Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Domaine de Troizelle: Juliénas, Moulin-à-Vent, m fl

Terroirviner

Leverantör
NY LANSERING: DOMAINE DE TROIZELLE – CRUS DU BEAUJOLAIS
Nedsatta lanseringspriser t o m 25 augusti 2017www.terroirviner.com
Leverans 4-11 september 2017

Terroirviner lanserar 5 viner från Domaine de Troizelle i Jullié (mitt i appellationsområdet Juliénas), en liten familjevingård som drivs av Jean-François Perraud och sonen Célestin. Total produktion endast 15.000 buteljer per år. Man förfogar över vingårdslägen i appellationerna Juliénas, Saint-Amour, Moulin-à-Vent och Beaujolais-Villages, och varje vin har en unik typicitet. Flera av vinerna är mycket passande nu till svamp- och viltsäsongen.

0919ec85-b37d-434c-964f-8b485caf33ae.jpg


Allt arbete på gården sker manuellt och vinifiering av "Cru"-vinerna sker inte genom kolsyrejäsning utan genom jäsning på ståltankar i delvis avstjälkade klasar (20-30%), vilket förlänger jäsningstiden och tillför vinerna extra struktur.

Lite förenklat kan man dela upp Jean-François viner i 2 kategorier: Beaujolais-Villages och Saint-Amour är de lättare, mjuka och bäriga vinerna. Juliénas och Moulin-à-Vent är de kraftfullare, kryddiga vinerna.

Beaujolais-Villages 2016, 129 kr (ord. 149 kr). 40-90-åriga stockar. Ett perfekt exempel på hur en bra bas-Beaujolais ska vara. Extremt ren, fruktig och drickvänlig. Fantastisk intensitet från attack till avslut. Fram med korven och njut.

Saint-Amour 2016, 162 kr (ord. 192 kr). Superelegant, sval bärighet, stegrande intensitet, lätt bläckig karaktär, blommiga undertoner och outtalad mineralitet på djupet. Även inslag av persika och aprikoser. Behöver 6-7 månader för att nå sin topp. Drick nu – 2020 till ljust kött.

Juliénas 2014, 149 kr (ord. 175 kr). Görs på “yngre” Gamay-stockar (i snitt 30 år gamla) och uppfostras på ståltankar i 7 månader. Bärig och kryddig med inslag av kanel, peppar, läder, kirsch och granitmineralitet. Strama, något rustika tanniner och bra koncentration. Kräver en maträtt, gärna fjädervilt eller Coq au Vin, samt vitmögelostar. Drick nu – 2020.

Juliénas "Fût de Chêne" 2014, 154 kr (ord. 182 kr). Görs på äldre Gamay-stockar (55-75 år gamla) och uppfostras på 2-5 åriga ekfat i 9 månader. Superfunkig med inslag av hästsadel, stall, exotiska kryddor, kirsch, jordgubbar och mineral. I munnen rejält stramt och fylligt (lanseringens kraftigaste vin). Perfekt till hårvilt, gärna med svamp, eller kraftiga ostar. Drick nu – 2021.

Moulin-à-Vent 2015, 169 kr (ord. 199 kr). Gårdens toppvin, görs på 60-100-åriga Gamay-stockar, lång jäsning i 18 dagar, uppfostras på ståltankar i 12 månader. Koncentrerad och samtidigt full av subtiliteter. Mer finlemmad struktur än Juliénas. Eterisk bärighet, och lager efter lager av intryck: viol, exotiska kryddor, och mineralitet. Till vildfågel, Côte de Boeuf, ostar. Ännu något ung. Beräknad topp 2018-2020, kan lagras t o m 2023.

Beställ vinerna på www.terroirviner.com, flaskvis eller en färdig blandlåda.
 
Toppen