Dricka till maten - Stora kombinationstråden [sammanslagna trådar - Krug]

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av EuphoniC, 2 oktober 2008.

  1. EuphoniC

    EuphoniC Medlem

    Tänkte ha en middagsbjudning om ett par helger och funderar lite över drickat till huvudrätten - som inte är spikad än men som det ser ut nu så lutar det åt parmainlindade oxfilémedaljonger, ugnsgratinerad pressad potatis samt svampsallad till huvudrätt.

    Det finns förstås mycket rött och gott, kraftigt att dricka som passar som handen i hansken men någonstans innerst inne skulle jag vilja köra en 3:a Champagne, rakt igenom, för-, huvud- och efterrätt.

    Finns det överhuvudtaget en chans att komma undan med Champagne till oxfilén?

    Begränsar mig till NV av "ekonomiska skäl".
     
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Utmaning - Dricka till Oxfilé, vad?

    Har aldrig provat oxfile och champagne men en pinot rik variant borde fungera. Vad tänkte du för sås. Inte rödvinssås hoppas jag :)

    En Jacquart, Brut Mosaïque Millésimé 2002 kanske. 50% Pinot.

    http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=7588&Butik=0&SokStrangar=MOUSSERANDE+VINER%3aAlla+l%u00e4nder%3aAlla+storlekar%3abland+annat%3a-%3aS%u00f6tma%3aFyllighet%3aFruktsyra%3a

    Eller varför inte en 100% Pinot från beställningssortimentet om du har tid

    André Clouet Silver Brut Nature (nr 83533)
    http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=83533&Butik=0&SokStrangar=


    Kul och höra om du provade.

    Enligt Richard Juhlin ska det ju fungera men då pratar vi andra prisklasser
     
  3. CH

    CH Medlem

    SV: Utmaning - Dricka till Oxfilé, vad?

    Andre Clouet fungerar väldigt bra men om inte det faller i smaken så tycker jag att dessa 2 gör jobbet utmärkt.

    Gosset Grand Rosè
    http://www.systembolaget.se/SokDrycker/ ... kStrangar=

    Mailly Grand Cru Blanc de Noirs
    http://www.systembolaget.se/SokDrycker/ ... kStrangar=

    Båda är aningen söta men matchar förhållandevis bra ändå.
    Jag har grillat oxe alla gånger jag provat med champagne till och föredrar den rare utan sås till. Enkelt och mycket gott.

    Låt höra vad du tyckte om matchningen champagne och oxfile.
     
  4. EuphoniC

    EuphoniC Medlem

    SV: Utmaning - Dricka till Oxfilé, vad?

    Tack för era förslag!

    Gosset är ju ett säkert kort och plus att den finns på på Ske-å begränsade bolagshyllor.

    Sås tror jag inte behövs, köttet har i princip all den saft tillsammans med svampsalladen så less är nog more även här. Lite köttsaft från köttet kan man ju sprinkla över tallriken bara för syns skull.

    När ni ändå är i gasen och har koll på detta, har ni tips på någon enkel men elegant för- och efterrätt och Champagneförslag även till dessa.

    Jag va inne på att öppna med en Pol Roger Brut Réserve Magnum och låta den leva genom välkomstdrink och hela vägen till förrätten, så något som passar lämpligt till denna vore fint. Jag var inne på någon slags räksoppa men inget är som sagt var spikat ännu.

    Efterrätt är jag otroligt dålig på varför det också bli efterrätt väldigt sällan, men till detta behövs det så även där kan jag behöva lite fina tips :)
     
  5. CH

    CH Medlem

    SV: Utmaning - Dricka till Oxfilé, vad?

    Jag är svag för skagen toast med kalix löjrom men skippa citronen, den gör sig inte bra tillsammans med champagne.

    Till efterrätt borde väll en ostbricka göra sig fint. Finns ju bra förslag i middagstråden om 3 rätters med champagne till allt.
     
  6. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Utmaning - Dricka till Oxfilé, vad?

    Starka ostar är perfekt till Champagne. Moussen gör underverk med styrkan. Brukar köra Västerbotten och Parmesan som hårdostar. Kan du få tag i ostar från Champagne som Langres eller Chaource så passar dessa naturligtvis väldigt bra.

    Se till att du väljer en torr Champagne

    Annars funkar ju choklad i olika varianter till Champagne.

    För förrätter kan du ju alltid kolla SB receptlista. De har en del att välja mellan. Gå in på en Champagnesort och sök efter lämpliga maträtter
     
  7. EuphoniC

    EuphoniC Medlem

    SV: Utmaning - Dricka till Oxfilé, vad?

