Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Bordeaux 2014

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Här finns Blatch otroligt detaljerade rapport om skörden. Det verkar som om det kommer säljas rätt bra Bdx från denna årgång. Det vore ju trevligt!

Är det någon som har koll på ifall några Bdx-vinmakare släpper sina viner med bättre förslutningar än naturmuppskork?
 

kayaker

Cyklist
En del släpper en del av vinerna med Stelvin och en del kör med Diamkorkar. Denis Dubordieu och André Lurton använder en del Stelvin.
@Andreas L borde ha bäst koll och kunna ge bra tips.
 
Last edited:

magnum

Epernay, Frankrike
Här finns Blatch otroligt detaljerade rapport om skörden. Det verkar som om det kommer säljas rätt bra Bdx från denna årgång. Det vore ju trevligt!

Är det någon som har koll på ifall några Bdx-vinmakare släpper sina viner med bättre förslutningar än naturmuppskork?
Tror att Pichon Baron och Rauzan Segla 2a viner har stelvin, finns kanske fler.
 

ChristianB

DipWSET
Bra rapport om året i alla fall! Jag ska försöka komma ihåg att plocka några flaskor när det väl är dags, för 2014 verkar ju vara lovande. :)
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Bra rapport om året i alla fall! Jag ska försöka komma ihåg att plocka några flaskor när det väl är dags, för 2014 verkar ju vara lovande. :)
Det återstår att se om prislapparna fortsätter vara på fantasisidan, eller om de välfyllda lagren kan ha någon positiv påverkan på prislapparna. Man kan ju alltid hoppas på besinning i leden!
 

Håkan

Medlem
Det återstår att se om prislapparna fortsätter vara på fantasisidan, eller om de välfyllda lagren kan ha någon positiv påverkan på prislapparna. Man kan ju alltid hoppas på besinning i leden!
Jag är ytterst tveksam till sansade priser, för många som vill tjäna en extra hacka och vill ta hem vinster. För många markandsmänniskor som styr i Bordeaux, som är väldigt långt ifrån fälten. Tyvärr förstör de för övriga vinproducenter i området, de som slåss för sin överlevnad. Bordeaux slåss också mot bilden av mossiga otrendiga viner, en nog så allvarligt problem som många nog inte fattat vidden av.
När jag började prova vin var ungefär varannan provning Bordeaux. Jag har provat runt 100 slott från 1985, inte i närheten av detta för nuvarande årgångar. Förra året var jag på en Bordeauxprovning. Jag har fortfarande rätt mycket Bordeaux liggande men med tanke på inköpen (0 flaskor 2011-2014) kommer det förr eller senare gapa tomt i Bordeauxsaldot hemma hos mig.
 

ChristianB

DipWSET
Det återstår att se om prislapparna fortsätter vara på fantasisidan, eller om de välfyllda lagren kan ha någon positiv påverkan på prislapparna. Man kan ju alltid hoppas på besinning i leden!
Prislapparna kommer nog inte att vara av det roliga slaget, men jag är å andra sidan inte den som köper de allra största slotten heller. Man får anpassa köpandet efter plånboken så det blir mer av slottens andravin samt mindre prestigefulla namn/områden som hamnar i mina skåp, även om jag självklart är öppen för en bra deal. ;)
 

Håkan

Medlem
Faktiskt inte så tokigt, premier cru bryr jag mig ändå inte om men man kanske får omvärdera sig något. Jag skulle hålla mig till östra stranden 2012.
 

