Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Dagens middag
    La Rochelle i Tameikesanno, Tokyo. Fortfarande lyser Michelinfolket med sin frånvaro.
    Medtog två flaskor rött, ordentligt förberedda, italienaren med 12 tim slow-ox och amerikanen med 1 timmas intensiv quadrupel dekantering.

    2004 Fattoria Le Pupille (Elisabetta Geppetti) Saffredi Maremma, 94p
    Bra bett i doften med brett, lite läder, mörk, mogen frukt och lite dammigt grus.
    I munnen finns det en helt annan resning än i lunchvinet. Detta är ett RIKTIGT vin som markerar revir med stram hållning och polerade tanniner. Både syran och tanninerna är M++ och samverkar bra med frukten. Ännu bara barnet, men ändå ett stycke rejäl njutning. Till grisen var det marriage!

    2009 Ridge Lytton Springs, 94p
    Med en amerikansk gäst bjuder man naturligtvis på ett riktigt bra amerikanskt vin.
    Rik, yppig och välkomnande doft av eleganta plommon (alltså en slags motvikt till sylt).
    Intrycket i munnen drar sig också mot det yppigt välkomnande. Som en kram. Har recenserat detta vin så mmånga ggr tidigare och önskar vi hade flera lådor till. Ett ypperligt vin från Ridge!
    Blev god vän med det mesta på menyn, men gifte sig med getosten på ostbrickan.

    Vad nibblade vi i oss till detta då?
    Highlights
    image.jpg
    Först ut var välkomsttallriken med fyra små smakuniversa. Bambuskottet med morotspurén (i höga vita) var sublim, liksom den lilla gula såssträngen...

    image.jpg
    Lobster terrine med grönsaker, vit sås och cirklar målade med en riktigt god balsamico. Blev inget brunt kvar på våra tallrikar...

    image.jpg
    Det är en rejäl bit perfekt stekt fois gras som döljer sig under den makalösa salladen.

    image.jpg
    Tänk ändå vad vissa religiösa går miste om... Vällagat fläskkött är så otroligt gott. Man behöver ju inte komplicera det mer än så här för att det skall bli alldeles underbart :cigarr:
    Skysås med miso.
     
    Skrutt, Mattias S, mnor och 1 annan gillar detta.
  2. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Måndag
    image.jpg
    Tisdag
    image.jpg
    Onsdag
    image.jpg
    Torsdag
    image.jpg

    Dvs ... Lördag hela veckan :) + tre dagar kvar!!
     
    Daniel B, Mats, Magnus L och 7 andra gillar detta.
  3. Mattias S

    Mattias S Administratör

  4. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Nej just denna vecka får jag ångest när jag skriver noter ... jag bara dricker och njuter :eek::):rolleyes: . Men min älskade Coravin gör så att alla flaskor är kvar, så nästa vecka kanske!!!:rolleyes:
     
  5. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Hur GOTT var det räcker bra, ingen uppsats krävs. :)
     
  6. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Det var GOTT. Grangen vs St Henrin ... Storebror vs lillebror. Båda superba. Testade Henrin även dagen innan och den var fantastisk. I jämförelse med Grangen så bleknade den iofs men ändå väldigt, väldigt bra. Beställde sex flaskor till av Henrin efter det!
    Huet ... fantastiska matviner. Inget att sitta och sippa på men oj vad goda till den laxrätten vi åt. Syran fantastisk.
    Riojan gick lite obemärkt förbi, blev distraherad av ett telefonsamtal :eek:. Måste dricka den igen.
    Men fasiken om inte Tissot Arbois (Savagnin-Chardonnay) gav den roligaste reaktionen av alla ... finostuk med en hög syra. Oj vad jag gillade den. Till Saltimbocca :). Chardonnayen föll dock platt när jag hade provat Arboisen innan.

    Fritt från minnet :)
     
    Last edited: 3 juli 2014
    Mattias S och gece gillar detta.
  7. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Låter gott, men... Inte hela flaskorna? Bara småskwittring?
    Vi norrlänningar kanske dricker lite mer ansvarsfullt och räknar konsumtionen i flaskor, inte i ml :rolleyes:
     
  8. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Haha ... nej ett glas här och ett glas där ... och ett glas i diket ... men jag bor ju iofs Skåne :) (Har väl en 25-30 flaskor coravinade nu)
     
    StefanAkiko gillar detta.
  9. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Jag tycker att jag unnar mig många restaurangbesök som wannabe-foodie, men trots detta så slår du mig med häpnad med dina extravaganta vardagslyxrestaurangbesök. Jag gillar det!
     
