Finare Vinare

Diskussion i 'Övrigt' startad av Anders Landström, 10 mars 2012.

  1. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Finare Vinare, nu sitter de också i finrummet med etablissemanget.

    Uppmärksammade ett blogginlägg från Sveriges troligen mest kända vinblogg, Finare Vinare (FV) som firat Magnusson Fine Wines fyra-års jubileum tillsammans med ”eliten” av Sveriges vinskribenter. Inlägget är som vanligt när det gäller FV välskrivet om än i detta fall något lamt. Vad som är intressant är att FV diskuterar etik med vinskribenterna.

    Nu framgår det inte om eventet har betalts av Magnusson eller deltagarna, om det är det sistnämnda så faller resonemanget i detta inlägg. Vad som bland annat provas är 6 årgångar av Château Latour, 1999. 1998. 1995.2003.1996 och 1990. Vad dessa viner har för koppling till att Magnussons fyller fyra år är inte klart men klart är att värdet på dessa viner är ca 40.000 SEK (på FRW). Om man räknar på att det är 10 personer som delat på Château Latour så är alltså enbart denna del av lunchen värt ca 4000 SEK per deltagare

    Man kan fråga sig varför Magnusson väljer att bjuda in ett antal journalister och bloggare om det inte är för att få reklam. Etiken i att då ta emot denna gåva samt att under måltiden också diskutera ämnet men ändå välja att fortsatt publicera ett inlägg är för mig väldigt förvånande. Vad vinskribenterna gör , har väl de flesta av oss en rätt tydlig syn på (och som journalister är de väl än mer klandervärda) men just bloggvärlden har slagit sig på bröstet för att vara oberoende .
    ”Vid Magnussons lunchbord kan man räkna de flesta vinskribenterna från Allt om Mat, Allt om Vin, samt yours truly. Till maten pratar vi förstås om en massa saker, förutom Château Latour. Det pratas om journalisternas höga etik och bloggarnas "tack för kaffet"-skriverier - vilket väl denna post kan ses som ett bra exempel på”

    Jag tycker mig ha sett allt mer och mer från FV där olika ”winemaker dinners” lyfts fram. Så hur oberoende är bloggvärlden egentligen. Är inte bloggosfären lika lättpåverkad eller i många lägen mer påverkbar än våra vinskribenter. Eller är det så att inlägget om Magnusson Fine Wine egentligen har djupnare bottnar som jag inte förstår?

    PS. Efter att FV nu sitter i finrummet tillsammans med
    de vinskribenter som FV tidigare kritiserat så tror jag inte vi kan vänta oss en fortsättning på denna, aldrig avslutade serie av inlägg ( eller kan vi?)

    För att citera Finare Vinares blogginlägg om Bengt-Göran Kronstam
    "Arkitekterne bor sjældent i lejlighederne i de almennyttige boligselskaber de har været med til at tegne..... hvem anmelder anmelderne ??.."
     
  2. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Finare Vinare

    Bloggare bjuds in i finrummen. Är det den naturliga fortsättningen på det som började med att Bristly tog in citat från frankofilen i sin marknadsföring? Det kan ju också vara ett tecken på att Magnusson ser att de 'nya medierna' måste involveras.


    Inget fel i det.


    Med tanke på att fine wines-intresset i Sverige idag i högsta grad drivs online så är det snarare underligt att ingen har tagit tag i detta tidigare. Dock så sätter det ju större press på bloggarna. När de rör sig i samma rum som skribenter (använder inte ordet journalister om soporna i det här landet) så blir de jämställda med dem. Då ska de också kritiseras på samma sätt.


    Intressant!

    Jag gillar det!
     
  3. Peder

    Peder Medlem

    SV: Finare Vinare

    Att bloggare bjuds in till finrummet kan jag tycka bara är trevligt eftersom många bloggare skriver om roligare viner än medlemmar ur Sveriges vinskribenters förening gör. Men sedan kan jag se mycket som fjäsk för en lite grupp där alla känner varandra mycket bra.

    Låt oss ta som exempel. Förra sommaren var det en lyxig 5-dagars resa till Österrike där det var "All Inclusive" och när jag frågar varför jag själv inte fick någon inbjudan som importör av viner från Österrike får man som svar att resan bara är för journalister och att jag minsann inte är journalist.

    När man sedan kommer över deltagarlistan ser man att det är både bloggare, några vinskribenter och sommelierer från typ dom fina krogarna i White Guide. Kostnaden för detta evenemang står alla Österrikes vingårdar för utan att det leder till mycket skrivande eller så kommer det lite inlägg i någon blogg som bara en liten klick orkar läsa.

    Jag har själv väntat länge på "Finare vinare recenserar recensenterna #2" och den fortsättningen tror jag aldrig vi kommer få se eftersom inavel är något som är mycket populärt bland dem som skriver om vin i Sverige.

