Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Hittat några viner, vad är det jag har här hemma? Pris? När o till vad bör de avnjutas?

Annette

Medlem
image.jpeg
J
image.jpeg
image.jpeg
image.jpeg
 
Chateau Romanin är en av de bästa, kanske den främste, producenten i den lilla appellationen Beaux-de-Provence. Högt upp på en kulle ligger gården med en formidabel vinkällare. Känslan är att man kommit ini en katedral. Deras prestige vin Caeur de Romanin har jag skrivit på min blogg, se länken längst ner.
Ditt vin ser ut av vara deras andra vin, La Chapelle. Jag drack det i Paris och skrev då så här om det
La Chapelle de Romanin 2008,
AOC Les Baux-de-Provence.
Druvmixen är Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah och Mourvèdre.
En tät mörkröd färg har vinet i våra glas. Doften har en svag fruktig ton, där körsbär, lingon och kanske tranbär är de främsta attributen, men vi noterar också en liten jordig touch i kombination med trevliga höstlöv. Det här är ett förvånansvärt lätt vin med tanke på vilka druvor som ingår. Vi känner smaken av mörka körsbär, lite peppar och en pigg syra. Mjuka, behagliga tanniner dansar runt med bären och syran. Lättdrucket och väldigt långt ifrån vad vi upplevde med deras prestigevin "Le Coeur de Romanin".

http://jcvintankar.blogspot.se/2011/11/le-coeur-de-romanin.html
 
A

Annette vedsmand

Luigi Boscan är från 1988.
Tack för svar så här långt, är dock fortfarande nyfiken om någon vet mer om dessa viner
 

chambertin

Medlem
Bdx-vinet ser ut som Ch Lamothe-Bergeron -93 (korrekt ?).
Detta är ett slott med idag gott rykte och ett s.k Crû Bourgeois (lite slarvig kan man kalla dessa viner som klassen strax under Crû Classé).
Det ligger i Médoc (vinet klassas som Haut-Médoc) i kommunen Cissac strax utanför St.Julien.
Druvmixen i vinet är troligen runt 40-60% vardera av Merlot och Cabernet Sauvignon. Idag har man dessutom en mindre del Cabernet Franc men äldre årgångar verkar sakna druvan.
Nivån i flaskan ser ju mkt bra ut vilket ökar chansen att ett 22 år gammalt vin skall vara i gott skick men det är så klart ingen garanti.
1993 var annars ett svagt år i Médoc och troligen borde dom flesta vinerna varit uppdruckna vid det här laget.
Priserna på nyare årgångar (2000 och framåt) verkar ligga runt 15-25€/fl. Inget att lägga ut på auktion mao om du frågar mig.

Ge den i stället en chans på en middag och ha en annan flaska i reserv om den skulle vara odrickbar. Dekantera först eftersom den ganska säkert har en del fällning.
 

kayaker

Cyklist
Vad gäller Castello di Ama VdT Il Chiuso så är nog hoppet i princip ute. 1992 var ingen rolig årgång i Toscana pga. kraftiga höstregn. Såhär skrev Decanter tidigare:

Another vintage spoiled by rain, producing light, dilute wines

Weather Conditions
Although the spring was cool in Tuscany , average summer temperatures and a sunny September laid the basis for a certain degree of optimism in the weeks leading up to the harvest. Hopes were dashed however by torrential October rain. Problems of under ripeness and then rampant botrytis affected the whole of the region. Only parts of the coast escaped with relatively limited damage. A small vintage which producers would prefer to forget.

Best Appellations
Wet, wet, wet. A problematical vintage. Very few wines will be of any interest today. Only early varieties (ie Merlot), Sangiovese from the very warmest sites or Cabernet from the Maremma survived the weather. Even in these cases the wines were for early drinking.

Best Producers
By dint of fanatical selection Monte Vertine managed to make a Pergole Torte which was arguably the best Sangiovese of the vintage. Castello di Ama’s Merlot Vigna L’Apparita was a great success and is still drinking well.Sassicaia gave another demonstration of its ability to pull the rabbit out of the hat in vintages when the rest of the region struggles to make the grade.

Read more at http://www.decanter.com/learn/vinta...for-italy-tuscany-116284/#QvFRmToIU61zgXRf.99

Rådet blir därför detsamma som andra redan varit inne på: Öppna och prova men ha något annat i beredskap och var beredd på att använda vinet/vinerna till sås.
 
Toppen