har ett par problem:
  • För många olika sorter. Jag tyckte det var en rolig och bra idé att prova lite olika sorter som potentiellt skulle fungera i vårt klimat. Bland annat Chardonnay, Riesling, Frühburgunder, Siegerrebe och Solaris (hybrid). Ungefär hälften av stockar ger ingen skörd, eller skörd som inte hinner mogna alls innan frosten kommer. Allt gott och väl tills dess jag började ta skörd och insåg att alla givetvis mognar vid helt olika tidpunkt. Jag får alltså inte en samlad skörd jag kan pressa och göra vin på, utan jag får 2 kilo i stöten under hela september månad. I år tog jag bara Solaris-druvorna till vin och resten har ätits upp eller kommer att ätas upp.
  • För liten mängd. Detta året fick jag ungefär 5kg solaris på 10 plantor. Avstjälkat och krossat motsvarar detta ca 4 liter vin. Det är väldigt svårt att göra så små mängder vin. Framför allt blir den mängd vin som exponeras mot syre procentuellt större mot den oexponerade ju mindre mängd som hanteras. Det blir alltså en större aromatisk effekt av de oxidativa deffekterna som nästan alltid uppstår vid traditionell vinmakning.
  • För lite socker. Om ni tänker på att dom har problem med mognaden i Champagne vissa år så kan ni ju bara föreställa er vilket superår som skall till här i Sverige för att vi skall få en hyfsad mognad. För att kompensera för detta så får vi andvända oss av tidigt mognande sorter och hybrider. Det är här Solaris kommer in då den trots sin relativt korta växtsäsong ger en must med hög sockerhalt. Jag har på grund av framför allt slarv missat att ta sockerhalten på de druvor som jag gjorde vin på förra året och de som jag har gjort vin på i år. Men @Matlen kan intyga att det han fick smaka på i våras knappast höl högre alkoholhalt än en folköl. i år har jag chaptaliserat och borde hamna någonstans runt 10-11 ABV.

Visa bifogad bild 2245
Till höger: 2 liter rent Solarisvin som fått jäsa med skalen i ca 3 dagar, sedan jäst ut till torrt på ca 1 vecka.
Till vänster: 2 liter vin gjort på must från Zilgadruvor som har fått jäsa med skal från Solaris. Samma process som det rena Solarisvinet.

Bägge står nu och kallstabiliseras och sedimenteras i min kyl för att tappas på flaska så snart de blir helt rena. Väldigt lätt svavlade skall dom sedan få vila till slutet av våren då det blir till att prova.

Någon annan på forumet som har gjort vin hemma?
Om jag har gjort vin? Räknas de där vinsatserna man kan köpa på Hobbex? ;)
Minns så väl min första fylla vilket var när jag drack ett vin som en äldre bekant hade gjort med något halvfabrikat. Smakade apa, milt sagt, men full som satan blev man. Låg i rännstenen och rullade i mina spyor säger de som minns. :D

Skämt åsido, jag är ruggigt imponerad av dina ambitioner. En vacker dag kan det nog smaka tillräckligt bra för att passa på ett vininferno med FW...:)
 
Trådskapare
Magnus L

Magnus L

urydhtfilgukj
Om jag har gjort vin? Räknas de där vinsatserna man kan köpa på Hobbex?
Minns så väl min första fylla vilket var när jag drack ett vin som en äldre bekant hade gjort med något halvfabrikat. Smakade apa, milt sagt, men full som satan blev man. Låg i rännstenen och rullade i mina spyor säger de som minns. :D

Skämt åsido, jag är ruggigt imponerad av dina ambitioner. En vacker dag kan det nog smaka tillräckligt bra för att passa på ett vininferno med FW...:)
Har aldrig gett mig på de där vinsatserna, känns som slöseri med tid och även om det kanske kan bli drickbart så gör jag det ju inte direkt för att få ut bra APK. Men har något svagt minne att jag har druckit nån form av vinsats med jordgubbssmak i slottskogen i tonåren. Gissningsvis i samma kvalitetsnivå som alkotvål.

Min plan för nästa år är att köpa fler Solarisplantor och fylla ut de hål i vingården där andra plantor har dött. Solaris må vara lite tråkig, men det är den enda av sorterna som har gett tillräckligt mogen och stor skörd för att det skall bli nått att göra vin av. Och hur kul det än är att odla växter så är ju själva vinproduktionen och resultatet ganska viktigt för att det skall vara någon poäng!
 

