Bakfickan Djuret (Stockholm)

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av vintjej, 17 september 2009.

  1. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Djuret?

    För de av er som gillar Sine Qua Non. Djuret kommer tydligen att sälja dem på glas snart. Det ska komma mer info senare
     
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Djuret?

    Köttmackor på Djuret kan bara rekommenderas. För de av er som inte läst bloggar så är det tre olika mackor. Kyckling, karré och biff. Köttet är som väntat exemplariskt, framförallt kycklingen och biffen sticker ut.

    Alla tre har olika sorters majonäs (senap, vitlök och dragon till de tre mackorna) och picklade grönsaker i botten. Vet att Jimmy föreslagit att man borde ha mindre majonäs men jag kan inte hålla med. Storheten i den här anrättningen är att den är konsekvent. Fett med mera fett som kompletterar varandra perfekt. Kan hålla med Jimmy om att karrén skulle kunna kryddas upp en del, den var lite tam

    Jag tycker att det är lagom storlek på de tre mackorna, brödet är väldigt gott och man ska äta det utan bestick, tanken är att det är lite slafsigt. Öl är naturligtvis en bra dryck men jag tog istället en Mersault 2002 som var trevligt mineralig och hade fortsatt lite bett i syran Fungerade utmärkt.

    Blir definitivt återbesök
     
  3. egonx

    egonx Medlem

    SV: Djuret?

    Kossa och Bordeaux östra stranden är temat just nu.
    Provade avsmaknignsmenyn eller Grande Deluxe- menyn som den kallas. Torr tysk riesling före maten, söt tysk riesling efter maten samt ett par olika flaskor Bordeaux.

    Blev en utmaning att minnas allt gott som kom ut på bordet, men den här listan torde vara hyfsat komplett:

    - Grissvålar med chilimajonäs
    - Tupplevermousse med flera tillbehör, bla katrinplommonmarmelad
    - Märgtoast, rostat halvt märgben med löjrom och syltad rödlök.
    - Tartar på filet med hasselnötter
    - Högrev, hjärta, tunga (som en läcker delikatesstallrik)
    - Korv gjord på märgpipa, svans och talg.
    - Rostbiff
    - Ostar
    - Äppelvariation

    Bra service, hög nivå på maten och fantastiskt bra priser på vin. Många vinnördar i baren. Just nu bland annat Chateu Petrus på realisation.
     
  4. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Djuret?

    Hamnade i baren igår och åt bland annat korv gjord på märgpipa, svans och talg, den var kanske lite för lite kryddad men bra konsistens, perfekt mos och goda tillbehör. Flickvännen tog filen vilken var en höjdare (man får ju oftast hjälpa till att hyfsa tallriken :) )

    Till detta drack vi en flaska 1995 Château Belair. Bra om inte sensationell. Bidde ingen Petrus :)
     
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Djuret

    Djurets första månadsprovning: En djupdykning i Vosne-Romanée den 26:e januari

    Låter som en skön provning :)

    http://createsend.com/t/r-558EEBC3AC75D70E
     
  6. Magikern

    Magikern Medlem

    SV: Djuret

    Imponerande inte minst priset, man är onekligen nyfiken på mer detaljer men gissar att de är lite hemliga med att berätta vilka årgångar och dyl. :)
     
  7. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Djuret

    Absolut, men jag tror att det blir väl värt priset. Osäker på om det finns platser kvar om jag ska vara uppriktig
     
  8. Keen

    Keen slan

    SV: Djuret?

    Källaren är djuup och maten grym, var ett lätt val att boka, svårt taggad! Får bli ett litet substitut för 12/8
     
  9. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Djuret?

    Varför välja? Har aldrig förstått det konceptet :)
     
  10. Gurto

    Gurto Medlem

    SV: Djuret?

    Platser bokade. Grymt sugen och taggad jag också :)
     
  11. kristerb

    kristerb Medlem

    SV: Djuret?

    Har två middagar bokade på Djuret i december. Bra att dom har den fina vinlistan online, det blir så tyst första halvtimmen annars när man är försjunken i den.
     
  12. Keen

    Keen slan

    SV: Djuret


    Får väl hetsa Crespi så man får en plats, men får nog vänta tills Jimmy känner sig redo. Känner han inte lika bra som er.
     
