God mat i Tokyo

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av StefanAkiko, 3 december 2013.

  1. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Sparris
    Nyttigt, gott, snyggt, lättlagat - behöver ju inte göras mer komplicerat än så här.
    Två exempel från sensommaren 2013 i Tokyo:
    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Last edited: 27 januari 2014
    Mats gillar detta.
  2. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Vit majs
    ...kan fås att se ut som löständer, bara man skär till dem på rätt sätt :eek:
    [​IMG]
     
    Last edited: 27 januari 2014
  3. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Dagens lunch, mån 27 jan:
    Kalles Kaviar på 7 st FinnCrisp (den med kummin) och ett glas kall mjölk.
    Jävl... vad gott det kan vara - i all sin lantliga enkelhet.
     
  4. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Dagens lunch, tis 28 jan:
    L'Effervescence är en alldeles makalös restaurang. De beklagade sig över att det var samma meny som sist, och undrade om jag inte ville byta ut några av rätterna. Men, jag vägrade. Dock, hade jag svårt riktigt känna igen mig. Det här är ett MAGISKT kök och Mästermagikern, Namae-san är obeskrivligt skicklig.
    Med oss hade vi en flaska Washingtonisk meritage - Bordeauxblandning. Vis av förra flaskan så lät vi den stå i öppen dekanter över natten. Det blev alldeles lagom. Så här skrev jag på CT om makalösa vinet 2008 Sheridan Vineyard L'Orage (93p):
    Elegant and distinct, fine bouquet with red and dark berries. Some minerality.
    In the mouth, its fabulous structure is strikingly amazing. Wow! Not a single trace of 'New World' in this wine, which I hope is the new 'New World'. Still but a padawan and should be a great enhancer of great dinners already in maybe five years, but evolving for more years after that.
    10 btls to go and next one in ~2018.
    Wife: 94p.


    Så över till lunchen som nog passerade 500kcal med viss marginal.
    [​IMG] '

    Hustruns bild på samma sak, blomman lite flyttad MEN MAN KAN INTE SE VINET...
    [​IMG]
    Kanske inte alla som har artistisk ådra i vårt förhållande...
    I lilla glaset: Blodapelsin-is och kristaller av Guinness.

    Här kommer första fisken, ful stor rackare, från djupet. Som förra gången: Liljelök, särskild potatis och mckt god sky.
    [​IMG]

    Hustrun valde IKA ("squid") istället. Sublimt!
    [​IMG]

    Dagens rova! Grönsaker är nyttigt. Gifte sig (som vanligt) med vinet. Har fö lagat denna rätt några ggr i Sverige. Alltid uppskattad. Rovan är en smakbärare med egen mild karaktär som lyfter vin. Går bra att odla i Sverige - saknas bara frön som är EU-godkända. Eller? Det kanske finns?
    [​IMG]

    En rätt med musslor, äpple, rättika, blad från krysantemum och en försiktig skiva lever. Åts med slutna ögon och under djup tystnad.
    [​IMG]

    Ankbröst. Handfångade ankor från Hokkaido. Hirs, två potatisar av ett slag jag aldrig träffat på tidigare och två såser. PERFEKT grillad yta. Sannolikt det godaste ankbröstet hitintills. Som atmosfärskapare ligger mald kryddpeppar på tallriken.
    [​IMG]

    Hustrun väljer nästan alltid WAGYU. Som vanligt: Otrooooligt gott.
    [​IMG]

    Hustruns dessert - pumpadominerad.
    [​IMG]

    Min dessert. Kameran ville inte riktigt...
    Namae-san's tagning av Tiramisu. Iaf dagens tagning av denna klassiker.
    [​IMG]

    Mignardises till kaffe och the.
    [​IMG]
    Gott-gotti-gott-gott.
     
    Mattias S och chambertin gillar detta.
  5. chambertin

    chambertin Medlem

    Och det här var stjärnlöst säger du ?
     
  6. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    Ja nä men själv käkade jag köttfärslimpa idag.... Hemma. Det var också både gott och vackert presenterat.
     
    StefanAkiko gillar detta.
  7. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Måste smaka apa i så fall, presentationen är ju fantastisk!
     
    Last edited: 30 januari 2014
  8. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Vad ni krånglar...
    Jag laggar efter. Kolla datum!
    Det tar sån £~>~<^] tid att anpassa bilder eftersom jag har ngt som heter iPC...

    Lunchrestaurangen har en stjärna (fjuttigt och i extrem underkant!) och Michelinarna behagade inte ens återbesöka Namae-san under hela 2013...
    Till dagens lunch var allt perfekt som vanligt: servicen, presentationerna, brödet, smöret, uppläggningarna, samtalen, råvarorna, tillredningen, såserna, combon... Allt! Vinet var faktiskt också tom rätt bra...

    Dagens middag var fö en djup besvikelse. Att Michelinarna inte graderat upp kvällens middagsrestaurang var inte mer än rätt. De gamla ägarna har lämnat efter till yngre förmågor som förvisso är bättre än mycket i både Umeå och Lycksele, men fortfarande har en lång väg att vandra till första stjärnan. En REJÄLT lång väg att vandra. Hade inte varit där på 4 år, så vatten har flutit under broarna...
     