Mattias Schyberg

Administratör
Har aldrig gett mig på de där vinsatserna, känns som slöseri med tid och även om det kanske kan bli drickbart så gör jag det ju inte direkt för att få ut bra APK. Men har något svagt minne att jag har druckit nån form av vinsats med jordgubbssmak i slottskogen i tonåren. Gissningsvis i samma kvalitetsnivå som alkotvål.
Såklart, det är ju inte ens värt att kalla vin, men oj vad full man blev. ;)
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Solaris är väl det som lyckas bäst i vårt kalla sverige.
Det går inte att bygga in rankorna så det blir lite växthus känsla?
 
Trådskapare
Magnus L

Magnus L

urydhtfilgukj
Solaris är väl det som lyckas bäst i vårt kalla sverige.
Det går inte att bygga in rankorna så det blir lite växthus känsla?
Ja Solaris verkar iaf vara den som klarar klimatet bäst. Svårt att veta hur kvaliten påverkas av att det är en hybriddruva. De bästa jag har druckit från Sverige har varit ganska dominerade av tioler (det som ger Sauvignon blanc dess så typiska gröna, aromatiska karaktär). Något som lika mycket kommer dock från vinmakningen (kraftigt reduktiv jäsning och kallmaceration) som från druvan. Vet med andra ord inte riktigt vad som är typiskt Solaris, eller om det äns finns något som är druvtypiskt.

Visst skulle man kunna bygga in rankorna, fast själva ytan på "vingården" är ganska stor, ca 150mx15m så det skulle krävas en ganska rejäl byggnation och investering. Det skulle också kännas lite tråkigt, ett av målen är ju att försöka odla vinrankor på friland. Att det går i växthus vet jag redan :)
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Ja Solaris verkar iaf vara den som klarar klimatet bäst. Svårt att veta hur kvaliten påverkas av att det är en hybriddruva. De bästa jag har druckit från Sverige har varit ganska dominerade av tioler (det som ger Sauvignon blanc dess så typiska gröna, aromatiska karaktär). Något som lika mycket kommer dock från vinmakningen (kraftigt reduktiv jäsning och kallmaceration) som från druvan. Vet med andra ord inte riktigt vad som är typiskt Solaris, eller om det äns finns något som är druvtypiskt.

Visst skulle man kunna bygga in rankorna, fast själva ytan på "vingården" är ganska stor, ca 150mx15m så det skulle krävas en ganska rejäl byggnation och investering. Det skulle också kännas lite tråkigt, ett av målen är ju att försöka odla vinrankor på friland. Att det går i växthus vet jag redan :)
Har bara druckit en solaris ifrån kullahalvön som var ett mousserande. va ganska spretigt och speciellt om ja minns rätt.
Som ställningsbyggare så kan ja smälla upp en tillfälligt växthus om du önskar :-D
 
Trådskapare
Magnus L

Magnus L

urydhtfilgukj
Som ställningsbyggare så kan ja smälla upp en tillfälligt växthus om du önskar :-D

Då har du kanske koll på var man kan få tag i sånt där blått skyddsnät som sitter på byggnadsställningar? Mitt största problem, och ett ständigt problem i vinodlingar är att så snart druvorna börjar mogna så kommer småfåglarna och tar dom. :mad:
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Då har du kanske koll på var man kan få tag i sånt där blått skyddsnät som sitter på byggnadsställningar? Mitt största problem, och ett ständigt problem i vinodlingar är att så snart druvorna börjar mogna så kommer småfåglarna och tar dom. :mad:
Vi har massa nät i fina färger här i stockholm kom förbi så får du en bit ;-)
 

Michael.S

Medlem
Sjukt intressant :) Hoppas du får till ett bra vin till slut :)
Du får höra av dig om du behöver hjälp eller något nångång. Vill du, så kan jag kolla upp om jag kan få fram lite skyddsnät. Hur mycket behöver du?
 

