Era mest udda arom- och smakmarkörer

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias S, 6 februari 2014.

  1. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Har funderat på en sak. Känner ni som jag att det inte är självklart att hitta de där typiska markörerna som alla andra brukar hitta i ett specifikt vin? Eller snarare, ni har kanske egna ord som blivit era markörer och som ni använder för att känna igen ett vin?

    Smakar verkligen cabernet sauvignon alltid svartavinbär enligt dig? Varför måste alla beskrivningar av italienska viner innehålla körsbär på ett eller annat sätt?

    Visst, det är nog som så att man "lär sig" i hög grad vad man bör känna och med tiden börjar man accociera dessa ord med det vin man dricker, men skulle man verkligen valt dessa beskrivare själv om man övat upp sina vinkunskaper isolerat från andra? Har verkligen alla vinnördar ens koll på hur garrigue eller lovikavantar smakar?

    Detta brukar vanligtvis bli väldigt tydligt när man ber någon som inte är insatt att beskriva ett vins arom. Ovana vinnäsor brukar ofta hitta de mest intressanta/annorlunda doftorden. Ord som badboll, lut, naturgas, kål och bebisblöjor är alla exempel på beskrivande ord som jag har stött på genom åren. De har alltid dykt upp i samband med "nybörjare", vilket är lite av min poäng med tråden.

    Ett ord som jag har är "blåbärsris", vilket jag brukar hitta när det gäller CF-viner från Loire. Har aldrig sett att någon annan använt just detta ord och anser inte heller att någon borde. Det är något jag hittar, och det finns där för mig.

    Men nog om mig och mitt dravel. Vilka unika aromord brukar ni använda som beskrivare och i vilka vin/druvor brukar ni hitta dem? Ord som alltså inte finns i "instruktionsboken" så att säga.
     
  2. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Håller helt med, många gånger har jag svårt att hitta "typiska" markörer utan har mina egna referenser. Oliver t.ex. Jänkarna brukar hitta svarta oliver i vart och vartannat vin, jag gör det nästan aldrig. Eller dill. Alla svenskar hittar dill i Rioja, inte jag.

    Egna referenser blir väldigt viktiga när man blindprovar. Jag vet inte hur många gånger jag blivit förbannad på mig själv därför att jag inte gick på instinkten utan istället febrilt började försöka hitta "svarta vinbär", "körsbär" etc.

    Vildhallon är en sådan arom som inte ofta används i den internationella nomenklaturen (eftersom få länder har vildhallon). Jag hittar det ofta i norra Rhone och i Bourgogne. För mig innefattar det även doften av vilda hallonsnår, inte bara själva bären.

    Bittermandel (inte körsbär!) är för mig typiskt för Sangiovese. Blåmögelost i mogen Bordeaux. Tvåtaktsolja i dyr Cab från Kalifornien och Coonawarra. Etc etc...
     
  3. sunqan

    sunqan Vinös

    Prutt om Pinot Noir, förutom en del som smakar lingonsylt
     
  4. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Yes, du fattar precis vad jag menar märker jag. Apropå bittermandel och körsbär. Båda har mycket av ett aromämne som heter bensaldehyd, vilket faktiskt gör att de får en snarlik karaktär på pappret. :)

    "Tvåtaktsolja" är ett helt underbart smakord :D
     
  5. TEGE

    TEGE Medlem

    Björnklister hette väl det vita "gegget" man hade som ung i skolan va?
    Iaf hittar jag det i många Italienare.
     
    Vino fino gillar detta.
  6. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Kärt barn har många namn, även björnklister består av ämnet bensaldehyd, tror det är någon form av mandelarom som används. Detta ämne ihop med syrliga och röda bär blir nog dragning åt körsbär. Läs mer här, @vininfo.nu har skrivit en del i ämnet: http://www.vininfo.nu/pdf/2012_02_italienska_viner_korsbar.pdf
     
  7. TEGE

    TEGE Medlem

    Skrattade gott när jag läste denna på CT för ett tag sedan
    "A cherry-auburn color in the glass. Aromas of smoke, bacon fat, goat hair and mushrooms.
    Smells like a grilled goat was fermented with the fruit, and I love it.
    The palate, however, shows fine tannins, smooth body, flavors of raspberry, fig, mushroom. The whole time, the wine maintains a smooth and light presence."

    Vad är det för vin?? ;)
     
    Mattias S gillar detta.
  8. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Köper båda dessa ord, även om jag inte hittar dem jämt :)
     
  9. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Gissar på Rhone? Tycker förövrigt det var en trevlig beskrivning, dock kan man undra över gethåren :p
     
  10. TEGE

    TEGE Medlem

    Nope..!
     
  11. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Inte ens syrah?
     
  12. TEGE

    TEGE Medlem

    Faktiskt inte :cool:
     
  13. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Avslöja nu för böveln! :)
     
  14. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Pinotage?
     
  15. Larseman

    Larseman Moderator

    Barolo!
     
  16. Larseman

    Larseman Moderator

    Fast jag Google-fuskade :rolleyes:
    2008 Azienda Agricola Reverdito Michele Barolo
     
    Mattias S gillar detta.
  17. TEGE

    TEGE Medlem

    Alldeles korrekt.

    Azienda Agricola Reverdito Michele Barolo
     
  18. TEGE

    TEGE Medlem

    Men va f...n :D
     
  19. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Smart!
     
  20. Gurto

    Gurto Medlem

    Vet inte om jag har några jätteudda egna markörer. Haribos godispersikor brukar skvallra om att jag har Albarino i glaset men det är ju inte så udda.

    Ang. andras har jag också flera gånger varit med om just bebisblöja. Då om Pinot. Själv brukar jag associera mer till sur disktrasa ...på ett bra sätt, hur knäppt det än låter :)

    Hörde någon som hade snus som markör för starkvinet Beume de Venise (stavning?).
     

Dela sidan