Guldkula Champagne

Diskussion i 'Övrigt' startad av Anders Landström, 15 december 2013.

  1. Anders Landström

    Anders Landström Teknikdelen av finewines.se Adminstratör

    Nu kommer nästa "svenska" champagne, Guldkula Champagne. Det är Håkan Anderson Guldkula som drar igång.

    Richard Juhlin kommer fungera som rådgivare. Kan det bli bättre? Ser fram emot finewines.se provning nästa år av de "svenska" champagnejättens cuvéer. Svenskt är bra som vi alla vet!
     
    vintomas, Skumpagne och chambertin gillar detta.
  2. chambertin

    chambertin Medlem

    Lika spännade som att dricka holländska viner på KLM.
     
    Elvis och Anders Landström gillar detta.
  3. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Mästare/Pappa

    "En flaska ska kosta mellan 350 kr och 8000 kr beroende på kvalitet"

    Spännande med en flaska i samma prisklass som Krug CdM. Kan bli en bra konkurrent...
     
    vintomas gillar detta.
  4. Anders Landström

    Anders Landström Teknikdelen av finewines.se Adminstratör

    Säger väl det mesta.
    Intressant att han som finansman inte tar upp en av de största kostnaderna för ett högkvalitativt vin, kapitalkostnader. Köp av vingårdar, press, vinfat, annan utrustning samt kostnaden att låta vinet ligga 4+ år.

    För det är väl inte så att man bara köper in vin och trycker på en egen etikett :)

    Å andra sidan, allt går att sälja med mördande reklam, titta bara på Systembolaget.
     
    vintomas, chambertin och Skumpagne gillar detta.
  5. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Mästare/Pappa

    Haha spot on!

    Men tråkigt att vi svenskar inte kan göra något vettigt i vinväg istället!
     
  6. Anders Landström

    Anders Landström Teknikdelen av finewines.se Adminstratör

    Vidal Icewine från Blaxsta Vingård görs ju iallafall i Sverige. Priset är ju inte helt i klass med Guldkulan men nästan. Aldrig druckit det men det säljs tydligen slut när det släpps
     
    Skumpagne gillar detta.
  7. gece

    gece Himla botrytisintresserad

    Blaxsta får klart godkänt för sitt icewine, kan ju kanske diskutera om det är lika bra som det kostar (250 ml kostar lika mycket som 750 ml Château Suduiraut, t.ex.) men frågor om prisvärdhet hör väl inte hemma här? :)
     
  8. Mats

    Mats Wicked tribe rules!

    Ja och sen har vi ju Brännland Iscider, inte exakt vin kanske men speciellt 2011:an kan defenitivt konkurera med bra dessertviner. Men det är klart, jag är förstås lite jävig eftersom jag är uppfödd i Brännland ;)
     
    kayaker och Anders Landström gillar detta.
  9. Anders Landström

    Anders Landström Teknikdelen av finewines.se Adminstratör

    Absolut, den glömde jag. Har jag ju till och med provat :)
     
  10. vintomas

    vintomas Bloggare

    Jag förutsätter att de inte ska producera egen champagne utan att de ska vara négociant-distributeur eller något liknande, och sätta egna etiketter på sådant som de kan få tag på, á la Hatt et Söner gör hittills. Frågan är då hur bra saker man kan hitta på den marknaden? De anonyma stortillverkarna av "byers own brand" (varuhusskumpa) har gissningsvis inget som ens är värt 350 kr, så förmodligen är det kooperativen som kan ha något att erbjuda. Jag har extremt svårt att tro att det ligger något "oupptäckt" hos några anonyma kooperativ som är bättre än Orpale från Union Champagne/De Saint Gall respektive Les Echansons från Mailly, eftersom de två allmänt anses vara de bästa kooperativen. Båda dessa skumpor är riktigt bra, och är i mitt tycke värda sitt pris (typ 60-75 euro), särskilt i bra årgångar. Men på nivån Clos du Mesnil, eller ens Krug Vintage är de inte. (En annan "svensk" producent har i alla fall inte lyckats få tag något som är tillnärmelsevis lika bra som Orpale...) Så det bästa man kan hoppas på är nog Orpale med extra spraylack, annan etikett och reklamsnack från Julle till tio gånger priset. I värsta fall är det Cuvée Grand-Père med extra spraylack, annan etikett och reklamsnack från Julle till tio gånger priset. Jag ser redan framför mig hur vår forumadministratör börjar olja upp motorsågen inför recensionen... :)

    Ur DI: "”Namnet fungerar faktiskt väldigt bra”, svarar han på frågan om det är ett lämpligt varumärke, och tillägger att Guldkula är lättare för amerikaner och tyskar att uttala än många av de namn som de franska champagnehusen använder."
    Frågan är då om han tänker kalla skumpan Guldkula eller Goldball? Namnet fick mig i alla fall att tänka på den här snubben. Och det finns ju faktiskt en scen med en guldkula i samma film. :D
     
    Mats gillar detta.
  11. Elvis

    Elvis Medlem

    "Festliga" namn verkar vara temat för de svenska champagnehusen. Tyvärr är det säkert rätt tänkt.
     
  12. SUPRA

    SUPRA Bäst

    Nämnde han "smak" en enda gång?

    Han lyckades i alla fall ge intrycket av att han var en av de första svenskarna i USA, ditflyttad i mitten av 80-talet...
     
  13. Keen

    Keen slan

    I intervjun i DI Weekend gjorde han klart att han inte kunde ett dugg om champagne, men att det skulle bli "bra bubblor". Låter betryggande.

     
  14. Silex

    Silex Medlem

    Jag hade med Vidal Icewine på en provning med Vidal Icewines från Canada för några år sedan. Då klarade det svenska vinet tyvärr inte av konkurrensen och fick samtliga sämst-röster. Då var det ändå det dyraste vinet på provningen. Visst är det fantastiskt att det görs drickbart vin i Sverige, men jag ser det som en kuriositet och lägger hellre mina pengar på något annat. Kan för övrigt tillägga att det görs mycket bra iscider i Canada också, så det kanske är dags för en ny provning där Brännland är med.
     
  15. Anders Landström

    Anders Landström Teknikdelen av finewines.se Adminstratör

    Nu vet vi ju inte hur Guldkula kommer att hitta sina viner/druvor men Hatt et Söner har de-facto egna vingårdar.

    Någon provning av Guldkula blir det nog inte heller. Har inga sådana ambitioner för tillfället
     
  16. vintomas

    vintomas Bloggare

    Varför inte prova den mot Luxor? Guldkula mot guldflagor?
     
    Anders Landström, chambertin och Elvis gillar detta.

Dela sidan