ChristianB

DipWSET
Ruggigt intressant ämne! Jag har en bryggutbildning i ryggen och brygger en del öl hemma, så nu när vinintresset har tagit fart kommer ju förstås tankarna på att göra eget vin! ;)

Har du funderat över andra sorter? Vidal ska väl vara något som fungerar i Sverige, i alla fall på vissa håll. Seyval Blanc används i Kanada vad jag vet och det ger bra resultat med icewines däröver... Kan det vara något att satsa på när du nu nämner att du råkar ut för frost? Mognaden är ju ett problem förstås och särskilt sockermognaden som behöver en massa solljus för att bli "klar". Spännande problem!

En annan kort fråga, var läser man oenologi i Sverige? Eftersom "det ena leder till det andra" så har jag också kikat på att läsa geologi under hösten och därefter oenologi på lämplig plats. Hittills har jag bara sett till USA, England, Nya Zeeland och Frankrike som alternativ. England och Frankrike är ju rätt nära ändå, med problemet att min franska är lite rostig, medan USA och Nya Zeeland är längre bort. Det är inget hinder egentligen, men nära är ju ofta enklare. :)
 
Trådskapare
Magnus L

Magnus L

urydhtfilgukj
Sjukt intressant :) Hoppas du får till ett bra vin till slut :)
Du får höra av dig om du behöver hjälp eller något nångång. Vill du, så kan jag kolla upp om jag kan få fram lite skyddsnät. Hur mycket behöver du?
Tack för erbjudandet, återkommer i början av nästa sommar när det är aktuellt igen :)
 
Trådskapare
Magnus L

Magnus L

urydhtfilgukj
Har du funderat över andra sorter? Vidal ska väl vara något som fungerar i Sverige, i alla fall på vissa håll. Seyval Blanc används i Kanada vad jag vet och det ger bra resultat med icewines däröver... Kan det vara något att satsa på när du nu nämner att du råkar ut för frost? Mognaden är ju ett problem förstås och särskilt sockermognaden som behöver en massa solljus för att bli "klar". Spännande problem!

Har funderat lite på andra sorter. Bland dom äkta så är Chasselas (eller Gutedel som den kallas i tyskland) lite intressant. Kort växtsäsong och mycket socker, men tyvärr lär den vara lite intetsägande.
Vidal har jag också funderat mycket på, och kan mycket väl bli så att jag sätter en rad eller två med den till våren om jag får tag i några plantor. Tyvärr har jag svårt att se att jag kan göra Icewine med de förutsättningar vi har på västkusten. Det kommer sällan någon period med ihållande kyla tidigt på senhösten utan snarare i sent december eller januari och då är det lite sent.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Har funderat lite på andra sorter. Bland dom äkta så är Chasselas (eller Gutedel som den kallas i tyskland) lite intressant. Kort växtsäsong och mycket socker, men tyvärr lär den vara lite intetsägande.
Vidal har jag också funderat mycket på, och kan mycket väl bli så att jag sätter en rad eller två med den till våren om jag får tag i några plantor. Tyvärr har jag svårt att se att jag kan göra Icewine med de förutsättningar vi har på västkusten. Det kommer sällan någon period med ihållande kyla tidigt på senhösten utan snarare i sent december eller januari och då är det lite sent.
Då är ju frågan vad man ska göra med Vidal om man inte kan göra isvin? Har vid något tillfälle provat "vanlig" kanadensisk Vidal, och det var totalt ointressanta viner. Även om det är en druvsort som anses lite anonym är det nog betydligt enklare att hitta vettig Chasselas/Gutedel/Fendant än Vidal, fast om den regeln gäller även på svenska breddgrader vet jag så klart inte, eftersom jag mer ägnar mig åt konsumtion av utländska viner än produktion av inhemska.
Hur är det med Frühburgunder? Går den kanske att få att mogna?
 

Larseman

Medlem
Då är ju frågan vad man ska göra med Vidal om man inte kan göra isvin? Har vid något tillfälle provat "vanlig" kanadensisk Vidal, och det var totalt ointressanta viner. Även om det är en druvsort som anses lite anonym är det nog betydligt enklare att hitta vettig Chasselas/Gutedel/Fendant än Vidal, fast om den regeln gäller även på svenska breddgrader vet jag så klart inte, eftersom jag mer ägnar mig åt konsumtion av utländska viner än produktion av inhemska.
Hur är det med Frühburgunder? Går den kanske att få att mogna?
Vet att Wannborga på Öland provar Frühburgunder men oklart med vilken framgång. De verkar inte göra några röda endruveviner utan enbart blandningar på det som har funkat bäst det året.
 
Toppen