Har dina inköpsstrategier angående Bourgone ändrats?

Diskussion i 'Vin' startad av Håkan, 17 augusti 2014.

 1. Håkan

  Håkan Medlem

  För årgång 2012 känns det rent ovetenskapligt som om priserna gått upp med runt 40% sen 2009 års årgång och för mig har smärtgränsen för många viner nåtts. Till exempel köpte jag Anne Gros Clos Vougeot 2010 för under 1000 kr, nu ligger motsvarande pris på 1400 kr för 2012. Kanske har jag blivit gammal och snål men jag har i princip inte kunnat motivera mig att köpa en enda flaska Bourgogne 2012 (nåja 6 flaskor inköpta), jag har fått erbjudanden från affärer runt Europa men jag bara skakar på huvudet, jag får dessutom samma erbjudande flera gånger. När jag kollar mina inköpa av Bourgogner ser jag att jag toppade med 2005 (började med 1990 men då var jag student så budgeten då var rätt skral) men sedan har jag gradvis sänkt ambitionerna, nu känns det som om jag snart överger Bourgogne, det distrikt jag alltid sett som "hemma" och där jag haft fantastiska vinupplevelser med (och på 90-talet var jag rätt ensam, då var inte Bourgogne förutom trofeproducenterna speciellt hett). Jag kan inte motivera mig att betala upp mot 800 kr för ett "byvin" från en bra producent, jag kan få så mycket vinupplevelser för mycket lägre penning någon annanstans, men ändå vill jag på något sätt fortsätta att köpa Bourgogner som jag "alltid gjort". Vet inte om min vinsjäl går förlorad om jag överger Bourgogne. Hur tänker ni?
   
 2. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Om man vill vara snäll mot burgunderna (och det vill man väl?) får man ta med i beräkningen att de senaste tre skördarna varit väldigt små, läste någon som påstod att det totala uttaget på tre år var lika stort som under ETT (gott) år.
  Man kan också konstatera att burgunderna inte hakat på Bdx och lanserat sig hårt i Kina--- tvärtom så vill man behålla långvariga relationer i Europa och USA. Och det tackar vi för, med tanke på distriktets blygsamma produktion och den efterfrågan som finns och alltid har funnits.

  Men visst börjar det göra ont. För min egen del ser jag paralleller till Bdx Cru Classé--- något jag unnar mig allt mindre av. Istället jagar man i Cru Bourgeois för sin "vardagsfix". Men i Bdx finns utrymme för att öka kvaliteten ordentligt i mellanskiktet. Tyvärr är ju Bggne så mycket mindre och det finns inte så mycket mer att ta ut. Möjligen kan man hävda att producenter i Beaujolais nu börjar göra mer Bggne-lik, djup Gamay som kanske kan ge alla Burgheads en fix runt två-trehundra kronor. (Metadon är inte helt fel som liknelse...)

  Jag hoppas verkligen att NZ fortsätter sin exportsatsning av (i mina ögon övervärderad) Pinot Noir. Och att Chile, Australien m fl planterar ännu fler rankor. Det är nog på sikt det enda som kan hålla nere priserna på röd Bggne: att världen kan släcka sin Pinot-törst från andra källor.

  Vad gäller vit Bggne tycker jag kanske att balansen är något bättre. Visst kostar Montrachet skjortan men om det görs 100 lådor om året, vad göra? Runt femhundringen finns idag solid konkurrens och det känns som att priserna inte dragit iväg alldeles (utom för att kompensera för dåliga skördar).

  Hursomhelst, svår fråga. Och jag lider lika mycket som du. Jag vill också kunna dricka Grand Cru utan att det skall bli en högtidsstund med andakt och en bitterljuv tår i ögonen ("är det sista gången i livet jag dricker en sådan här?").
   
 3. Mattias S

  Mattias S Administratör

  Det stora problemet för oss som inte blivit frälsta är att det skall mycket till att bli det. Jag stöter helt enkelt alltför sällan på speciellt stor Bourgogne då jag själv och de flesta andra i min omgivning helt enkelt inte köper dem (eller öppnar dem i min närvaro). Visst har jag druckit några som har varit riktigt bra (90+), men vi pratar ändå inte vin i världsklass vanligtvis.

