God mat i Tokyo

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av StefanAkiko, 3 december 2013.

  1. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    La Rochelle, Akasaka
    Fredag 14 feb, Valentinmiddag (och värsta snöstormen i Tokyo på över 40 år).

    Vi envisas med att gå hit regelbundet trots att det finns så många alternativ. Men kombinationen av exceptionell mat (kreativ, sensitiv, snygg), kunniga sommelierer, en servicenivå utöver det vanliga (tom för Japan) samt ägaren Monseigneur-Monseigneur's oemotståndliga charm går ej att motstå. Han har passerat de 70, men är full med liv, engagemang, figurerar regelbundet i TV och älskar fortfarande matlagning. Ibland kommer han ut i restaurangen och showar fram en exceptionell efterrätt till särskilda gäster. Vi har följt restaurangen från relativt nyöppnad och initialt svårt få kunder till dagens (oftast) fullbokade succé - oavsett veckodag. BYO är mycket rimligt prissatt och två personers middagar inkl korkavgift, kuvertavgift, service tax osv landade på: ~1500 kr.
    Just denna dag var ägaren dock vid sin restaurang i Nagasaki.

    [​IMG]

    Vinet vi tog med oss var en:
    2000 Château Montus Cuvée Prestige, Madiran (93p)
    If you love Madiran, this is definitely for you! Almost perfectly mature and a great expression.

    Dark, dark red wine.
    A nose that is full of Bordeaux handles: with its earthy notes, barrel use and beautiful fruit. Would work well as a ringer in a Bordeaux tasting.
    On the palate, it is a rich, well concentrated maturing wine with a restrained pose from mature and maturing M+++ tannins. Acids M++ and creating a fine structure. Balanced and rustic wine with a slightly underwhelming mid-palate but great finish that includes burned soil, dark fruits and well integrated oak.
    Fantastic marriage with fois gras.
    Only btl, will evolve some more and stay strong for at least 7 more years.
    Madiran is a district wifey rarely enjoys. She finds them thin and acidic in a frustrating fashion. 82p this time, but she really loved its nose!
    At amazing French restaurant La Rochelle in Akasaka (Tokyo).

    Maten då:
    [​IMG]
    Startplattan

    [​IMG]
    Blandade grönsaker.

    [​IMG]

    [​IMG]
    Gul morotspurée, rullar av YUBA med rökt lax i samt knispriga romkorn och krabba.

    [​IMG]
    Leverbiff och hirskaka. Åts med slutna ögon :cool:

    [​IMG]
    Pumpasoppa. Mycket bra marriage med vinet. (Varför skulle inte soppa och vin funka ihop?)

    [​IMG]
    Hustruns: WAGYU med två såser.

    [​IMG]
    Min rätt med SHIKA ("deer") och blandade grönsaker. Sötpotatischips är faktiskt riktigt goda så länge man slipper äta dem sockrade.

    [​IMG]
    Ost blir ju aldrig särskilt snyggt, men som oftast var det GALET gott! Epoisses, det bästa jästa från Bourgogne, är bara så helt underbart! En möglig get och en lurwig Stilton gjorde sitt till att förgylla det sista glaset vin. Vinet gifte sig allra bäst med Epoissen.
    Det sista glaset var en 2000 Audrey & Christian Binner Riesling Vendange Tardive (Alsace)
    Golden wine.
    Nose is really beautiful and L-sized. It shows white flowers, honey suckle, honey and Riesling fruit.
    Medium sweet wine with fine Riesling fruit and a coarse mineral characteristic that made me think of wet, sandy gravel. The character is light with smashingly elegant fruit and M++ acids.
    The wine is over the hill, but owners can still look forward to many years of great drinking.
    Wife happy it wasn't so sweet, no score.
    We recommend owners to start thinking about wrapping things up with their stash.


    [​IMG]
    Crêpe.

    [​IMG]
    Mignardises, vårt lilla urval från den dignande vagnen. Kaffe. Thé.
    Vi skyndade oss till tågstationen, pga det bistra vädret var alla tåg försenade och inga avgångstider angavs. Dock tog det inte mer än en timme extra att ta oss hem till Yokohama.
    Väldigt, väldigt gott. Nu blir det hårdbantning :eek: under helgen med extra mycket träning :D.
    Köpstopp på god mat!
     
