Dekantering av champagne

Diskussion i 'Vin' startad av Elvis, 24 juni 2008.

  1. Elvis

    Elvis Medlem

    Hur går det till egentligen? Hur gör man? Vilka champagner bör man dekantera?

    Ursäkta nybörjarfrågan, men själv har jag aldrig dekanterat champagne.
     
  2. EuphoniC

    EuphoniC Medlem

    SV: Dekantering av champagne

    Det gäller väl bara rött och portvin som lagras länge och som får fällning som dekanteringen berör, men du kanske menar luftning?
     
  3. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    SV: Dekantering av champagne

    Igår drack vi en Gosset Celebris som hade vunnit massor på att dekanteras. Använd en small hög karaff, det gäller snarare att flytta Champagnen till karaffen än att hälla den, så väldigt lite lutning och häll försiktigt annars förlorar du massor av bubblor!

    Unga Champagner är de som är lämpliga att dekantera
     
  4. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Dekantering av champagne

    Tack för svaret, magnum!

    I flera av provningsanteckningarna av champagnerna i Fine Champagne Magazine har champagnerna dekanterats under 10-15 minuter. Själv har jag aldrig gjort det med champagne men ska definitivt prova.

    Som jag förstått det kan man dekantera vin både i syfte att få bort fällning och att lufta vinet. Och ja, i det här fallet syftade jag på dekantering i syfte att lufta vinet.
     
  5. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    SV: Dekantering av champagne

    Ett enkelt test, öppna flaskan häll upp och smaka, vänta 10 min häll upp lite till smaka igen, redan här märks skillnad och med dekantering blir det än bättre.
    Om du skall servera till många, kyl flaskan lite extra häll upp hälften i glasen vänta 10-15 min. fyll på med resten, servera. ;)
     
  6. anders

    anders Medlem

    SV: Dekantering av champagne

    Eller ännu bättre, gå ut till sällskapet, meddela att flaskan var korkad och att det tyvärr blir mineralvatten resten av kvällen. Ursäkta dig sedan och dra dig tillbaka till en lugn hörna. :D
     
  7. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Dekantering av champagne

    Dekanterade som jag skrev en David Leclapart l'Apotre 2005. Vinet vann stort på det. Det var ingen försiktig dekantering men moussen var perfekt. För den flaskan rekommenderas det definitivt just nu.
     
  8. Andreas L

    Andreas L Medlem

    SV: Dekantering av champagne

    Eller så lagrar man champagne i några år till...
     
  9. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Dekantering av champagne

    Kräver tålamod och stor källare. Saknar man bägge så är det ju dekantering en variant. Gäller väl röda viner också :)
     
  10. Rhino69

    Rhino69 Medlem

    SV: Dekantering av champagne

    Ytterligare ett alternativ är väl stor plånbok 8)
     

Dela sidan