Glaskorken på väg framåt?

Diskussion i 'Vin' startad av Emanuel, 16 maj 2013.

  1. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    -Noterade på min vinresa till Sicilien att flera producenter gått över och börjat använda glaskork på sina flaskor, däribland Cusumano.

    -Är detta kanske något som är på väg frammåt funderar jag således?

    Jag har även noterat att glaskorkarna verkar användas för viner som är tänkta för kortare lagring, runt fem år medans signaturvinerna som skall kunna ligga längre fortfarande verkar få sin kork av kork.

    Kan det vara så att producenterna börjat välja glaskorken som ett trevligare alternativ till skruvkorken?

    Jag tycker själva konstuktionen verkar minst lika bra ut täthetssynpunkt som en skruvkork där ju glaskorken är försedd med en liten o-ring för att hålla tätt vilket känns potent.

    Som en liten bonus får man även ju även att flaskorna är trevliga att återanvända till annat när de har en snygg återförslutningsbar kork. Fru lagrar bland annat olivolja och saft i dessa efter att jag snällt druckit ur flaskan för att göra plats.

    Jag säger "gilla" på detta således.
     
  2. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Glaskorken på väg framåt?

    Problemen med den typen av kork till "lagringsviner" borde vara:
    1- oringen, im den är av nåt gummiliknande material är hållbarheten begränsad.
    2- för lätt att byta ut innehållet


    Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2
     
  3. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    SV: Glaskorken på väg framåt?


    Ja, som förslutning på bättre lagringsviner lär det nog aldrig dyka upp utan där känns ju naturkork som det enda alternativet, och på de riktigt stora vinerna har de ju numera en hel del andra hyss för sig för att försvåra förfalskningar. -Snart kommer nog Lafite-Rothschild med GPS och wifi i flaskorna... :)

    Men på hyfsade flarror som är tänkta att drickas inom ett par år där man ser mer och mer skruvkorkar tycker jag nog att glaskorken är ett trevligt alternativ.
     
  4. Guayabera

    Guayabera Medlem

    SV: Glaskorken på väg framåt?

    Ett problem med både skruvkork och glasproppar är att dom är stötkänsliga. Ovarsam hantering (tex källarflytt - egen erfarenhet) kan göra att skruvkorken deformeras och inte längre är tät eller att glasproppen rubbas.
     
  5. vintomas

    vintomas Bloggare

    SV: Glaskorken på väg framåt?

    Fel, flera högklassiga lagringsviner kör redan med skruvkork, särskilt Stelvin+. Exempel är Henschke Hill of Grace (kolla upp priserna...), Felton Roads Block-Pinot Noirer, alla viner från Hessische Staatsweingüter/Kloster Eberbach, även deras specialgjorda auktionsviner på Trockenbeerenauslese-nivå. Det är bara så att fransmännen är stockkonservativa i bl.a. denna fråga, därför ser man ännu inte toppviner från det landet med skruvkork eller glaskork. Finns dock en grand cru från Bourgogne från negocianten Boisset som har buteljerats med skruvkork, men där får man mer intrycket att det var ett experiment för att se om den gick att sälja.
     
  6. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    SV: Glaskorken på väg framåt?

    Touché, skulle kanske lagt till "för fransmännen" dyker det nog inte upp som förslutning på bättre lagringsviner...Men vem vet...

    Sedan höll jag nästan på att skriva något om korkens vara eller icke vara när jag ittade den här gamla länken på forumet:

    http://vinbanken.se/2013/02/25/skruvkork-antagligen-lika-bra-for-lagringsviner-som-naturkork/

    -Känns som det sista ordet i debatten om förslutningar inte är sagt än på ett tag...
     
  7. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Glaskorken på väg framåt?

    Jag tror att jag länkat till denna tidigare, kan vara intressant att läsa igen dock ang. experiment med stelvin i Bx.


    Personligen tror jag inte att glaskorken är på frammarsch. jag misstänker, utan att veta, att det är ett alternativ till kork som inte kräver några större investeringar. När man börjar buteljera med stelvin så måste man köpa längre flaskor och investera i ny buteljeringsutrustning. Jag tror att man kan använda befintlig utrustning till att försluta med glas, det är samma princip.
     
  8. SV: Glaskorken på väg framåt?

    Lite OT och det kanske har diskuterats tidigare: men varför är inte kronkorken ett bättre alternativ än skruvkorken?
    Kronkorken är billigare, tätare, mindre stötkänslig och snyggare än skruvkorken. Det är lite krångligare att öppna än skruvkorken, men klart enklare än naturkorken. Champagne lagras väl med kronkork - och retsina (och pilsner) säljs med den - varför skulle den inte funka till alla viner? Jag har svårt att se att det finns några som helst fördelar med skruvkork jämfört med kronkork.
     
  9. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Glaskorken på väg framåt?

    Återförslutningsbar?
     
  10. SV: Glaskorken på väg framåt?

    Har väl mer att göra med utformningen av karaffen än av korken?
     
  11. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Glaskorken på väg framåt?

    Inte om det är en klassisk kronkapsyl skulle jag vilja påstå. För om det är en twist off top så blir det ju en skruvkork i vilket fall som helst?

    Eller har jag tolkat dig fel?
     
  12. SV: Glaskorken på väg framåt?

    Ja, jag var nog otydlig. Jag menade att om man slår upp vinet på karaff så spelar det ingen roll om flaskan är återförslutningsbar.
    Det går iofs bra att återförsluta kronkorkar med en kapsylförslutare - lite mer jobb än med skruvkorken men resultatet blir bättre.
     
  13. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    SV: Glaskorken på väg framåt?

    -När man läser länkarna och framförallt kommentarsfälten inser man ju att det finns en hel del åsikter i ämnet och även om producenterna såklart säger att om någon förslutning skulle visa sig vara signifikant bättre än någon annan så skulle de självklart byta... Frågan är väl vad som krävs för att verkligen visa vad som är överlägset bättre? Särskilt för flaskor som kan ligga i 50+ år...

    En ofrånkomlig sak är dock den rent psykologiskt fina känslan av att öppna en flaska med naturkork. -Det är nog för många en betydande del av vinupplevelsen och något som hör till.

    -Känslan som infinner sig när vinkyparen öppnar din Margaux med ölöppnare på Michellinkrogen lär inte vara densamma eller för den delen skruvar av kapsylen...
     
  14. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Glaskorken på väg framåt?

    Jag tar gärna den smällen om chansen är större att vinet inte är defekt. Detsamma borde i allra högsta grad även gälla restaurangen.
     

Dela sidan