De senaste vininköpen, diskussioner och tips

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 23 januari 2013.

  1. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Ja, inte är jag förvånad. Det finns såklart dyr Sherry, speciellt bättre Amontillado och Palo Cortado. Gillar dessa stilar bäst då de både har karaktär från biologisk mognad (tid under flor) samt en oxidativ utveckling, som både gör dem mer lagringsdugliga och komplexa. PX är gott som satan i små doser, antingen bara att smutta på eller ringlad över lite god vaniljglass. Mums!
     
  2. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Nu är ju iofs inte det här en Sherry, det är en Montilla Moriles ;):rolleyes:
     
    kayaker och Mattias S gillar detta.
  3. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Kom igen nu @StefanAkiko, det där måste varit V.O.R.S !! Tycker du att de är dyra om du jämför med motsvarande kvalitet Tawny eller Vin Santo eller Tokajii? Eller generellt, jämfört med annat vin?
     
    Mattias S gillar detta.
  4. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Nu är väl dock i princip alla Sherry alkoholförstärkta. Fino lite mindre, runt 15 %, vilket är max för att floret skall överleva, men vanligtvis behöver även dessa spritförstärkas, eller har jag missat något? :)
     
  5. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Stämmer bra. Flor dör vid 15,5. Olorosos (inkl. Palo cortado) skräms upp över 17
     
  6. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Nerdpoäng på ingång. Om den har lagrats i Solera i Jerez så får den dock kallas Sherry, vilket är vanligt med många PX. Bara för att plocka lite nördpoäng jag med. ;)
     
    StefanAkiko och merlotsmile gillar detta.
  7. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Då hade inte mitt minne svikit mig. :D Vilket tyvärr händer alltför ofta...
     
  8. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Får/brukar man verkligen lagra en fino från Montilla Moriles som är gjord på PXdruvor och är icke förstärkt i Jerez :eek:? Nåväl den får iallafall inte kallas sherry ...
     
  9. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Minnet verkar det inte vara något fel på. Är du säker på att du dricker tillräckligt med vin? :D
     
    Mattias S gillar detta.
  10. Silenos

    Silenos Medlem

    Ja... Det här lät ju ganska äckligt faktiskt. Tack för förvarningarna.
     
  11. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Fino från Montilla Morilles förstärks i regel inte pga att man använder PX-druvan som når en helt annan mognad än Palomino
     
    Mattias S gillar detta.
  12. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Har en vit dag just idag faktiskt. :)
     
  13. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Helt sant! Ytterligare nördpoäng utdelat. ;)
     
    StefanAkiko och merlotsmile gillar detta.
  14. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Ähurm, det är skillnad mellan begreppen billigt och prisvärt.
    Bra Sherry är något som skall avnjutas så ofta det går.
    Hustrun gör dock samma minspel åt Sherry som då det finns öppnad surströmming i hennes närhet...
    Så, det blir alldeles för sällan i mitt liv.

    ...precis som med så mckt annat...
     
    Vino fino gillar detta.
  15. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Stackare.
     
  16. Mattias S

    Mattias S Administratör

    :D Hur många dagar är du uppe i?
     
  17. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Nja, nej Montilla Moriles fino förstärks sällan/aldrig. Fino från Jerez (dvs sherry) är dock ett förstärkt vin
     
  18. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    På tal om sherry, så damp följande erbjudande från The Chicago Wine Company ned i min mailbox:

    'I’ve often called Valdespino “the Romanee-Conti of Jerez.” Well, there, I’ve said it. To me they represent quality and tradition at the very top of the Sherry hierarchy. The winery, soleras and brands are old, registered in 1875, but with documentation about their commercial and winegrowing activities going back to the 13th century. Their recent history starts in 1999, when Jose Estevez purchases the company from the Valdespino family. Today Valdespino is the jewel in the crown of the Grupo Estevez..."- Luis Gutierrez, Wine Advocate

    NV Valdespino, Toneles Moscatel, Jerez (375ml) $229.50/half-bottle

    "100 out of 100...The NV Moscatel Toneles has reached a mythical status locally in Spain. It’s an extremely old, concentrated and powerful sweet wine that was long forgotten, because there was no market for it. The color is dark brown, almost opaque with amber-green edges. The ever-changing nose is an explosion of spices (curry and cinnamon) and noble woods, and from the sheer concentration it displays a myriad of roasted coffee, dark chocolate, balsamic herbs and even a note of coconut. After some time in the glass the roasted orange notes of Muscat come back intermixed with very spicy incense notes. Give it more time and it smells of camphor. It’s fascinating to smell it over the course of a few hours - even days. The palate is immensely concentrated, with the alcohol perfectly integrated and the extreme sweetness compensated by a piercing acidity that reminds me of some century-old Madeiras. It ends with an acute coffee note. The aftertaste is eternal. It is exceptional that such an old wine (it could be over 80 years of average age) keeps the freshness and balance, but when this happens, the wine is exceptional. A world-class sweet wine that shows what aged Muscat is able for. With its 430 grams of residual sugar, this wine is indestructible, but only 100 bottles are withdrawn and bottled yearly from a single, large cask. Drink 2013-2034." - Luis Gutierrez, Wine Advocate
     
    Mattias S gillar detta.
  19. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Say no more *nudge* *nudge*
     
  20. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Australiens aboriginees har ett i detta fall tillämpligt räknesätt: ett, två, flera. Jag har således haft flera vita dygn och har *snyft* flera vita dygn kvar att se fram mot...
     
    merlotsmile gillar detta.

Dela sidan