chambertin

Medlem
Jag är ytterst tveksam till sansade priser, för många som vill tjäna en extra hacka och vill ta hem vinster. För många markandsmänniskor som styr i Bordeaux, som är väldigt långt ifrån fälten. Tyvärr förstör de för övriga vinproducenter i området, de som slåss för sin överlevnad. Bordeaux slåss också mot bilden av mossiga otrendiga viner, en nog så allvarligt problem som många nog inte fattat vidden av.
När jag började prova vin var ungefär varannan provning Bordeaux. Jag har provat runt 100 slott från 1985, inte i närheten av detta för nuvarande årgångar. Förra året var jag på en Bordeauxprovning. Jag har fortfarande rätt mycket Bordeaux liggande men med tanke på inköpen (0 flaskor 2011-2014) kommer det förr eller senare gapa tomt i Bordeauxsaldot hemma hos mig.
Håller med dig @Håkan om utvecklingen i Bdx kanske med tillägget att det tillkommit mer välbärgade kunder de senaste åren än det försvunnit. Om det är marknadsförarnas fel eller om det bara är deras jobb låter jag vara osagt men Asiaternas intresse för ikonvinerna hade nog funnits där i alla fall och prisutvecklingen med det.

Vad vi som konsumenter kan göra är ju att köpa och synliggöra de rimligt prissatta producenterna (och det finns ju många) som dessutom håller bra kvalitet. I stället för en flaska Latour eller Lafite så köper man en låda från ett bra oklassat slott eller lägre Crû. Så länge vi klagar på 1:er Crû men ändå suktar och köper så kommer det ju att se ut som det gör. Andreas Larsson är för mig en riktigt bra ledstjärna när det gäller att snoka upp dom här vinerna i 200-500kr-klassen.

Gjorde i mångt och mycket som du v.g gäller Bdx-inköp och köpte mycket en primeur på 80-talet men med katastroftrion 91-92-93 så var det stopp för min del. Hur lustigt den än låter idag så blev det Bourgogne som fick mitt fokus från slutet av 80-talet till 2005 och i viss mån Rhône. Hittade inte tillbaka till Bdx förrän runt 2005 då jag började köpa så smått igen men då var det inte tal om några 1:er Crû eller knappt 2:a Crû heller.

Det som skiljer idag mot 80-talet är ju att då var ju Bdx så fantastiskt bra jämfört med omvärlden och alternativen var inte alls så många som idag (och om dom fanns så var dom ju inte tillgängliga på SB). Idag har vi tiofalt med alternativ till Bdx (förutom Sauternes då förstås) jfrt med 80-talet.

Det finns trots allt ngt positivt i den här prisutvecklingen också tycker jag och det är att andra producenter i världen vågar satsa på kvalitetsvin när dom ser vad Bdx, Napa, Bolgheri osv kan få betalt för sina produkter. Utan den prisutvecklingen så skulle vi nog inte ha så många bra PN från Central Otago, Bdx-blends från Washington eller prestige-Malbec från Argentina. Min vinkällare skulle dessutom förmodligen varit smockfull med Bdx och inte alls så många Barolo, Riesling, Ribera del Duero och Alvarinho hade legat där som nu.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Håller med dig @Håkan om utvecklingen i Bdx kanske med tillägget att det tillkommit mer välbärgade kunder de senaste åren än det försvunnit. Om det är marknadsförarnas fel eller om det bara är deras jobb låter jag vara osagt men Asiaternas intresse för ikonvinerna hade nog funnits där i alla fall och prisutvecklingen med det.

Vad vi som konsumenter kan göra är ju att köpa och synliggöra de rimligt prissatta producenterna (och det finns ju många) som dessutom håller bra kvalitet. I stället för en flaska Latour eller Lafite så köper man en låda från ett bra oklassat slott eller lägre Crû. Så länge vi klagar på 1:er Crû men ändå suktar och köper så kommer det ju att se ut som det gör. Andreas Larsson är för mig en riktigt bra ledstjärna när det gäller att snoka upp dom här vinerna i 200-500kr-klassen.

Gjorde i mångt och mycket som du v.g gäller Bdx-inköp och köpte mycket en primeur på 80-talet men med katastroftrion 91-92-93 så var det stopp för min del. Hur lustigt den än låter idag så blev det Bourgogne som fick mitt fokus från slutet av 80-talet till 2005 och i viss mån Rhône. Hittade inte tillbaka till Bdx förrän runt 2005 då jag började köpa så smått igen men då var det inte tal om några 1:er Crû eller knappt 2:a Crû heller.

