Behöver råd ang champagne.

Diskussion i 'Vin' startad av Jarmo kuisma, 3 maj 2014.

  1. Jarmo kuisma

    Jarmo kuisma Medlem

    Hej! Första posten här:)
    Fick en flaska Gilbert Morizet av en kund som tack för hjälpen. Är sportfiskare och när väl monstret nappat så brukar detta firas med lite skumpa. Undrar om detta vin är "för bra" för ändamålet. Flaskan är från 1997 och hittar ingen info om det.
    Någon som testat denna Champagnen?
     
    StefanAkiko och Skumpagne gillar detta.
  2. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    En väldigt liten producent i Cramant, som inte gör mer än 60 000 flaskor per år.
    Verkar inte vara någon topp odlare och -97 var inget jättebra år så jag säger kör på!
    Skriv gärna hur flaskan var och välkommen till forumet!
     
  3. Jarmo kuisma

    Jarmo kuisma Medlem

    Tack Skumpagne! Bra,då hamnar den i båten i väntan på nytt personbästa på gädda. Måste över 16 kg så den hinner säkerligen gå åt innan om jag känner mig själv rätt :)
     
    StefanAkiko, merlotsmile och Skumpagne gillar detta.
  4. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    God fiskelycka då!
     
    Jarmo kuisma gillar detta.
  5. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Skitfiske ;):)
     
    Jarmo kuisma gillar detta.
  6. Livermore

    Livermore Medlem

    Finns inget som heter för bra för ändamålet när det kommer till champagne. Alla moment i livet som firas borde ha en fantastisk champagne, oavsett storhet i firandet i övrigt :cigarr:
     
    Jarmo kuisma, Mattias S och Skumpagne gillar detta.
  7. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Å ibland behöver man inte ens ha något att fira för att svepa en skumpa ;)
     
    Per Stade, JakobZ, Jarmo kuisma och 2 andra gillar detta.
  8. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Håller med, men det behöver inte nödvändigtvis vara Champagne, det finns ju så mycket annat gott att dricka när det är dags att fira. o_O
     
    Last edited: 3 maj 2014
    StefanAkiko gillar detta.
  9. sunqan

    sunqan Vinös

    Kan man inte klämma flaskan för att fira att storgäddan klarade sig denna gång också?
     
    Skumpagne gillar detta.
  10. sunqan

    sunqan Vinös

    Skitnät... :-(
     
  11. Jarmo kuisma

    Jarmo kuisma Medlem

    Jodå,nog kan man njuta av goda drycker utan större anledning. På bilden är jag på fisketur med änkan som enda sällskap:)
    ismete (2).jpg
     
    Michael.S, JakobZ, chambertin och 4 andra gillar detta.
  12. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Så jävla rätt, mitt hjärta smälter. That's how it's done!
     
    Jarmo kuisma gillar detta.
  13. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Varmt välkommen!
     
    Jarmo kuisma gillar detta.
  14. vintomas

    vintomas Bloggare

    Vansinnigt vacker bild - rena konstverket!!! MEN - jag ser på bilden att du har köpt den halvtorra ("Sec") varianten av Veuve Clicquot. Det är nämligen den som har grön halsfolie, medan Brut-varianten har orange halsfolie, samma färg som huvudetiketten. Jag känner igen den eftersom jag returnerade en korkdefekt flaska av just denna typ så sent som igår. (Det är bara den halvtorra som Systembolaget outgrundligen har gett tillnamnet "Gula Änkan", trots att den internationellt vanligare Brut-varianten alltså är än mer gul/orange, och att det är hela huset som brukar ges ett smeknamn i andra länder.) Då får du akta dig för en av forumadministratörerna, som är så allergisk mot dosage i champagne att han brukar klaga på det kladdiga sockret i prestigechampagner som de facto ligger i trakten av Extra Brut-nivå (6 g/l). ;) Å andra sidan smakar det nog torrare om man verkligen iskyler skumpan.
     
  15. Jarmo kuisma

    Jarmo kuisma Medlem

    Vintomas: Några gram socker är inget som stör mig så länge jag tycker det smakar gott.
     
    Mattias S och mnor gillar detta.
  16. vintomas

    vintomas Bloggare

    Utmärkt, man ska känna sin egen smak.
     
    perpro och Jarmo kuisma gillar detta.
  17. sunqan

    sunqan Vinös

    Förr var det väl deras "gout americaine" som kallades gula änkan (upp till 40g restsocker) :)
     
  18. Man använder ordet "Champagne" för alla viner som bubblar i alla fall så att det spelar ingen roll (öl är kanske undantag)
    Fick dricka 2 mousserande från Ungern vid familjeträff nyss och har lyckats begränsa till ett glas för ingen tittade på mig. Chapel Hill smaklös och Törley Charmant Rosé med 50g socker/liter liksom :mad::neej: de är billiga, självklart
    finns det någon här som råkade ut för sådant ?
     
  19. Livermore

    Livermore Medlem

    Jo, går på nyårsfest och ska bli bjuden på champagne. Kommer dit och det bjuds på Chapel Hill. Nästa gång tar jag med och bjuder och då på champagne, inte vidrigt bubbel för under 80 kr. Det passar sig inte på tolvslaget.
     
    Michael.S gillar detta.
  20. Mattias S

    Mattias S Administratör

    50 g/l socker...:eek:
    Du får passa dig för Sauternes om du är rädd för socker. ;)

    Om jag blir bjuden på plonk hos någon som inte har koll så uppskattar jag läskedrycksvin mer än dåligt plonk som låtsas vara riktigt vin. :)

    Alkoläsk kan ju trots allt vara gott, precis som en drink i baren. Det är dock inte vin.
     

Dela sidan