God mat i Tokyo

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av StefanAkiko, 3 december 2013.

  1. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Jag är knappast en magister att sätta ngn på prov :cool:
    Vi får helt enkelt arrangera en dubbelblind bubbelprovning. Tycker själv det är oerhört skoj med blinda provningar. Finns inget som är så ögonöppnande. Borde nog vara rätt många som skulle tycka det som en trevlig afton med goda samtal, glada skratt, några "Ahaaa!" och några "Nämen-vaffan?".
    Jag är lätt på!
    Behövs bara en plats, några glas och ett gäng på en typ 10-12 pers som orkar ta sig genom 4 flighter med 6 viner i varje. Jag kan ordna vinerna och vi delar lämpligen på omkostnaderna. Det finns en bra hotellrestaurang nära Yokohama Stationen som nog skulle låta oss vara där utan någon särskild kostnad, bara vi äter. Vad sägs om sista lördagen i mars 2015? Då hinner alla planera.
    I Umeå har jag också bra utrymmen att nyttja.
    Ävenså i London.
    Annars verkar det som att de flesta mest befinner sig i Stlm? Där har dock inte jag tillgång till ngn bra lokal, men det finns säkerligen någon som har...
     
    Anders Landström gillar detta.
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Först och främst, du ska kunna editera poster du skrivet upp till två timmar efter du skrev dem.

    För det andra, den ädla konsten i blindprovning. Det är synd att säga att man är konsekvent där ibland så lyckas man oväntat bra ibland är det katastrof. Vad gäller Champagne, tycker det är lättare att skilja ut BdB än BdN (i förhållande till cuvée) och att bra Champagne oftast sticker ut.

    Vad gäller imponerande blindprovningar kan jag nämna den gången jag efter 5 misslyckade gissningsförsök på andra champagner direkt tog Belle Epoque 1999 på ett snabbt doft och smakprov. Orsaken, det finns en obehaglig biton i det vinet som jag verkligen ogillar. Så kände igen det helt på negativa associationer
     
  3. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Vad kan man säga, min julmiddag kom inte helt upp i den klassen. En Krug Rosé V722 fick påbörja middagen med sedan blev det traditionellt.

    Tränar du för övrigt aikido? Med de antal restauranger du besöker kanske det till och med behövs :)

    Uppskattar verkligen dina inlägg, kul att få lite inblick i den kulinariska världen i Tokyo.
     
  4. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Tack!
    Har nu hittat hur man gör efterredigering. Det är bra mot mina grodor :)
    Blindprovning är alltid mycket svårt. Alltid mckt lärorikt.
    Ursprung-druva-årgång är det som vi vanligtvis försöker ta.
    Fick ett blint glas från en sommelier i fjol och sa stensäkert Nyazelänsk Sb. Fullträff och han blev paff. Andra gången sa jag Asti Spumante och sedan dess tror han jag kan allt. Men, jag kan ange minst 20 exempel på totalt havererade skolboksexempel... Tack o lov har j ingen prestige kvar vad gäller ngn slags vinkunskap o blindprovningsförmåga. Jag bara njuter :)
     
  5. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Tack. Vi uppskattar verkligen att uppleva dessa middagar. Och min största förhoppning är dels att locka hit nyfikna och dels att visa på att det är SVÅRARE få Michelinstjärnor i Tokyo än i Europa.

    Jag tränar kendo 3-5 ggr i veckan samt att jag mest bara äter brunsch o middag. Annars vore jag nog minst lika stor som Gérard Depardieu...
     
  6. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Nu jetlaggad i blåsigt, kalla, regniga Umeå. Skall försöka få ordning på alla sushibilderna från i onsdags. Kanske blir det imorgon.
     
    Anders Landström gillar detta.
  7. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Från Japan till Umeå. Blir lite färre stjärnrestauranger räknar jag med!
     
  8. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    Grymma inlägg! Japan lockar än mer nu...

    Umeå, där finns ju MAX! :D
    Går inte av för hackor heller...
     
    Anders Landström gillar detta.
  9. vintomas

    vintomas Bloggare

    Men som kompensation kanske fler veganer, syndikalister och renar? :)
     
    Anders Landström gillar detta.
  10. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Min kära hustru hade efterlyst ren på olika vis, så vi har faktiskt (bla) ätit ren varje dag. Tre aftnar på rad har vi avnjutit Umeås övre segment av himlar. Första kvällen, den 29:e, makalös mat-och-vin-afton hos Ulf hopsnickrad på CT här.
    Sedan var det makalös vinafton den 30:e med Umeås Vininköpskooperativ Radikal Vänster, också återskapat på CT här.

    Nyårsaftonen dracks följande viner till bla renstek, rökt renhjärta, Kalix Löjrom, hemgravad lax, japansk grönsakssoppa, ost, glass, kakor, sylt, bär och massa annat gott. Hejja mamma :)
    2000 Pin (La Spinetta)
    2002 Smith-Haut-Lafitte
    2005 Palmer & Co Champagne Brut Millésimé
    2001 Reichsgraf von Kesselstatt Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese
    (Jobbar fn hårt på att lägga in dem på CT.)
     