  10. Laserapa

    Laserapa Medlem

    Sprang på den här förra helgen. Jag var på tillfälligt besök i Göteborg och när man besöker Sveriges framsida kan man inte åka där ifrån utan att besöka Systembolaget Nordstan :)
    DSC_0465.jpg
    Pegasus Bay Aged Riesling 2007
    Lätt oljig struktur, ljus gul, skimrar mycket i grönt. Ganska så söt doft med relativt tydliga mognadstoner, sötman mer framträdande till en början. Doften utvecklar sig ju mer temperaturen på vinet stiger. Bränt gummi, honung, vätskeskadad citronsaft på sten, anar päron, anar brädgård som står i solen(jordig kanske bästa beskrivningen). Lite stickig i munnen, ganska frisk, godkänd syra, ganska söt även i smaken, små tropiska frukter slåss mot lätt bränt gummi, citron, ganska kort ändå bra balanserad.

    Nja. Känns ganska så medioker i mitt tycke, svårplacerad, ganska okej men ändå inte. Hmm.....86p/100p
     
    StefanAkiko, Larseman, merlotsmile och 2 andra gillar detta.
  11. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Har druckit 06:an och tyckte den var ganska precis likadan, dock gillade jag den aningen mer. :)
     
    Laserapa gillar detta.
  12. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Fino in da greenhouse :) image.jpg
     
    m_trobeck, Siripim och Laserapa gillar detta.
  13. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    4th of July - Zinfandel image.jpg
     
    tobbe81 och Laserapa gillar detta.
  14. Laserapa

    Laserapa Medlem

    Vad tyckte du om den? Tycker den är riktigt bra. Kommer bli ännu bättre om 4-5 år! ;)
     
  15. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Ja de
    Vätskeskada citronsaft? :)
     
  16. tobbe81

    tobbe81 Medlem

    .
     
    Last edited: 4 juli 2014
  17. tobbe81

    tobbe81 Medlem

    10491205_10154330942375008_5415083117145126456_n.jpg Har blivit lite blandat sedan midsommar och framåt. Les Echansons 99 var en smörig och trevlig bekantskap som föll mig helt i smaken. Rosnecken 2005 hade börjat att få lite trevliga oxiderade toner . övriga viner smakade som de skulle och helt typiska för sin vintyp.
     
    Last edited: 4 juli 2014
  18. tobbe81

    tobbe81 Medlem

    Jag har en Magnum 2007 i källaren, tror du att den kan ligga något år till eller ska man öppna den i sommar under en härlig grillafton med efterföljande ostbricka.
     
  19. Laserapa

    Laserapa Medlem

    Japp hehe! Använder lite udda utryck, ofta är de det som först ploppar upp i skallen. Brukar inte tänka så mycket utan "pennan får rulla på" :)
     
    kayaker, Mattias S och Larseman gillar detta.
  20. Larseman

    Larseman Moderator

    WP_20140704_19_24_09_Pro.jpg

    Spännande korsning mellan Bourgogne och Beaujolais (ja, jag vet att Beaujolais ligger i Bourgogne :p).
    2012 Alain Hudelot-Noellat Bourgogne Passetoutgrains
    Huvudintryck: lingondricka! I färg, doft och smak. Till skillnad från frugan så tyckte jag att det mest var positivt, men så är jag också uppvuxen på lingondricka i mitt fullständigt alkoholfria barndomshem :rolleyes:
    Lite mer fullständig TN säger...
    Färgen är ljust röd med dragning åt orange, lite som lingondricka.
    En ganska komplex doft av vildhallon, jordgubb, liljekonvalj, rosor och lingon. Även lite örter, i synnerhet rosmarin.
    I munnen lite som lingondricka, syrlig, sval, slank och frisk. Bara 12% alkohol. Jag gillar, även om smaken inte riktigt lever upp till doften. Ger den 86p, medan frugan är lite mer skeptisk och stannar på 82.
    Fotnot: Med stigande temperatur visar sig också en liten angenäm fatton i doften, en aning tobak eller läder som ytterligare adderar till komplexiteten.
     
    Mattias S, Vino fino, tobbe81 och 1 annan gillar detta.

Dela sidan