Diebolt-Vallois Prestige Brut?

Diskussion i 'Vin' startad av Magikern, 20 februari 2013.

  1. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    Hmm, inte säker på att jag förstår vad du menar kan du förklara lite mer!?
    Desto äldre champagnen är desto mindre socker tillsätts generellt vi degorgering. Unga viner utan dosage är för mig nästintill odrickbara. Har en del Prestige utan dosage men dem är tänkta att lagras länge, länge!
     
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    Inte alls, det är inte ovanligt att äldre viner får mer socker. En sak om de ska drickas direkt men om de är tänkta att skickas ut i något konsumentled så tillsätts socker, ibland i högre dos.

    Vad jag menade med yngre är att viner som Comtes, med för mycket socker inte går att dricka enligt mening, sockret flyter ovanpå och blir bara en smet. Sedan är det ju en fråga om tycke och smak
     
  3. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    Det jag aldrig hört talas om! alltså högre dosage vid sen degorgering än vid "normal"! vem gör så?
     
  4. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    Bland annat Möet när de släppte ett antal äldre årgångar i sin collection. Har för mig att även Henriot öste i mer socker i några av de äldre de släppte nyligen.

    Vet ju att Bollinger gör tvärt om för exempelvis RD - Grande Année men där är det fortfarande relativt unga viner
     
  5. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    Då föreslår jag att vi enas om att det varierar ;D
     
  6. vintomas

    vintomas Bloggare

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    Mer än brut - typ sec? - eller bara högre än vanligt inom brut-intervallet (numera 12 g/l, om jag minns rätt)? Det är i så fall ett fenomen som jag inte har stött på, utan i likhet med Magnum har jag intrycket att stora hus oftare ligger på extra brut-nivå för releaser med lång tid på jästen, oavsett vad de skriver på etiketten. Brut är ju 0-12 g/l, så man kan skriva brut och ligga på extra brut-nivå om man vill.
     
  7. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    Ska kanske tilläggas att Anders tycker att allt över 3 gram är mycket socker. Och talar vi om 8-10 gram så tycker Anders att det är jättemycket. ;)
     
  8. vintomas

    vintomas Bloggare

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    Jag tycker vi tar och bussar ihop honom med Tom Stevenson och ser vad som händer.
     
  9. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    Kan sträcka mig till 5-6, men 10 gram är en hel del. Ska man lagra i 20 år så funkar det ju men vet inte om det behövs riktigt så mycket socker

    Jag är inte emot socker, men jag är emot för mycket socker. Till skillnad mot Elivs tycker jag att Taittinger Nocturne är lite för mycket :)

    Har redan haft disksussionen med andra i branschen
     
  10. vintomas

    vintomas Bloggare

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    I så fall följer väl bara Elvis påbuden från monopolet. :) Enligt dem är nämligen Nocturne torr ( http://www.systembolaget.se/7597 ), trots att det är en sec och inte en brut, medan Veuve Clicquots sec klassificeras som halvtorr (http://www.systembolaget.se/7421). Har aldrig riktigt förstått varför. OK, "sec" betyder torr enligt ordlistan, men har ju i alla fall inom Europa en annan innebörd för mousserande viner än vanliga viner, där nivåerna brut och extra brut inte finns. Sec = 17-35 g/l socker, d.v.s. det finns en miniminivå. För vanliga viner betyder trocken/sec max 9 g/l socker, om de har hög syranivå.
    Nocturne marknadsförs väl för övrigt som lättdrucken nattklubbsskumpa. På en nattklubb kl. 02.37 kanske inte alla märker skillnaden mellan 6, 12, 17 eller 35 g/l dosage... Eller rättare sagt, om man känner skillnaden kan man undra vad man har där att göra.
     
  11. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    Nocturne är ju enligt beskrivningen ett " Torrt, smakrikt, fruktigt vin med sötma".
     
  12. Keen

    Keen slan

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    Jag är helt med Anders på den punkten.
     
  13. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    Vilket påhopp! ;) Det är verkligen en vidrig champagne. Jag kommer ihåg när vi provade den på Champagnedagen och den mycket riktigt presenterades som en "nattklubbschampagne". Vi förbannade oss verkligen för att ha provat. Det där jäkla sockret klibbade fast i hela munnen och gjorde det svårt att prova andra champagner efter det.
     
  14. vintomas

    vintomas Bloggare

    SV: Diebolt-Vallois Prestige Brut?

    Hur logiskt som helst, eller hur?
     
  15. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Sitter med ett glas Diebolt-Vallois Prestige Brut just i denna stund. Väldigt trevlig Champagne! Stor, öppen doft med massor av frukt och jästig brödighet. Kanske lite väl sötfruktig i smaken men syran tar ändå kommandot och avslutet är helt klart friskt och stramt. Hur har jag lyckats missa den här så länge!
     
    Sörplarn, chambertin, Mattias S och 2 andra gillar detta.
  16. chambertin

    chambertin Medlem

    Ja visst är det !
    Lägg dom några år i källaren så blir dom ytterligare snäppet bättre.
     
    Sörplarn gillar detta.
  17. Sörplarn

    Sörplarn Medlem

    Såg att det var NV hos levrantören länk här.
    SBs, Diebolt-Vallois Prestige Brut (nr 7723)

    Hos en firma i UK länk här (135£ för sex stycken).

    Har du eller någon annan erfarenhet av deras satta årgångar, länk här.

    Blev väldigt nyfiken på hamstra lite. ;)
     
  18. chambertin

    chambertin Medlem

    Jo jag har druckit några av deras BdB Millesime (-99, -02 och -04). Riktigt bra grejer det också liksom Préstige och förstås deras Fleur de Passion som jag tycker rockar riktigt bra om man får tag på den för 5-600:-. Sticker den iväg upp mot 800:- är det mer tveksamt.
    Sammanfattningsvis, odlarskumpa på hög nivå som utvecklas fint i källaren.
     
    Sörplarn gillar detta.
  19. Sörplarn

    Sörplarn Medlem

    Kul att höra, behöver stilla min dam med lite nytt i "arsenalen" att ens kära kan var så kräsen vilket är mitt egna fel iofs, men detta låter prisvärt än Salon som hon promt skall ha till varje "lyx" menyer.......
     
  20. Vinkamraten

    Vinkamraten Medlem

    En viktig aspekt jag vill belysa angående dosage är att det beror ju mycket på druvorna. För att göra en champagne utan dosage måste man ha extremt bra druvor. De producenter som har något sämmre råvaror gör helt rätt i att balansera vinet med dosagen. Sen kanske man inte tycker om det men helt klart bättre än nån softs försök till stordåd. Som exempel tycker jag att Hatt et Söner försöker göra världsklassviner men faller pladask då druvorna inte håller måttet.
     

Dela sidan