Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Diskussion i 'Vin' startad av Pomerol, 30 november 2008.

  1. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Det som gör dylika saker så svåra att bemöta utan att framstå som ett arrogant svin är att under de flesta sådanan möten så brukar termen (eller varianter av) -"det är väl ett jättebra vin? Eller vad tycker du som kan så mycket" dyka upp. Det är hur man svarar i det läget som brukar avgöra vad som ska komma härnäst. Själv brukar jag säga att jag aldrig har provat vinet ifråga, det känns enklast så.
     
  2. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Fan vad du spelar helylle idag ???

    I vanliga fall skulle du förklara vänligt men bestämt att de borde ställas på knä och skjutas i bakhuvudet!
    Har du gått och blivit kär eller nåt?
     
  3. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    :D;D
     
  4. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Ja, det också... Det är ett fullgott alternativ om de börjar envisas.

    Men man kanske har lite romantikkänslor så här på fredagen... Äh, du är bara bitter för att jag inte ville dricka öl med dig! Det här är ju ett perfekt tillfälle för dig att åka ned på kellys och ordna med du vet vad...
     
  5. anders

    anders Medlem

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Jag vill lägga till:

    ;D :D ;D :D
     
  6. ae

    ae Medlem

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Fick i a f dricka det omsusade Claude Val Rouge i veckan. Var hemma hos en vän som helt ovetande köpt denna flaska. Efter allt snack här så kändes det betydligt roligare att han köpt det än något annat pang i samma prisklass. Smaken? Som ett anständigt 55-60kr vin. Varken mer eller mindre. Ganska syrligt o lätt. Sjukt kort smak. Finns betydligt sämre viner på bolaget men Kronstams hype känns helt obegriplig.

    En punkt har den käre BG rätt på dock. Flaskan och etiketten var ganska snygga.
     
  7. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Sidan 26-27 i Söndagens DN 15 Feb 2009.

    Kronstam skriver att anledningen till att Champagne klarar sig bättre än vanligt vin är att utrymmet mellan vinet och korken är fyllt av koldioxid och inte syre, som gör
    att vintet oxiderar.

    Sedan uppmanas signaturen Anders att lägga flaskorna ner, "så att korken inte torkar!"

    Vart tar koldioxiden vägen då? Den ligger ju knappast mellan vinet och korken längre... ::)


    En bra sak såg jag dock: "I minst nio fall av tio är det så att flaskan vinner över boxen..." (samma vin)
     
  8. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Du får prova. Kör lite praktiska övningar på baksmällans främsta veckodag. Ta en petflaska, fyll den med vatten , sätt på kapsylen och lägg den på sidan. Samma händer med en champagneflaska ;D

    Luften och koldioxiden tar samma väg då båda är lättare än vin. Eventuellt luft samt koldioxid har fortsatt kontakt med vinet. Om flaskan står upp torkar korken och mer luft kommer in (finns olika teorier om detta).
     
  9. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Korken är inte fullständigt tät. Vid lång lagring kan lite av
    innehållet dunsta genom korken, tro det eller ej.
    Fömodligen är det alkoholen som lättast kan tränga
    ut eftersom den dunstar lättare än vatten.
    Vid vinauktioner så anges ju också hur
    högt innehållet står enligt ett standardiserat system.

    När vinet dunstar så tränger det in luft istället.
    Som oxiderar vinet.

    I en champagneflaska kan luft inte tränga in så
    länge kolsyretrycket är högre än lufttrycket.
    Det gör att champagne inte oxideras vid lagring
    och att den är mer lagringstålig än stilla viner.

    Däremot finns alltid en risk att kolsyran läcker ut
    och att bubblorna försvinner.
    Speciellt om korken torkar.
    Så förvara din champagne liggande.

    Fin sprit, som cognac, skall däremot förvaras
    stående. Alkoholen kan annars fräta sönder
    korken så att det dunstar mer.

    De exklusivare sorterna av cognac har korken
    förseglad med vax eller lack för att förhindra avdunstning.
     
  10. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Korken är tät.
    Utdunstning sker via utrymmet mellan glas och kork.
    I första hand är det vattenmolekyler som kan tränga sig förbi då dessa är mindre än etanolmolekyler.
    I en flaska med lägre nivå har alltså alkoholhalten stigit något.
     
  11. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    En liten touch av Claude Val/Gredos i Gary Vaynerchuks senaste alster.
    Han går lös och provar det som finns i minibaren...
     
  12. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Inte undra på att de ofta är dyrare på eBay... :p
     
  13. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Lite kommentarer från vinjournalist rörande marsläppet. Dessa måste han ha testat mot slutet av en väldigt lång provning ;D

    Delamotte Brut BldBl
    Comtes de Champagne
    Cristal Brut

    Bruno Paillard RP BldBl Brut
     
  14. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

  15. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    För att visa på det svåra med att sansat balansera mellan vinskribent och importör... Man måste också fråga sig hur bra det går för Armand de Brignac då de känner att de måste citera Kåre Halldén, sin svenska importör, som den "ledande svenska vinjournalisten"...

    Kanske inte direkt BG, men fan samma lika...
     
  16. Keen

    Keen slan

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]


    Herregud så tragiskt!
     
  17. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Vilket fint betyg Kåre gav Champagnen han har agenturen för ::)

    Ska man göra gerillamarknadsföring kan man väl ha lite finess och skam i kroppen?
     
  18. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Det var mer subtilt än så, det kom från "det amerikanska huvudkontoret".
     
  19. Keen

    Keen slan

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Hello, we're from the head office. We're here to help?


    Nä, men seriöst tycker man ju att de borde vara öppnare med att Kåre har agenturen också. Sånt kommer ju alltid fram och nu känns det bara som ytterligare en anledning (som att man behövde fler) att inte handla deras skumpor.
     
  20. Darth Angelus

    Darth Angelus Medlem

    SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

    Frågan är om det kanske inte t.o.m. är ett snäpp under Bengt-Göran Kronstan, för även om denne premierar mycket skräpvin för att det är billigt så har jag aldrig hört honom säga rätt ut att det är i klass med Salon eller dylikt. Den här stollen gör det.
     

Dela sidan