  9. chambertin

    chambertin Medlem

    Vad tycker hustrun om att bli betygsatt varje gång ni äter ute ?;)
     
    Mats, sunqan och gece gillar detta.
  10. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Middag på 一会 (ICHI-E)
    Bara en stjärna. Full meny: ~720 kr per peron. Detta är den mest kompromisslösa japanska restaurangen vi frekventerar. Alla detaljer i hela restaurangen är genuint perfekta. Max 3 följen per kväll, max 4 personer per följe. Tom att Madame skickar ut folk som talar i telefon och säger åt alltför glada gäster att tysta ned sig. Oändlig klass på råvaror, presentation, service... Helt makalöst. Har aldrig varit på en fin restaurang utanför Japan där man ens varit i närheten av lika gott bemötande.
    [​IMG]
    ...tja, en öl är väl alltid gott...

    [​IMG]
    Lite seg TOFU gjord på ... ähum ... mitt minne sviker mig. Och en lökgrodd på toppen. En makalös klar buljongsås med precis rätt balans mellan sälta-fisk-saké.

    [​IMG]
    Ett av världens godaste organ: lätt grillad, torkad äggstock från sjögurka, tempura i form av bondbönor och sjögurka med god sås och riven rättika.

    [​IMG]
    Klar buljong-soppa med en späd grönsak med härligt frisk smak.

    [​IMG]
    En försmak på den vår som kommer i form av olika skott, tempura på lotusrot och soltorkad rom på riskaka. Den vackra kvisten med brytande plommonblomster visar att vintern närmar sig sitt slut: YIPPY!

    [​IMG]

    [​IMG]
    Ser lika dant ut som förra månaden: Perfekt kokt jätte-rättika, men denna gången har den gula såsen den omisskänneliga doften av FUKU-NO-TOU, ett slags beska och aromatiska skott som plockas under tidig vår.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Misosoppa, inlagda grönsaker och ris med ginkonötter och microstora potatisar, en sort jag tidigare aldrig ätit. Kvällen underbara saké i bakgrunden.
    [​IMG]
    Efterrätt: Grönt te och AN (bruna bönor).

    Då väntelistan är lång har vi därför bokat både feb och mars.
     
    Last edited: 31 januari 2014
  11. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Så att hon förstår hur mycket jag uppskattar henne :cool:
     
    Last edited: 31 januari 2014
  12. sunqan

    sunqan Vinös

    Och poängen som fattas?
     
  13. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Kan ju inte skämma bort henne HUR mycket som helst :cool:
     
    chambertin gillar detta.
  14. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    しろう (SHIROU)
    30 jan 2013

    Detta är alltså restaurangen som vi blev besvikna på. De nya ägarna talar förvisso engelska, men även om maten är vackert upplagd som ju KAISEKI RYOURI skall vara, så saknas pricken över i:et och perfektionen. Dessutom protesterade kameran, med resultatet att många matbilder helt enkelt inte kom med.
    [​IMG]

    [​IMG]
    Smårätter: Fisk, YUBA, sjögurka, morotspuré med guldflagor, gröna bönor mm.

    [​IMG]
    Ssk rommen var mckt god!

    [​IMG]
    SOBA (bovetenudlar). Man blandar alltså i purjo och WASABI i den kalla soyabaserade såsen och doppar sina kalla nudlar i.

    [​IMG]
    Dessert: Bruna bönor och te.
     
    Anders Landström gillar detta.
  15. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Här är UNI så nära sitt ursprung det går att komma.
    Med ris och WASABI.
    Det är alltså en av Sjöborrens organ. Jag vet inte om jag vill veta riktigt vilket organ eller körtel det handlar om. Men gott är det! Smakar som kräftsmör. På just denna färska rätt, så rörde sig "taggarna" under tiden vi åt. Av tyngden på sjöborren att döma så har den dubbla väggar.
    [​IMG]
     
    Anders Landström gillar detta.
  16. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    image.jpg
    Denna hummer åts inte i Japan.
    Den åts i Vietnam.
    40 C utomhus och fuktigt så man kwalm-ååh.
    I denna stund kändes en rejält sval Sauvignon blanc med uttalad nyckelpigekaraktär som Frälsning.
    ...ända tills vi var tvungna ge oss iväg hem från restaurangen.
     
    chambertin gillar detta.
  17. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    ...men den var både riktigt vackert upplagd och med underbar känslighet i utförandet.
    Vi var tvungna fråga!
    ...
    Och, nämen... Jomen! Kocken var från Tokyo...
    ...
    Amen.
     
    Last edited: 5 februari 2014
  18. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Och denna rätt kostade hårresande 90 kronor på ett fint hotells finaste in-house-restaurang i HCMC...
    Vi hade gärna bestäält in en till om nu inte köket stängde så förbenat tidigt och kocken gått hem.
     
  19. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Påminner mig om då jag reste runt på Kuba och hyrde en båt med några vänner. Skepparen frågade om vi ville ha lunch. Visst ville vi det.
    Sagt och gjort. Skepparen kastar sig raskt överbord och kommer upp med ett stort antal languster som sedan grillades på en grill vilken han hade ombord.

    Med öl och lite grönsaker till langusten blev det en perfekt måltid. Mätta och 3 dollar fattigare fortsatte vi sedan vår tur
     
    StefanAkiko och chambertin gillar detta.
  20. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Sjöborre är riktigt gott och något jag alltid försöker ta när det finns på menyn
     
    StefanAkiko gillar detta.

Dela sidan