Champagne & ost

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Öhman, 8 mars 2009.

  1. Öhman

    Öhman Medlem

    Har idag haft en jättetrevlig provning med champagne och ost i kombination.
    Vi började med en liten mingelchampagne i form ar NV Pannier Brut Tradition. Förvånansvärt stor buteljvariation (ur samma kartong) några hade en enkel "pommacton", låg frukt och en markerad beska. Andra buteljer hade en brödig näsa och en ren fruktig smak med avsaknad av beska. Mycket märkligt.

    NV Ayala Zero Dosage
    mycket ren ren, frisk fruktig och stram smak med litet inslag av mineral.
    2000 Ayala Blanc de Blancs frisk, elegant, bra fyllighet och viss smakrikedom. Lån elegant eftersmak med tydlig syra och mineralton.
    NV Ayala Cuvée Rosé Nature mycket torr, frisk och smakrik med bra frukt. Tydlig karaktär av röda bär och brödighet.
    NV Bollinger Special Cuvée magnumbutelj Fyllig, frisk smakrik, toner av bröd och choklad, nötter och med viss tanninstruktiur av fat.
    1999 Bollinger La Grand Année magnumbutelj Fyllig, smakrik och fruktig med tydlig brödighet och bra struktur av fat.

    provades mot
    Selles-sur-Cher AOC-ost från Loire. Färsk getost med hög syra och sotad yta.
    Pierre Robert Från Parisområdet kommer denna trippel-crèmeost på komjölk. Hög syra i kombination med len gräddighet.
    Brie de Meaux Opastöriserad komjölksbrie från Meaux öster om Paris. Mjuk men kraftfull smak, ton av nötter och svamp.
    Abondance Lagrad bergsost på komjölk från Savojen. Rik, nötig, fruktig och aningen oxiderad.
    Robiola a tri latti Norditaliensk rödkittsost på ko-, får- och getmjölk. Variant av taleggio. Kraftig, tydlig sälta, krämighet samt stallaromer.

    Mycket intressant provning! Rent generellt (grundat på ett gemensamt omdöme av de 30 deltagarna) kan sägas att de två Bollinger vinerna var de som fungerade bäst till ostarna överlag. De två bästa ostarna var getosten Selles-sur-Cher samt Abondance.

    Ska försöka återkomma med ett mer detaljerat omdöme om ost/champagne-kombos.
     
  2. weezer

    weezer Medlem

    SV: Champagne & ost

    Hade de inte fått med en Chaource, med tanke på regionen? :)
     
  3. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Champagne & ost

    Inte den ost som är lättast att hitta. Inte särskilt vanlig ens i Champagne vad jag vet. På besök hos Bollinger bad de i princip om ursäkt för bristen på ost från regionen och bjöd istället på Brie de Meaux.
     
  4. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Champagne & ost

    Langres är ganska lätt att få tag i. Den har jag haft några gånger. Tycker också starka ostar som Västerbotten och parmesan gifter sig bra med champagne.

    Kul med lite struktur på provningen. intressant läsning. Tack
     
  5. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Champagne & ost

    Läste också med intresse :)
     
  6. weezer

    weezer Medlem

    SV: Champagne & ost

    Chaource brukar jag hitta på Androuets butik i Sthlm, även i Gbg hos Hugo Ericsson; för de som är ute efter den :).
     
  7. ae

    ae Medlem

    SV: Champagne & ost


    Kom inspirationen månne från boken "Lilla boken om champagne och ost"?
     
  8. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Champagne & ost

    Nej. Inspirationen kom direkt från provningen där den lilla boken lanserades. ;)
    Alla deltagarna på vår provning fick ett ex av boken.
     
  9. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Champagne & ost

    Att leda istället för att följa så att säga ;D
     

Dela sidan