    Förrätten börjar ta form, det får bli en kräftsoppa, till den borde Champagnen passa fint.

    Ostar tycker vi mycket om men går tyvärr inte riktigt ihop med sällskapet så det får bli en "privat" tillställning istället. Har aldrig köpt hårda ostar, hur äter man egentligen dem - bara hacka upp i tärningar och köra på med tandpetare eller något lite mer elegant verktyg?
     
  8. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Utmaning - Dricka till Oxfilé, vad?

    Jag kör den europeiska metoden. Ställ fram osten och en ostkniv (skippa hyveln) och man skär de bitar man vill ha. Precis som annan ost.

    Jag är väldigt lat när det gäller efterätt. Köp en tårta, gärna en chokladmousse eller någon annan. Inte för söt. Lägg upp lite "exotiska" frukter och bär brevid. Exempelvis hallon, jordgubbar, kiwi (lite sötare, finns en desservariant), björnbär, frukten som ser ut som en insekt :D (röd med massa hår) etc etc. Ta inte för syliga bara.
    Sparar tid och går fort att ta fram samt servera. Då kan man koppla av under måltiden.
     
  9. Krug88

    Krug88 Medlem

  10. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Utmaning - Dricka till Oxfilé, vad?

    Jag ska messa Sophie, tjejen som har gjort receptet, och fråga vad hon håller på med!
     
  11. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

  12. Andreas L

    Andreas L Medlem

    SV: Utmaning - Dricka till Oxfilé, vad?

    ;D ;D ;D Gastronomiskt förfall - kanske en Pinotage med doft av brända bananer, aceton, pikanta inslag av tacokryddor, syltig frukt och tom mitt, skönt bittergröna tanniner samt en anal eftersmak... ::)
     
  13. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Utmaning - Dricka till Oxfilé, vad?

    Välkommen hem Larsson!
     
  14. Pomerol

    Pomerol Medlem

    SV: Utmaning - Dricka till Oxfilé, vad?

    Personligen tycker jag att citronen är mycket viktig. Oftast ligger Champagnens syra för högt för att harmonisera fullt ut med förrätten och då kan lite citronstänkt avrunda Champagnens syra perfekt. Syra i maten gör ju att dryckens syra inte uppfattas som lika tydlig.
     
  15. Elvis

    Elvis Medlem

    Vin till kalvfärsbiffar med jordärtskockspuré och äppelsås

    Min fästmö ska nästa helg laga rätten i rubriken till en släktmiddag, och min roll är att hitta ett bra vin till. Jag har argumenterat för champagne, men hon vill ha rödvin till... ???

    Kära forum, vad rekommenderar ni?
     
  16. CH

    CH Medlem

    SV: Vin till kalvfärsbiffar med jordärtskockspuré och äppelsås

    Finns det något du inte vill ha champagne till? ;)
     
  17. The Pint

    The Pint Medlem

    SV: Utmaning - Dricka till Oxfilé, vad?

    Det bästa är att de kallar det för texmex, men skulle du servera det där i Texas eller Mexico skulle du få en kaktus uppkörd i röven.

    Och med en kaktus i röven kanske Herr Larssons anal-Pinotage smakar som allra bäst.
     
  18. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    Vätska till planka??

    En god vän har lovat att bjuda på plankstek till helgen, förutsatt att undertecknad ordnar med drickat till.
    Som jag förstått det blir det ett klassiskt upplägg med mos, bea, skinklindade bönor och the whole tjobäääng.... så att säga.

    Planka känns på nåt sätt så jävla 80-tal, så vad ska vi hitta på att dricka till tycker ni?
    Nåt som inte bara passar smakmässigt, utan även kitchmässigt liksom??
    Har ni några förslag??
     
  19. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Vätska till planka??

    Det GULA vinet MONGOOOOOOOOOOL!

    http://www.youtube.com/watch?v=bYUhR1GDTJ0

    Annars borde det väl fungera strålande med en drickvänlig CdR eller något liknande enkelt, det är så mycket smaker och kladd på en planka att det känns som överkurs att dra till med någonting riktigt överjävligt. Sen beror det ju också på hur intresserad polaren är.
     
  20. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Vätska till planka??

    Mongoooool, jaaaa, fan vad bra!!! Haha...

    Övriga sällskapet är lagom intresserade kan jag tillägga.
    En CdR, visst, men hur kitchigt är det liksom? Nja, bättre kan du!
     

Dela sidan