    Last edited: 17 februari 2014
    Mattias S gillar detta.
  2. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Fan vad avis jag är på allt gott du äter. Tror jag skall ta och vinna några mille på Lotto och åka till Tokyo på lite matäventyr!
     
  3. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Den här flaskan är som gjord för dig med andra ord...
    image.jpg
     
    StefanAkiko gillar detta.
  4. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Har fortfarande inte lagt upp de senaste Tokyo-njutningarna.
    Ser fram mot en vecka med Jinboucho Den, L'Effervescence och Yanmo...
    Skulle det vara ok om jag avlastar mig själv med all jävla bildredigering och hantering genom att enbart avrapportera exceptionella rätter istf för allt?
    Retorisk fråga: from nu blir det så. Har ju ett LIV att leva också :cool:
     
  5. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Ur en logisk-objektiv synvinkel är två veckor gastronomisk porr inkl ok uppehälle och resor BETYDLIGT billigare och rikare i Tokyo än i Stlm för alla icke-stockholmare.
    Om du accepterar 700kr per pervokväll (tillkommer viner och korkningsavg) så går du upp 2kg per vecka innan du kommer åter till Sverige OCH klarar dig gott redan innan 25,000kr på Lotto. Vi kan ju göra en deal: jag tar med vin, du står för korkavgifterna. Min hustrus inmundigande motsvarar en kolibri, så: försumbart.
    ...och om du kan bete dig, så kommer jag bjuda dig att följa med in till Kejsarens Palats och träffa iaf hans personliga livvakter och se hur de spöar skiten ut mig.
     
    Mattias S gillar detta.
  6. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Har faktiskt funderat på att besöka Tokyo, speciellt då jag även är dataspelsintresserad. Jag skall komma ihåg ditt erbjudande och om jag lyckas övertyga min fru om att Japan is the shit, så kan det faktiskt bli av. :)
     
  7. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Det är inte ok. Ser fram mot bilderna i den här tråden. Kan inte vara så mycket bildredigering. Bara att ösa upp dem. Inom kort kommer de vändas automatiskt, fram tills dess får vi leva med om en bild roteras åt "fel" håll.
     
  8. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Det tar VISST en massa tid. Jmf följande bilder så förstår du vad jag menar:
    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Mattias S gillar detta.
  9. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Snyggt jobbat. Svårt att redigera från telefonen, därför fick det bli lite slarv. Den stora frågan är om råbiffen väcker sug och om du kan tänka dig att äta den 26/4?
     
  10. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Sug = ja
    Möjlighet = kanske
     
  11. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Bra, då får vi hoppas på det bästa. :)
     
  12. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Kendofest i Yokohama
    1 feb 2014


    Vi firade det nya kendoåret. 2014 är Hästens år. Råkar också vara mitt år. Denna fest kostade ca 265 kr för ätochdrick vad du orkar under 3 timmar. Per person då. Och det är inte riktigt alla senseier som står stadigt på sina ben och vi är ett starkt decimerat gäng som också tar oss till eftersläckningen.
    [​IMG]
    Fois gras från havet och EDA-MAME.

    [​IMG]
    Sashimi.

    [​IMG]
    Tempura.

    [​IMG]
    Vår gryta, välskött av Teshirogi sensei (som snart tar 7 dan kendo.)

    [​IMG]
    Välordnat, artigt. Värdens mysigaste farbröder. Och stenhårda!

    [​IMG]
    "Min" sensei, Suda sensei. Beundrar sin hockeyhalsduk han köpte då han var och lärde ut kendo i Oulu, Finland.

    [​IMG]
    Utanför restaurangen.

    [​IMG]
    Innan eftersläckningen behövs en flaska kallt te!

    [​IMG]
    Eftersläckningens förrätt.

    [​IMG]
    Eftersläckningens efterrätt :)
     
  13. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    L'Effervescence (middag)
    18 feb, en stjärna enl Guide Michelin. Nishi-Azabu (Tokyo).

