Fungerar dessa viner till maten

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av moos, 7 december 2012.

  1. moos

    moos Medlem

    Om vi vänder på frågeställningen...

    Imorgon skall jag servera

    Pannstekt Hälleflundra med sötpotatismos, nötsmör, karamelliserad citron och en olja/röra med hvitlök, charlottenlök och lite chilli. Till detta skall vi smaka på Ulysse Collins Les Roises BdB 2008 och Les Maillons BdN 2008.

    Och.

    Hästbiff med hasselbackspotatis, persiljerotspuré, rödvinsreduktion och sparris bönor. Till denna skall vi ha Borgogno Barolo Reserva 1996.

    Är det nått i recepten som inte passar till vinen? Alternativt. Är det nått jag bör tänka på för att få maten att passa vinen bättre?
     
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Fungerar dessa viner till maten

    Tycker vitlök och chilli är rätt tveksamma att ta till dessa ganska finstämda, heltorra champagnerna. Jag är ingen kock så vill inte ändra receptet men för mig är den första rätten bättre parad med en riesling med lite sötma

    Rätt två bör funka bra även om det klassiska italienska valet till hästkött väl är Toscana. Räkna med att det är rätt kraftiga tanniner i den Barolon
     
  3. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Fungerar dessa viner till maten

    Om man vill ha en bra matchning så bör man alltid justera smaksättningen för att matcha vinerna. Det knepigaste med den första rätten är sötman från sötpotatismoset och ev. den karamelliserade citronen. Du har mycket syra i Champagnerna och bör öka på med mer syra i maten. Ett annat komplement kan vara lite kraftig, riven ost i moset.
     

Dela sidan