Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Det här med eklagring

merlotsmile

Medlem
Vad betyder egentligen det här???
"Ageing: 18 months in oak (25% new wood), equal combinations of French oak barrique, tonneau and cask"
- Varför använder man alla tre (barrique, tonneau, cask), hur ger de olika effekt?
- Skall man tolka det så att för respektive vessel så är 25% nytt och 75% gammalt? Eller är det t.ex bara barriquerna som är nya?

Och det här:
"Aging: spontaneous malolactic fermentation and aging in French oak barriques, tonneaux.
Bottling after 16-18 months of wood aging and 1 month in steel"
- Skall man tolka det som att allt är new wood? Eller allt är old wood? Finns det någon anledning att det inte används cask (samma producent som ovan)??

Är det viktigt för att förstå slutprodukten hur mycket som är lagrat i gammal/ny ek och formatet på tunnan?
Exemplen är från Sicilien - Tenuta della Terre Neres viner, som jag har provat idag/natt.
 
Last edited:

kayaker

Cyklist
- Skall man tolka det så att för respektive vessel så är 25% nytt och 75% gammalt? Eller är det t.ex bara barriquerna som är nya?
Omöjligt att säga utifrån texten.
Och det här:
"Aging: spontaneous malolactic fermentation and aging in French oak barriques, tonneaux.
Bottling after 16-18 months of wood aging and 1 month in steel"
- Skall man tolka det som att allt är new wood? Eller allt är old wood? Finns det någon anledning att det inte används cask (samma producent som ovan)??
Omöjligt att säga om det är nya eller gamla barriquer och tonneaux. Gissningsvis så hade de skrivit hur mycket som var nytt om det var en betydande andel eftersom det är dyrt med nya fat. Att de skriver cask är förbryllande och mest troligt en översättningsmiss. Såvitt jag vet så är cask en generell beteckning för alla typer av fat. Det är också i linje med vad som står i The Oxford Companion to Wine.
 

Vino fino

Medlem
Vad betyder egentligen det här???
"Ageing: 18 months in oak (25% new wood), equal combinations of French oak barrique, tonneau and cask"
- Varför använder man alla tre (barrique, tonneau, cask), hur ger de olika effekt?
- Skall man tolka det så att för respektive vessel så är 25% nytt och 75% gammalt? Eller är det t.ex bara barriquerna som är nya?

Och det här:
"Aging: spontaneous malolactic fermentation and aging in French oak barriques, tonneaux.
Bottling after 16-18 months of wood aging and 1 month in steel"
- Skall man tolka det som att allt är new wood? Eller allt är old wood? Finns det någon anledning att det inte används cask (samma producent som ovan)??

Är det viktigt för att förstå slutprodukten hur mycket som är lagrat i gammal/ny ek och formatet på tunnan?
Exemplen är från Sicilien - Tenuta della Terre Neres viner, som jag har provat idag/natt.
Tonneau brukar vara 500l, barrique 225, cask (beroende på vilken som avses) normalt strax under en kubik.

Ju mindre storlek på ekfaten desto mer kontakt med vinet= mer fatkaraktär, mer tanniner från eken, och jämnare oxidering.

Edit: Borde väl tillägga också att ju färskare ek, desto mer påverkan. Och just jungfrulig ek ger betydligt bättre ös än begagnad.
 
Last edited:

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Vad betyder egentligen det här???
"Ageing: 18 months in oak (25% new wood), equal combinations of French oak barrique, tonneau and cask"
- Varför använder man alla tre (barrique, tonneau, cask), hur ger de olika effekt?
...
Är det viktigt för att förstå slutprodukten hur mycket som är lagrat i gammal/ny ek och formatet på tunnan?

All ekfatslagring ger en viss luftkontakt - oxidation. Små nya ekfat ger, lite beroende på typ av ek och rostning, rätt mycket aromer av typen vanilj, smör, rostade toner, kryddor och ekplanka. Den här producenten vill tydligen ha ett visst inslag av ny ek, men inte alltför mycket. Ju större fat desto mindre påverkan på vinet, eftersom förhållandet yta/volym ändras med storleken.

Jag gissar att den nya eken mest består av barriques, för större fat brukar sällan framställas för att omsättas årligen. Just blandningen av nya barriques, begagnade barriques och stora begagnade/äldre fat av en eller flera storlekar beror förmodligen på vad som är praktiskt för den här producenten snarare än att just den kombinationen ger någon unik egenskap som inte kan åstadkommas med en enhetlig fatstorlek. Det kan t.ex. röra sig om en eller flera av dessa faktorer:
- En större fatstorlek är traditionell i området (har ingen koll på sicilianska fat) så det framstår som naturligt att använda dem, och man har etablerade leverantörer av sådana.
- Producenten har tidigare gjort viner enbart på stora fat, men velat komplettera med lite mer ny ek-karaktär och då landat i en kombination av stora fat och små fat som de gillar. D.v.s. det är barriquerna som är ett komplement till resten.
- Producenten har en källare och hanteringsutrustning anpassade för stora fat, och ser ingen anledning att hantera ett större antal små fat.
- Vinet är en assemblage från flera olika vingårdar med olika lägen eller olika ålder på stockarna, och producenten tycker att "basvinet" från en vingård passar i stora gamla fat och från en annan vingård i nya barriquer.
- Vinet är en assemblage som kan variera något i olika årgångar. Beroende på hur vinet utvecklas fram till buteljering väljs något olika proportioner barrique-vin resp. "basvin" från stora fat för att passa årgångskaraktären. Det som blir över går sedan in i en annan buteljering. Notera den avslutande månaden i ståltank efter att de olika komponenterna varit i fat av olika storlek.
 

