Era mest udda arom- och smakmarkörer

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias S, 6 februari 2014.

  1. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Snus ligger mig varmt om hjärtat. I fallet Beuames de venice (stavningsproblem här med, tror jag?) så handlar det nog om bergamott snarare än snus i sig kan jag tänka mig, men kul referens för ett vitt vin!
     
  2. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Vanliga:
    Välkokt mese i många välmogna röda viner.
    Mormors toalett - en slags svavelbemängd doft som återfinns i väldigt många röda Bordeauxer.

    Tack-och-lov ovanliga:
    Champagne med tonfiskkaraktär.
    Aktivslamanläggning hos en Sancerre.
     
  3. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Jag är föga förvånad att du min herre hittar så härliga ord, men ett vin som luktar mormors toalett skulle i alla fall inte jag dricka! :)
     
  4. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Vi har väl (eller haft) något olika mormödrar kantänkas ;)
     
  5. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Har funderat en hel del över fler aromer som kan vara lite "atypiska" och som vi mer eller mindre ofta upplever. Här är aftonens fynd-lista hustrun och jag plockade fram:
    Hallon, hallonsnår och vildhallon är något som jag också ofta får med Grenache.
    Dill ofta i Rioja, men även i många andra viner.
    Kokta söta frukter, typ russin-dadlar i ssk Kaliforniska merlot, men även i vissa andra merloter, dock hitintills ännu inte från Bordeaux.
    Fimpar, askfat i äldre Syrah från Rhône.
    Sumi ink i många bra röda viner. Hör väl eg hemma i "mineral-tråden" men att det samtidigt är en doft som gränsar till svarta oliver, tapenade och vattenfärg (tempera).
    En mycket särskild variation av blåbär (jag vet att det inte är riktiga blåbär, men det har fastnat som blåbär i mig) i Malbec av alla sträva slag. Fjusiga Malbec är avskalade på personlighet och inget jag är intresserad av.
    Örtgräsig vårslåtter med mosade nyckelpigelarver är Cabernet franc i sitt kalla uttryck, saknas dock i italienska och kaliforniska uttryck.
    Saltomortal är vad rieslingar från Mosel slår i gommen.
    Bättre Äppel-isvin drar fram vällagrad Calvados i nosen på ett extravagant sätt.
    ...kommer väl mera en annan dag...
     
  6. kayaker

    kayaker Cyklist

    Beaumes-de-Venise. (Inget stavningsproblem) :)
     
    Mattias S gillar detta.
  7. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Blir lite sugen på att prova nyckelpigelarver, hur känns de ens igen? Vet dock att en del jämställer lukten av färsk koriander med insekten bärfis ;)
     
  8. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Färsk koriander = mosade bladlöss (också)
    Nyckelpigor och deras larver = Sauv blanc
     
  9. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    En annan signage som jag ej hittat någon annanstans:
    Oz Shiraz och Bassets All Sorts.
    Inte alltid där, men då det finns där så är det ALLTID Oz Shiraz.
     
  10. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Skall försöka leta efter detta. Tycker generellt att aussie shiraz brukar vara svåra att få grepp på. Eukalyptus hittar jag aldrig heller, och relativt sällan peppar och chark :(
     

Dela sidan