HATT et SÖNER
Leverantör
HATT et SÖNER levererar bra skörd trots svåra förhållanden
Det svenskägda champagnehuset
Stockholm, 2 oktober 2012 – HATT et SÖNER är nu klara med sin första skörd efter ett intensivt och svårt år som drabbat i princip alla vinodlare i Champagne på grund av missgynnsamma väderförhållanden. Det till trots, så är den första skörden där HATT et SÖNER ansvarar för allt av yttersta klass och långt bättre än vad som var väntat.
Skördeåret började med hög värme i mars och april. Detta gjorde att mognadscykeln började tidigt för att sedan avta med kalla månader under maj och juni, vilket avstannade mognaden. Regnet blev katastrofalt för många odlare under juni och juli med bland annat mögelsvampar till följd på flera ställen runt om i Champagne. Lyckligtvis, så drabbades HATT et SÖNER milt, vilket främst beror på den stora kunskapen hos champagnehusets vinmakare och de anställda. På slutet av sommaren, så var det mycket fint väder med värme uppåt cirka 40 grader Celsius vilket i sin tur satte igång vinodlingarna ordentligt och resulterade i mycket fina druvor lagom till skörden.
Skörden påbörjades senare i år än vanligt, då det tog tid för druvorna att mogna, men den 17:e september startades skörden efter att den obligatoriska gränsen på 9,5 gram socker per liter uppnåtts. Delar av vinodlingarna började skördas lite senare för att få en ökad sockerhalt på upp till 11 gram per liter och hög syra på upp till 8,5 gram per liter. Detta innebär bästa förutsättningar för bra årgångschampagne.
De flesta vinodlare i Champagne producerade i år cirka 8 000 kilo druvor per hektar. HATT et SÖNER skördade detta år upp till 12 000 kilo per hektar. Tack vare det, så får HATT et SÖNER ut mer vin på den första pressningen och kan fortsätta hålla en mycket hög kvalitet.
HATT et SÖNER anställde 14 mycket kompetenta personer för skörden 2012 varav 12 klippare och 2 bärare. Det blev en stimulerande skördeperiod med många hårda arbetstimmar, men även härliga pauser med paté, skinka och korv samt en fantastisk fest för att fira HATT et SÖNER:s första skördeår.
Trots de svåra utmaningar som 2012 bjudit på, så är HATT et SÖNER mycket säkra på kvaliteten av årets skörd. Druvpriset har ökat med 4 procent jämfört med förra året, men HATT et SÖNER siktar på att köpa betydande mängder druvor för att garantera framtiden som ett globalt champagnehus. Även om volymerna blev mindre än vanligt, så kommer årgång 2012 av champagnehusets Le Grand-Père Prestige bli något utöver det vanliga. Det kommer dröja till 2020 före denna champagne kommer kunna avnjutas, men den som väntar på något gott…
För mer information, bilder och intervjuförfrågan:
HATT et SÖNER, e-post: press@hatt-soner.com
Bilder kan laddas ner från pressrummet:
http://hatt-soner.com/news-press/press-room/
Om HATT et SÖNER
HATT et SÖNER är ett champagnehus med global ambition att producera champagne av absolut toppkvalité. Vingården täcker flera hektar av den berömda Mont-Aimé-marken och ligger i den topplacerade champagnebyn Bergères-les-Vertus i Côte des Blancs. Endast druvor från 95 % Premier Cru till Grand Cru används. HATT et SÖNER erbjuder flera olika sorters champagner varav samtliga är en perfekt komposition av vinodling, precision, design och kvalitet. Detta bidrar till en av de mest utsökta champagnerna i världen. För mer information: www.hatt-soner.com
Det svenskägda champagnehuset
Stockholm, 2 oktober 2012 – HATT et SÖNER är nu klara med sin första skörd efter ett intensivt och svårt år som drabbat i princip alla vinodlare i Champagne på grund av missgynnsamma väderförhållanden. Det till trots, så är den första skörden där HATT et SÖNER ansvarar för allt av yttersta klass och långt bättre än vad som var väntat.
Skördeåret började med hög värme i mars och april. Detta gjorde att mognadscykeln började tidigt för att sedan avta med kalla månader under maj och juni, vilket avstannade mognaden. Regnet blev katastrofalt för många odlare under juni och juli med bland annat mögelsvampar till följd på flera ställen runt om i Champagne. Lyckligtvis, så drabbades HATT et SÖNER milt, vilket främst beror på den stora kunskapen hos champagnehusets vinmakare och de anställda. På slutet av sommaren, så var det mycket fint väder med värme uppåt cirka 40 grader Celsius vilket i sin tur satte igång vinodlingarna ordentligt och resulterade i mycket fina druvor lagom till skörden.
Skörden påbörjades senare i år än vanligt, då det tog tid för druvorna att mogna, men den 17:e september startades skörden efter att den obligatoriska gränsen på 9,5 gram socker per liter uppnåtts. Delar av vinodlingarna började skördas lite senare för att få en ökad sockerhalt på upp till 11 gram per liter och hög syra på upp till 8,5 gram per liter. Detta innebär bästa förutsättningar för bra årgångschampagne.
De flesta vinodlare i Champagne producerade i år cirka 8 000 kilo druvor per hektar. HATT et SÖNER skördade detta år upp till 12 000 kilo per hektar. Tack vare det, så får HATT et SÖNER ut mer vin på den första pressningen och kan fortsätta hålla en mycket hög kvalitet.
HATT et SÖNER anställde 14 mycket kompetenta personer för skörden 2012 varav 12 klippare och 2 bärare. Det blev en stimulerande skördeperiod med många hårda arbetstimmar, men även härliga pauser med paté, skinka och korv samt en fantastisk fest för att fira HATT et SÖNER:s första skördeår.
Trots de svåra utmaningar som 2012 bjudit på, så är HATT et SÖNER mycket säkra på kvaliteten av årets skörd. Druvpriset har ökat med 4 procent jämfört med förra året, men HATT et SÖNER siktar på att köpa betydande mängder druvor för att garantera framtiden som ett globalt champagnehus. Även om volymerna blev mindre än vanligt, så kommer årgång 2012 av champagnehusets Le Grand-Père Prestige bli något utöver det vanliga. Det kommer dröja till 2020 före denna champagne kommer kunna avnjutas, men den som väntar på något gott…
För mer information, bilder och intervjuförfrågan:
HATT et SÖNER, e-post: press@hatt-soner.com
Bilder kan laddas ner från pressrummet:
http://hatt-soner.com/news-press/press-room/
Om HATT et SÖNER
HATT et SÖNER är ett champagnehus med global ambition att producera champagne av absolut toppkvalité. Vingården täcker flera hektar av den berömda Mont-Aimé-marken och ligger i den topplacerade champagnebyn Bergères-les-Vertus i Côte des Blancs. Endast druvor från 95 % Premier Cru till Grand Cru används. HATT et SÖNER erbjuder flera olika sorters champagner varav samtliga är en perfekt komposition av vinodling, precision, design och kvalitet. Detta bidrar till en av de mest utsökta champagnerna i världen. För mer information: www.hatt-soner.com