ChristianB

DipWSET
Passar på att fråga dig, @vintomas , angående den där sista månaden i tank; det är väl relativt vanligt att man kör med en mognadsperiod i flaska också, istället för ståltank då, men kan det spela någon större roll för hur basvinerna gifter ihop sig? Varierar tiden för flaska respektive tank?
 

kayaker

Cyklist
Tonneau brukar vara 500l, barrique 225, cask (beroende på vilken som avses) normalt strax under en kubik.
Nja, tonneau är faktiskt besläktat med tonne (=ton), och en traditionell tonneau Bordelais är fyra gånger så stor som en barrique och rymmer 900l.
 

Vino fino

Medlem
Nja, tonneau är faktiskt besläktat med tonne (=ton), och en traditionell tonneau Bordelais är fyra gånger så stor som en barrique och rymmer 900l.
Nja. Beror på vem man frågar. Fransmännen har en annan måttstock.
http://quizlet.com/6160019/ms-wine-barrel-sizes-flash-cards/

De italienare jag sett påstår 5hl eller 500l för italienska viner.
http://www.proz.com/kudoz/italian_to_english/wine_oenology_viticulture/4947871-tonneaux.html
http://www.mittelberger.bz.it/english/barrique-tonneaux.html
 
Trådskapare
merlotsmile

merlotsmile

Medlem
Tack för alla bra svar!!!
Hittade en intressant kommentar på en blogg angående Terra Neres viner
Tom Maresca Says: September 5, 2013 at 5:45 pm | Reply
Peter: I respect your opinion and, above all, your enthusiasm, but I really dislike the Terre Nere wines and in general deplore the influence of Marc de Grazia on Italian wines. All for the same reason: barriques. Despite all the rhetoric of the Terre Nere website about respect for the terroir and the Sicilian character of the wines, to my palate these taste not Sicilian at all, but like international wines — just too much oak vanilla, moving them into the Pepsi Cola range of flavors. For me, that’s the kiss of death for any regional character or even the slightest chance of fidelity to terroir expression. Sorry.
Ny fråga: är det så att barriquer alltid ger det här internationella avtrycket som han skriver om - oberoende om de är nya eller gamla? Eller är det just ny ek i allmänhet som han tycker är problemet? Eller är det storleken på barriquen (att de är små)?
Och är det någon som håller med honom i det han säger:)?? (Jag kan ingenting om Sicilienska viner:oops:)

En fråga till:
Är det så att det i princip är likhetstecken mellan "ny ek" och "barrique" ... dvs skriver man "ny ek" så är det i princip alltid i form av barriquer och inget annat format?
 
Last edited:

ChristianB

DipWSET
Tack för alla bra svar!!!

Ny fråga: är det så att barriquer alltid ger det här internationella avtrycket som han skriver om - oberoende om de är nya eller gamla? Eller är det just ny ek i allmänhet som han tycker är problemet? Eller är det storleken på barriquen (att de är små)?
Och är det någon som håller med honom i det han säger:)?? (Jag kan ingenting om Sicilienska viner:oops:)

En fråga till:
Är det så att det i princip är likhetstecken mellan "ny ek" och "barrique" ... dvs skriver man "ny ek" så är det i princip alltid i form av barriquer och inget annat format?
Att nya och gamla fat ger olika karaktär känns nog som ett säkert antagande, och eftersom barrique tycks ha blivit det mest trendiga fatet att använda sig av så borde det ju rimligen vara så att han vänder sig mot A) barrique som sådant (relativt litet = stor påverkan) och B) ny ek i dessa barriquer. ;)
Nu är jag långt ifrån någon expert på fat, men av det jag läst genom åren så är det ändå ganska ovanligt att man genomgående kör 100% nya fat för ett vin, år efter år. Istället byter man typ en tredjedel av fatparken varje år och står således med 1/3 nya fat, 1/3 årsgamla fat och 1/3 tvååriga fat. En duktig vinmakare kan säkert välja hur han ska komponera vinet med dessa fat som grund, medan en mindre bra vinmakare kanske tenderar att dra till med mer av vinet från de nya faten?

Att nya fat skulle gömma terroir (jag använder ordet med hänseende till jordmån, druva och växtplats här) känns rimligt i mina öron. Tittar man på Gamla världen så är det väl rätt få av de stora slotten i Bdx som kör med enbart ny ek, och då bara för de allra tyngsta vinerna? Letar man efter riktigt tydlig terroir i vin så känner jag spontant att det är i mindre ekade viner som den framträder på bästa sätt, men vissa skulle kanske hävda att tydlig ekkaraktär kan ingå i ett visst vins terroir? ;)

Om det är så att de flesta nya fat som tillverkas är av storleken barrique så kommer ju "ny ek" vara lika med "barrique" i de flesta fall, men givetvis så kan man vända på det och säga att "barrique" då INTE behöver betyda "ny ek", såvida det inte specificeras närmare.

My two cents. ;)
 
Toppen