Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Bubblor i Champagne

Magnus L

urydhtfilgukj
Stötte på en intressant artikel angående bubblornas storlek i champagne.

Bigger bubbles – about 3.4mm across at the surface – dramatically enhance the release of aerosols into the air above the glass, the experts found.

Dom avslutar även med ett ganska kontroversiell påstående som går tvärtemot vad jag brukar predika på provningar.

Drinking from a flute rather than a wider glass can help to enhance the flavour because of how bubbles mix in a glass.
 

jrick

Medlem
Vad än en champagneflöjt gör för smaken så är det otvetydigt så att det inte hjälper doften. Och doften skulle de flesta hävda är en del av smakupplevelsen.
 

grappa

Medlem
Vad än en champagneflöjt gör för smaken så är det otvetydigt så att det inte hjälper doften. Och doften skulle de flesta hävda är en del av smakupplevelsen.
Kollade en av artiklarna och i den jämförs en flöjt med ett öppnare glas (typ Dry Martini fast buktig yta, vet inte vad dessa heter). Så slutsatsen att flöjten är bättre stämmer väl ganska bra med forumets åsikter?
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Kollade en av artiklarna och i den jämförs en flöjt med ett öppnare glas (typ Dry Martini fast buktig yta, vet inte vad dessa heter). Så slutsatsen att flöjten är bättre stämmer väl ganska bra med forumets åsikter?
De breda brukar kallas coupe, till skillnad från flûte. Om det är skillnaden mellan dessa två som testas, håller jag med om att flûte-glaset är det bättre.
De tyskspråkiga glasproducenterna brukar i sina sortiment skilja mellan Sektglas, som är smalare, och Champagnerglas, som är bredare. Men i ett grovuppdelning flûte - "vanligt vinglas" - coupe hamnar nog båda dessa glastyper i flûte.

För vinprovning (inkl. champagneprovning) brukar man väl alltid föredra ett glas som lutar inåt i toppen, och därmed har någon slags "buk" - har nog aldrig stött på någon som tycker annorlunda, och det brukar vara det som utmärker "vinglas för vinnördar". Nog svårt att göra en coupe som ser ut så? IKEAs enkla champagneglas (om de nu har kvar samma modell som härom året) är väl exempel på en flûte som inte lutar inåt, medan Juhlins relativt nya champagneglas från Italesse är en flûte som lutar inåt.

Sedan tycker jag att det funkar bra att prova champagne i vanliga vinprovarglas också, samma som man använder för andra viner, om det bara är en mindre mängd som hälls upp...
 
Toppen