Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Domaine Fontaine des Fées, Sablet & Séguret

Terroirviner

Leverantör
NY LANSERING : Domaine Fontaine des Fées
www.terroirviner.com


I byarna Sablet och Séguret, ca 25 km öster om Orange, görs idag (enligt mig) bland de bästa vinerna i Côtes-du-Rhône. Området har länge varit dominerat av kooperativ, men man ser idag en ung generation hängivna vinmakare som vill gå ett steg längre.

Den unge talangen Frédéric Meffre (född 1982) startade en egen vingård 2010 med utgångspunkt i familjedomänen i Séguret. Målet var att göra ett eget vin i en personlig stil, grundad på småskalighet och hantverk. Och naturliga metoder. Frédéric konverterade till ekologisk vinodling redan 2009 och blev certifierad 2012.

(OBS: det finns flera med namnet Meffre i trakten, Frédéric skall inte förväxlas med den kända negociantfirman Gabriel Meffre i Gigondas.)

eb271127-740b-4e6f-956e-9bcf79fafc0a.jpg

Frédéric Meffre på Domaine Fontaine des Fées i Séguret, 14 oktober 2015. © Terroirviner SAS

Det hela startade i grunden som en « garageverksamhet » och är det till viss del fortfarande idag. Frédéric delar sin vinifieringslokal med en annan entusiast, Pablo Höcht (som har en egen vingård: Domaine de Crève Coeur), i familjen Meffres källare.

Totalt odlar Frédéric 18 ha, varav 12 ha används för att göra gårdens viner. 5 ha ligger i Séguret och 5 ha i Sablet med mycket intressanta terroirvariationer mellan byarna. Den totala produktionen uppgår till ca 12.000 buteljer per år.

Jag måste säga att jag är riktigt imponerad av kvaliteten som Frédéric levererar. För mig var det en riktig upplevelse att stifta bekantskap med denna vinmakare.

Terroirviner lanserar 4 viner :

IGP Vaucluse Rosé 2015 - 122 kr. Ett superfruktigt, fräscht vin med inslag av smultron, jordgubbar, citrus, päron och färska örter. Glatt och okomplicerat. Buteljerades 5 mars 2016. Ett vin för sommaren! Alk. 13%

Côtes-du-Rhône Blanc 2015 - 142 kr. Druvorna kommer från 2 terroirer : galets roulés i Villedieu och alluviala terrasser i Séguret. Buteljerades 5 mars 2016. Otroligt fint och komplext i nosen med inslag av persika, ananas, citrus och nötter. En rejäl kropp och koncentration med angenäm krämighet och en mogen fruktsyra som ger ett bra sting. Vinet är till hälften vinifierat och uppfostrat på gamla ekfat. Förvånansvärt lång avslutning med kryddiga toner. Perfekt till grillad fisk eller fisk i sås. Alk. 13,5%

Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2013 – 149 kr. Druvorna, 60% Grenache och 40% Syrah, skördas precis utanför familjen Meffres hus på de alluviala terrasserna utmed floden l'Ouvèze, med struktur av sand och små stenar. Skördeuttag : 30 hl/ha. Vinifiering till hälften i hela klasar och till hälften avstjälkat. 100% naturlig jäst. Uppfostring på betongtankar i 12 månader. Ett mörkt, intensivt vin med suverän koncentration, inslag av körsbärslikör, kryddiga toner av kakao, timjan och biffsky. Med lite luft kommer även toner av stall och läder. Stramt med bra tanninbett. Fräsch avslutning med en touch mentol. Ett fantastiskt vin. Gott att dricka idag med lite luftning. 7-8 års lagringspotential. Alk. 14%

Côtes-du-Rhône Villages Sablet 2013 – 165 kr. Frédéric räknar detta som sitt toppvin. Druvorna (70% Grenache, 30% Syrah) skördas från ett unikt läge på berget Cheval Long på 350 meters höjd, med utsikt mot Gigondas - Frédéric är den enda producenten som odlar på detta läge. Östlig exponering med morgonsol och ett svalare klimat ger en långsammare mognadsprocess och mer komplexa viner. Druvmaterialet lämpar sig i högsta grad för uppfostring på ekfat, därför får vinet ligga i 18 månader på gamla ekfat. Vinifiering sker i hela klasar (ej avstjälkning) och med 100% naturlig jäst. Vinet är fylligt, med en superb fruktkoncentration, inslag av svartvinbärscoulis, vilda hallon, svartpeppar, kakao och lakrits. Mer rund och mer finkorniga tanniner än Séguret. Lång avslutning med svalkande fräschör som påminner om mentol. Kan lagras 9-10 år. Ännu ungt, behöver karaffering för att uttrycka sig. På topp ca 2018. Alk. 14%

bbfc043b-7e0d-4117-92d1-d16cf22bd269.png

I förgrunden: berget Cheval Long med vinrankor tillhörande Domaine Fontaine des Fées. I bakgrunden: Gigondas.

Det går att beställa vinerna på www.terroirviner.com. Priserna är inklusive svensk alkoholskatt och moms.
 
Last edited:
Toppen