  De riktiga dräparvinen hör man mest bara talas om...tyvärr. :(

  Precis som @Vino fino säger - vi får helt enkelt hoppas att konkurrensen fortsätter att hårdna från andra intressanta delar av världen. Det finns ju en hel del områden som producerar höjdar-PN idag utanför Bourgogne, till och med så nära som Alsace och Tyskland, men även många andra regioner så som Oregon och NZ.

  Det är bara för oss vinnördar att rösta med plånboken, det funkar alltid. :)
   
 4. Silenos

  Silenos Medlem

  Jo, de har ändrats, men inte lika radikalt som trådskaparens.

  Jag upptäckte regionen relativt nyligen, när 2008 fanns på hyllorna. Och bara sedan de fyra årgångarna så har priserna stigit oroväckande mycket, men inte så mycket att jag är beredd att överge regionen. Det att jag nyss börjat handla har medfört att jag inte, som många äldre köpare, nu sitter och suktar efter kända producenter och ondgör mig över prisutvecklingen. För redan när 08: orna var på hyllan så var många av de eftertraktade vinerna redan för dyra. Jag kan inte sakna Roumiers Chambolle, för jag har aldrig druckit någon (08:an kostade väl runt 60€, det betalar jag inte för ett byvin).

  Men även vinerna från gänget under Roumier & Co. har ju dragit iväg en del. Och har de ökat för mycket så struntar jag helt enkelt i den producentens viner, jag har få måsteköp, och prövar någon annan producents viner istället. En annan strategi, som jag gissar kommer bli än vanligare för mig, är att strunta i den senaste årgången och leta bland överblivna eftersläntrare. Nyligen köpte jag de Montille, Beaune 1er, 08, för 21,50€. När de lägena dyker upp gäller det att vara på tårna. Jag fegade en aning och köpte sex med tanken att fylla på om det var gött. När flaskan var urdrucken, med stort behag, så var vinet slutsålt. Jag borde köpt allihop direkt.

  Jag har ändå köpt en hel del tolvor, dyra, men inte oacceptabelt:

  Chevillon, Perrieres (59€, -10%)
  Chevillon, Vaucrains (79€, -10%)
  Dublere, Beaune 1er (32,50€, -10%)
  Dublere, Taillepieds (49,90€, -10%)
  Mugneret- Gibourg, Chaignots (89€, ett gränsfall, detta sved)
  Digioia-Royer, Chambolle vv (39€, -10%)
  Digioia-Royer, Chamb. Groisseilles (59€, -10%)
  Guillon, Morey 1er (45€, -10%)
  Le Grappin (Blandlådor, jag minns inte priset men på gränsen till billigt tom.)
   
  chambertin gillar detta.
 5. Liselott

  Liselott Medlem

  Jo visst har inköpsstrategin ändrats, tyvärr. Har några äldre flaskor kvar, gjorde en del inköp för länge sedan och alla har varit perfekta, ingen korkdefekt ens. Har kvar bl a 1990 Clos du Tart, blir skitsur om den är korkad. Tidigare i år avnjöt vi 1993 Vosne-Romanée les Chaumes från Méo-Camuzet som jag köpt för cirka trehundra, nu kostar den ju väldigt mycket mer och det tar ju emot att köpa. Den var för övrigt väldigt fin.
  Jag har svårt att tycka att nya världens pinoter kommer i klass med de bästa bourgognerna tyvärr, annars kan jag uppskatta viner från både t ex Californien och Australien mycket. Några har jag haft som har varit jämförbara, bl a en från Au Bon Climat och jag väntar med spänning på att prova min Spätburgunder GG från Rebholz i Pfalz. Men just vad gäller Bourgogne är jag frankofil, och det känns tyvärr tråkigt att de blivit så dyra. För dyra faktiskt när man druckit dem tidigare till ett annat pris, samma viner.
  Idag till middagen blev det en Givry Sous La Roche från Michel Sarrazin, (2009), inget under av komplexitet kanske men rättfram, trevlig och rätt fyllig med fin balans och frukt.
  Jag kommer att leta bland de "mindre" appellationerna och om man kan hitta odlare som eventuellt inte är så kända än (svårt i Bourgogne iofs). Från min favoritappellation Gevrey så blir det village-viner.
  I år har dom ju haft hagelstormar också, gjorde väl inte saken bättre precis.
   

Dela sidan