Det som skiljer idag mot 80-talet är ju att då var ju Bdx så fantastiskt bra jämfört med omvärlden och alternativen var inte alls så många som idag (och om dom fanns så var dom ju inte tillgängliga på SB). Idag har vi tiofalt med alternativ till Bdx (förutom Sauternes då förstås) jfrt med 80-talet.

Det finns trots allt ngt positivt i den här prisutvecklingen också tycker jag och det är att andra producenter i världen vågar satsa på kvalitetsvin när dom ser vad Bdx, Napa, Bolgheri osv kan få betalt för sina produkter. Utan den prisutvecklingen så skulle vi nog inte ha så många bra PN från Central Otago, Bdx-blends från Washington eller prestige-Malbec från Argentina. Min vinkällare skulle dessutom förmodligen varit smockfull med Bdx och inte alls så många Barolo, Riesling, Ribera del Duero och Alvarinho hade legat där som nu.
Halleluja! Kungen har talat, det är bara att applådera!
 

Vino fino

Medlem
Instämmer med ovanstående och tycker väl egentligen att det mer än någonsin är uppdelat i två olika kategorier i Bdx.

De klassade vinerna som med hjälp av Råbert och andra fått upp prisnivån till stratosfären men faktiskt också investerat i bättre produktionsprocesser. Rent objektivt ;) tycker jag att varmare väder och bättre handlag gjort att premium-Bdx, med vissa bombastiska undantag, smakar bättre än någonsin. Särskilt i "sämre" årgångar märks en stor skillnad mot svunna tider.

Sen har vi det riktigt intressanta skiktet, Cru Bourgeois och de som vägrar vara med i den cirkusen, dvs. Bdx någonstans under 300kr. Vissa av dessa fick man för under hundringen för tio år sedan och det kan man minnas med en tår i ögonvrån. Men jag tycker ändå att det finns väldigt mycket bra runt 200 kr, om man väljer noggrant. Även där har bättre väder och produktionsprocesser fått genomslag i kvaliteten. Dessutom finns det alltid volymer och eftermarknad, något som tyvärr ligger många andra distrikt i fatet. Det går faktiskt att få tag i Bdx.

Ser fram emot 2014. Verkar vara en godkänd årgång för tidig konsumtion och priserna inte så ohemula om man jagar i månskenet.
 

kayaker

Cyklist
Efter den värsta haussen så har det varit lite lugnare ett par år och mitt intryck är att en del lite lägre klassificerade producenter och/eller negocianter har en del vin kvar från tidigare årgångar. Ett av vinerna jag köpte en primeur till ett relativt bra pris säljs f.n. ungefär en tia billigare på SB. Själv så köpte jag så sent som 31/10 en låda av Château Fleur Cardinale som RP skrev "A superstar of the vintage" om och satte 92-95p. Då betalade jag €29/flaska.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Efter den värsta haussen så har det varit lite lugnare ett par år och mitt intryck är att en del lite lägre klassificerade producenter och/eller negocianter har en del vin kvar från tidigare årgångar. Ett av vinerna jag köpte en primeur till ett relativt bra pris säljs f.n. ungefär en tia billigare på SB. Själv så köpte jag så sent som 31/10 en låda av Château Fleur Cardinale som RP skrev "A superstar of the vintage" om och satte 92-95p. Då betalade jag €29/flaska.
Skulle tro att det finns en hel del vin kvar från årgångarna 2009, 2010, 2011, och 2012. 2011 såldes det inte mycket Bdx här finns säkert 50% kvar hos de kända slotten.
 

Håkan

Medlem
Frågan är hur länge slotten/negocianterna kan hålla på vinerna. Att Latour kan hålla ut i princip hur länge som helst har de visat men andra slott har kanske inte de finansiella musklerna. Vad jag tror är att vi kommer att få se en ännu större polarisering, de "bra" årgångarna kommer bli dyrare medan de "sämre" årgångarna snarare går ner i pris. Tror inte många slott vill återupprepa 2007.
 
Toppen