    Prisläge lunch: 700 kr
    Prisläge middag: 1000 kr

    1994 Château Leoville Barton visade sig från en fin sida.
    An elegant, classy and classic Bordeaux with earthy, leathery horse and stables combined with pure red berries. LB outperformed in this vintage.
    [​IMG]
    Mature dark red color.
    Nose was more appealing (included licorice and toasted barrels) upon opening, but more nuanced and restrained at the restaurnt after its 3 hrs decant. The pure red berries that create the foundation of this wine's nose create drama.
    On the palate, this wine is fabulously balanced and soon reaching maturity. Acids are M++ and tannins M+. All components are well integrated with the red fruit shining, just like spot lights put light on a stage. This is an elegant, maturing LB with still plenty of life left. It sings with a rather small, yet precise, voice.
    If we had a case, we'd break it open next year and drink one btl a year.
    Wife: 91p

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
    Lever.

    [​IMG]
    Vänstra delen av teet är varmt, den högra delen är kallt. Jasminte.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
    De genomskinliga jordgubbarna har legat i saltlake.

    [​IMG]


    [​IMG]

    [​IMG]
    Min favoritleksak: Citronkräm i tub :D
     
    Mattias S gillar detta.
  14. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Vi var fö på Jinboucho Den i afton och skall åter till L'Effervesence för lunch på torsdag. Eftersom det "bara" är lunch, så tar jag med ett enklare vitt vin, 2010 eller '11 La Doriane. Beroende på vad jag råkar få tag i då jag öppnar lådan med 6 av varje..

    Yanmo, やんも, i Omotesando (de har flera tillhåll) har tyvärr blivit inställt pga jobb för snubben på Fujitsu som jag skulle parta loss med. Grymt god fisk, nyttigare än de flesta restauranger och ... Ca 400 kr per person. Men, jag ber att få återkomma vid ett senare tillfälle med Yanmo.
     
  15. Mattias S

    Mattias S Administratör

    MUMS! Varför har ingen uppfunnit smakbar internet för, är det så j*vla mycket begärt. :)

    PS. Tycker det ser ut som dina bilder har fått mycket mer uppmärksamhet än min råbiff-bild fick. :(
     
  16. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Kanske för att du behöver en bättre fotomobil eller en bättre fotoapp eller lite basträning i fotograferande/komposition eller för att de rätter min hustru fotar bara är helt galet underbart fantastiskt oemotståndligt unikt perverst fantastiska...

    Vi använder min mobil. Jag tar först en bild, och sen tittar min hustru på den och säger: "hrrrrrrrrm?" Tar min mobil, tar ett kort som... som ... som bara är så där RÄTT komponerat. Vid enstaka tillfällen tittar hon på min bild och säger: "mmh!" Och det betyder att den var ok och att jag inte behöver radera den :rolleyes:
     
  17. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Det var beröm, dvs du tar fina bilder. :)
     
  18. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Mnjae... Det är min hustru som tar fina bilder, jag mest snubblar... Hennes bilder behöver aldrig beskäras, de är färdigkomponerade då hon pillar på avfyrningspunkten... Jag kan inte se OCH hantera så mycket visuell information på samma gång.
    Vi kompletterar varandra :cool:

    ...jag menar: jag hoppas jag är duktig på någonting annat...
     
  19. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    一会 (Ichi-E)
    21 feb 2014, Hiroo (Tokyo).

    Gott som vanligt. Nästa besök sker faktiskt nästa vecka. Då ser vi fram mot SANSAI (山菜) "bergs-grönsaker". Det är vårens tydligaste kännetecken i det traditionella japanska köket. Aromatiska och ibland ohanterligt bittra (ssk FUKU-NO-TOU) knoppar och skott som skördas just i bergsområden.

    Notera att varje rätt presenteras på noga genomtänkt vis.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
    Detta är inte lime, det är KABOSU.

    [​IMG]
    Torkade småbitar av NORI kryddar man fritt sin egen mat med.

    [​IMG]
    Ja, kan man bli annat än lycklig av detta i combo med några koppar riktigt god saké?
     
    Larseman, Anders Landström och Mattias S gillar detta.
  20. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Ikväll var vi på La Rochelle i Akasaka (T-stn heter: Tameike-sanno, 溜池山王) och firade White Day, den dagen som är en mpnad efter Valentindagen. Och den dagen då mannen bjuder igen det damen bjöd på under Valentindagen. Men till 5 ggr insatsen!!!

    Huh!

    Detta är ojämlikt, juh. Vilken jämställd och modern kvinna vill veta av ett dylikt system? Det måste ju motarbetas i jämlikhetens fromma namn!
     

Dela sidan