  11. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Om två timmar reser jag HEM igen. Måndag, torsdag och fredag har vi bokat in goda exceptionella restauranger. Och vi unnar oss denna vecka redundans, eftersom återbesök förstärker glädjen av god mat o gott vin :)
     
  12. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Le Message
    Vår favoritfranska restaurang (hitintills) i Yokohama. Två personer, mellanstora menyn, korkavgift för en väldekanterad och medtagen underbar 2010 Ridge Geyserville inalles 650 kr. Kuvertavgiften ingick också och innebar vatten, gott bröd och en underbar olivolja med M-beska.

    För att göra startern lite festligare, så hade kocken bakat in lite gåslever i rulladen. Förgyllde!
    [​IMG]
    Sedan fick vi gräddig blomkålssoppa. MUMS!
    Årets första dygnskokta oxkind.
    [​IMG]
    Efter detta följde ostbricka för mig och dessert för min älskade.
     
  13. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Tani (Gaienmae)
    Underbart gott som vanligt. Denna vända hade vi med oss en flaska 1995 Château Montrose som minst sagt överväldigade.
    [​IMG]

    Första rätten med SHIRAKO (torskspermasäckar) liknade mest en spansk tapas med rejäla mängder vitlök. Gifte sig mycket lyckligt med fatkaraktären i Montrose. Oljan passade sedan utsökt att doppa brödet i.
    [​IMG]

    Fiskbulle i en välbalanserad, rik buljong och hätta av tryffel.
    [​IMG]

    Perfekt grillad "fisk" i räksås. Matchade vinet på ett alldeles utsökt sätt.
    [​IMG]

    Årets första franska sushi (gåslever på perfekt tillagad riskudde av en något klibbigare rissort än vanligt) och madeirareduktion. Montrose skar som knivar genom det feta söta... Ååååh! Hur skall jag kunna hålla mig till mitt mål att inte äta gåslever mer än en gång i veckan?
    [​IMG]

    Hustruns WAGYU och senapssås.
    [​IMG]

    Min WAGYU med vinsås:
    [​IMG]

    Då jordgubbar matchas av en mindre söt men otroligt koncentrerad jordgubbssås med en ymnigt rik handlagad vaniljglasskula ovanpå så är himmelriket här.
    [​IMG]
    Ännu en underbar kväll i Tokyo ;)
     
    Elvis gillar detta.
  14. Elvis

    Elvis Medlem

    Jag älskar dina restaurangrapporter, det vattnas verkligen i munnen!
     
    Anders Landström gillar detta.
  15. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Ser fram mot dina Tokyo-rapporter snart. Jag kommer vara i Europa sista v feb o 1a veckan mars. Men i övrigt så är jag här och undrar över hur jag bäst kan vara till din hjälp.
     
    Elvis gillar detta.
  16. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Har nu kameran fylld med bilder och snudd på ångest över att jag inte laddat upp ngt. Men, det får väl bli imorgon eller under helgen... Typ...
     
    Anders Landström gillar detta.
  17. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Vi väntar med spänning.
     
  18. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    För att lätta på min egen ångest något och för att komma igång med detta så presenterar jag härmed tre bilder från min Dojo i Yokohama, och delar av vad vi åt-drack då vi firade terminsstart i söndags. Håll tillgodo!

    [​IMG]
    Rosévin av japanskt ursprung som var lite för svårtytt för mig för att lägga in på CT samtidigt som det var långt från tillräckligt GOTT för att be min hustru stödja uppdraget. Detta var godare än Trocadero, mindre komplext än Loka Päron och ingenting som överlever vintern. Kom i traditionell japansk 1.8 liters flaska. Vi drack i plastmuggar, sittandes på trägolvet i dojon, föräldraföreningens mammor serverade och kendobarnen sprang runt och lekte under goda skratt och stor gamman. (Trots att vi verkligen försökt köra slut på dem. )

    [​IMG]
    Kendofester är mer åt det "rustika" hållet :)
    Gröna sojabönor ("made in Thailand") och crackers av ris ingår i utbudet på bordet.

    [​IMG]
    På bilden syns ONIGIRI som är risbollar med fyllning. För dem som är läskunniga, så är detta en ONIGIRI med lax. En favorit! Till höger har vi en traditionell "vit soppa". Beskrevs för mig som: "en grönsakssoppa med fläsk. Och grönsaker."
    Till vänster är efterrätten: AN och MOCHI. An är azukibönor som kokats med rissirap. Mochi är grillade "kakor" av särskilt klibbigt ris som bankats rejält. Segt som gammalt tuggummi men med en karaktär som redan efter några år fångar de flesta GAIJIN som flyttar hit. Söta bruna bönor är ju sällan ett problem för oss svenskar :)
    En klassiker för nyårsfirande här och värmer frusen vintermärg från insidan och utåt...
     
    Last edited: 22 januari 2014
  19. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    En vintrig sallad från La Verdura, vårt kvartershak.
    [​IMG]
    Nyttigt! Gott! Stekbordet (teppanyaki style) i bakgrunden.
    Dippades i aioli.
    Smuttades vin till :)
    2007 Zenato Ripassa, smaknot här och
    1994 Raices Gran Reserva Especial, smaknot här.
     
    Last edited: 23 januari 2014
    Anders Landström gillar detta.
  20. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Ser ut som en skön start på terminen, även för en gaijin som dig :)
     

Dela sidan