Diamantkork

Diskussion i 'Övrigt' startad av Jimmy Forsman, 5 januari 2010.

  1. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    Jag har inget diskussionunderlag i den här tråden, men jag måste ändå få avreagera mig lite.

    De senaste veckorna/månaderna har man i svensk press börjat raljera om den garanterat TCAfria korken "Diamant" som enligt beskrivningen då ska vara behandlad med just Diamant... Problemet är att korken heter DIAM och framställningsprocessen har inte ett skit med diamanter att göra.

    Ännu ett bevis på den svenska vinankdammens grava inkompetens och förmåga att suga upp skit från andra utan att kolla fakta...

    //Fet, Ful & Förbannad.
     
  2. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Diamantkork

    Nej, det är rätt stor skillnad på koldioxid och diamant...
    Majoriteten av alla journalister är sopor.
     
  3. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Diamantkork

    De kanske tänker "kol som kol"...
     
  4. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Diamantkork

    Tråden tar dock upp en intressant fråga, kork eller inte kork. Jag har alltid framhållit korkens fördelar (förutom att det är trevligare) men det mesta jag dricker har legat länge med metalkapsyl, dvs chamoagne.

    Under jäsningen så lagras ju de flesta champagner med metalkapsyl och vissa ligger många många år. Salon, Krug, Bollinger RD etc ligger ju 10-12 år innan de korkas om med naturkork. Så om det funkar för champagne, varför skulle det då inte fungera för andra viner.

    Vad tror ni?
     
  5. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Diamantkork

    De jämförelser som gjorts av viner med olika förslutning har, såvitt jag känner till, vunnits ganska övertygande av ffa. de skruvkorksförslutna vinerna så på lång sikt så torde naturkorkar med dagens TCA-förekomst vara dödsdömda.
    http://www.wineanorak.com/blog/2010/01/ ... ewcap.html
     
  6. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Diamantkork

    DIAM är faktiskt en väldigt, väldigt bra produkt. Naturkork kommer alltid att ha ett stort affektionsvärde för vinkonsumenter, det är absolut ingenting att sticka under stol med. Och kan man då ha en produkt som faktiskt levererar så blir man ju bara lycklig.

    Missförstå mig rätt, jag gillar SC, men... Ibland känns det bara så rätt att öppna en riktig kork...
     
  7. anders

    anders Medlem

    SV: Diamantkork

    Läste i Munskänkarnas husorgan i går att Laroches främsta anledning till att byta till skruvkork faktiskt inte var TCA utan att naturkorkarna ofta läcker in luft vilket får vinet att sakta men säkert oxidera. För att påvisa skillnaden hade man fått prova samma vin från flaskor med olika förslutningar. Trots att man tyckte att vinet med naturkork var väldigt bra hade vinet under skruvkorken en helt annan friskhet.

    Sedan har jag för mig att Bollinger faktiskt fortfarande använder vanlig kork under lagringen.
     
  8. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Diamantkork

    Det stämmer nog, Ayala använder naturkork för Perle också. Man vill ha lite oxidation under lagringen och naturkorken ger det, vinet blir "vac(c)inerat" och klarar lång lagring bättre.
     
  9. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Diamantkork

    När jag träffade Michel Laroche så sa han att deras byte från natur till SC var att de blivit blåsta med en dålig sändning kork och att leverantören vägrade ta något ansvar. Tydligen hade de fått en batch som hade returnerats från en annan producent för att de ansåg att korkarna var för dåliga.

    Men jag är säker på att luftmojängen spelade in också. Han var väldigt lyrisk om SC.

    Sen sålde han företaget och sprang flinande därifrån med all deg.
     

Dela sidan