  13. Jos

    Jos Medlem

    SV: Djuret?

    +1
    Står vi på väntelista btw?
     
  14. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Djuret?

    Djuret i afton, tillsammans med polare istället för lät kräsen sambo.
    Kommer bli kung, ser fram emot nya varianter av älg.
     
  15. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Djuret?

    Gillade skarpt:
    Ryggen och levern från älgkalven samt bringan från vildsvinet, som pâté

    Samt åt upp och uppskattade det som flickvännen inte orkade av:
    Ytterfilén av älgkalven, kryddsockerstekt 58 °C.

    Men du kör väl all in och går på Grande Deluxe :)
     
  16. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Djuret?

    Springer älgen i skogen?
     
  17. Keen

    Keen slan

    SV: Djuret?

    Vi kommer förbi och äter lite i baren, i mån av plats.
     
  18. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Djuret?

    Djuret levererade som vanligt!

    Mättnaden efter 4 timmar till bords är obeskrivlig.
    Kvällens höjdpunkt var grytan med vildsvin, tomater och bönor. Makalöst gott!
    Även de andra rätterna var såklart riktigt bra. Ska jag hitta något att tycka sämre om är det briochen till märgbenen, som känns mättad i överkant av fett... Och ostarna hade jag personligen kanske valt lite annorlunda.

    Sista rätten skulle varit vildand, men pga ett missförstånd i servisen/köket precis vid stängning så bidde det ingen and. Det bidde oxbringa i form av "köttmacka" istället. Den var fantastisk god men rätt tuff att få ner...

    Vinerna var få och av det enklare slaget (villageviner Bourgogne) då vi ville dricka glasvis i kombination med öl.
     
  19. Keen

    Keen slan

    SV: Djuret?

    Fan imponerande att få ner en köttmacka efter allt! Blev mätt av bara den.
     
  20. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Djuret?

    Djurets tema är renkalv, vin från Vosne-Romanée. Med endast 24 timmar fastande väljs trerätters-menyn Bourgeoisie.

    Förrätten blir ytterfilén, som tartar , Serveras med syrad grädde, saltgurka, pepparrot, dill, krispig Kavring och picklad rödlök. Perfekt konsistens med smaker som harmoniserar bra med varandra. Det här är väldigt gott, fina råvaror och ett bra handlag gör den här förrätten till en av de bättre jag ätit på sistone. Helt i min smak

    [​IMG]

    Som huvudrätt är det rostbiffen som har tillagats lågtempererat, serveras med grönkål och kräm på samt sekt butternutpumpa. Lågtempererat vilt kan förlora struktur och bara bli en smetig massa men den typen av missag görs inte här, Mört , gott kött. Pumpa både som kräm och stekt är ett bra tillbehör. Grönkål, nja, är ingen fantast av denna grönsak och egentligen passar den väl bäst som garnering på julskinkan.

    [​IMG]

    Till ovanstående drack vi naturligtvis Vosne-Romanée, 2008 Domaine Michel Gros Clos des Réas och vilket vin det är. Mycket röda bär och kryddor med bra integerad ek. Syrligt med en silkig textur. Balanserat vin med lång eftersmak. Struktur och elegans. Årgången och producenten har tillsammans skapat ett riktigt bra vin. Serverad dekanterad

    Efterrätt är tarte au chocolat med karamelliserade nötter, kryddinkokt päron honungsglass. Bra dessert men jag rekommenderar äppelpajen som ett än bättre val, iallafall i min smak.

    Som avslutning dricker vi en flaska 1996 Duval-Leroy Femme de Champagne. Bra doft med röstat bröd, smörig med mycket mineraler. En ton av fänkål kan skönjas som även slår igenom i smaken. Då vi delade flaskan med en känd vinprofil som sällan håller en låg profil kring sin egen kunskap ;D så tog jag in den blint. Det är alltid intressant att se andra gissa på viner. Personligen hade jag inte haft den som en 96 (vilket inte heller vinprofilen hade) då dels den känndes yngre dels att frukt och syra är mycket mer balanserad än i många andra 96or. Bra mousse och eftersmak som hänger kvar. Gott och kan lagras många år till.

    Kan avslutningsvis bara konstatera att Djuret som oftast levererade även denna kväll.
     

Dela sidan