    Men det finns undantag och det gäller både vinskribenter och bloggare så att man inte känner sig träffad!
     
  4. Peder

    Peder Medlem

    SV: Finare Vinare

    Bra sätt att få media att skriva och göra reklam för ett företag åtminstone! Nu har Mikael Mölstad bloggat om denna fantastiska provning!

    http://blog.svd.se/vin/2012/03/10/gott- ... entiliter/
     
  5. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Finare Vinare

    Det har kommit några nya kommentarer. Det var tydligen Mölstad som tog upp frågan om "journalisternas" höga etik...

    Vad säger ni? Ska vi skramla till en ordbok till herr Mölstad? ;D
     
  6. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Finare Vinare

    Absolut. Etik är ett svårt ord för vissa och som för länge sedan förlorat sin betydelse i många sammanhang. Jag är fortfarande tveksam till Finare Vinares inlägg men naturligtvis ska en "journalist" ha lägre toleransnivå till vad de tar emot.

    Som Jimmy skriver, gränserna mellan bloggarna och "journalisterna" suddas ut. Om man väljer att ta emot gåvor från företag så bör man ju förståa att finns en avsikt med gåvan. Att prova vin ingår i en vinskribents eller bloggares "arbete" så att man får möjlighet att prova viner som tillhandahålls av leverantörer och producenter förstår jag.

    Men en Latourlunch som inte har något med provning av Latour som sådant, lyxigt resande till något land, middagar på michelinrestauranger (Guide Michelin betalar för övrigt sina krognotor själv, det kan nog de flesta lista ut varför), en eller ett par lådor vin för "provning" som skickas med hem etc etc ska man ju inte behöva få förklarat att det är en gåva som ges av ett företag för att detta företag ska få fördelar framåt.

    PS. Mölstads värdering av vinerna verkade lite låga men sedan förstod jag att han glömt ta med skatten i priset :)
     
  7. Peder

    Peder Medlem

  8. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Finare Vinare

    Jag läste blogginlägget och funderade på om jag skulle engagera mig i debatten, jag är ju inte i branschen utan är en konsument. En amatör utan utbildning vare sig som journalist eller sommelier. Troligen är jag en målgrupp för många av vinimportörerna, skribenterna eller restaurangerna då jag spenderar pengar på alla dess erbjudanden.

    Som konsument kan jag bara säga att jag inte är speciellt nöjd med en bransch där man inte kan kritisera utan man ska följa med strömmen och inte ifrågasätta andras fel eller brister. Jag är heller inte speciellt nöjd med att veta att trovärdigheten hos många av våra vinskribenter är bristfällig eller att etik inte kommer ur en grundläggande förståelse över vad som är rätt eller fel.

    Jag är övertygad om att det finns en stor kunskap hos många av de som skriver men jag är inte lika övertygad om att engagemanget att verkligen skriva FÖR läsarna finns, i kontrast till att skriva TILL läsarna. Att utmana, hitta nyheter, följa med i utvecklingen och se till sina läsares intressen, inte till sina egna intressen.

    Så min uppmaning är väl att fortsätta med att kritiken, arbetet att förändra sig och hitta nya uttrycksätt. En miljö där press, bloggar , importörer och restauranger inte är en stor grå massa utan en miljö där kritik och uppmaningar driver alla framåt.

    Så jag hoppas att vi får flera unga och kaxiga skribenter som inte har som enda ambition att bli en del av den existerande ankdammen

    Edit: La in detta svar på dinvinguide.se också
     
  9. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  10. matage

    matage The drinker formerly known as Padawan

    SV: Finare Vinare

    En petitess i sammanhanget men den där bilden var från lite senare på måndagskvällen va?

    FV lunch innehöll "bara" 6 årgångar, medan bilden är från måndagsprovningen med 8 (och han som gick precis före mig plockade med sig korken från -85'an) :D
     
  11. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Finare Vinare

    Jaha. Det var Magnusson som sa att de var från lunchen. Jag gick på den infon. :)
     
  12. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Finare Vinare

    Den andra provningen var väl också en lunch?
     
  13. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Finare Vinare

    Möjligt. När vi tittade in vid strax innan 22 så hade folk precis gått och de städade upp.
     
  14. CH

    CH Medlem

    SV: Finare Vinare

    Långlunch, inget konstigt med det.
     
  15. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Finare Vinare

    Var du med och provade? Isåfall, åsikter om vinet och sällskapet :)
     
  16. matage

    matage The drinker formerly known as Padawan

    SV: Finare Vinare

    Jag hade förmånen att vara med på provningen - tyvärr inte med sensoriska systemet i absolut toppskick pga analkande influensa.
    Den andra provningen var middag och jag och många med mig gick vid 21.30

    Definitivt en stor upplevelse iallafall. Mina lite knapphändiga anteckningar finns här http://www.finewines.se/vin/idag-dricker-vi-(klistad-trad)/msg41172/#msg41172
     

Dela sidan