Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Hade också varit kul att dricka din flaska tillsammans blint vid ett annat tillfälle. Själv så drack jag den oblint så de blinda vinerna fick avsevärt mer av mitt fokus. För mig vad det massor av kraft i extremt återhållen stil. Även om jag hatar uttrycket, så kan jag tänka mig att det var lite väl tajt, dvs slutet. Men jag spekulerar. Publikt var det inte.

    Som sagt, låt oss dricka det tillsammans i framtiden, det hade varit kul. :)
     
  2. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Jag drack Buriano för Någon vecka sedan. Riktigt trevligt och prisvärt. :)
     
  3. mnor

    mnor Medlem

    Kan bara hålla med dig, att kunna köpa och dricka ett "moget" vin för cirka 200 sek är inte illa.
     
  4. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Beror ju lite på vilken publik du syftar på. Men gemene man tror jag hade uppskattat det vinet betydligt mer än övriga viner i flighten. Mycket frukt, intensivt, åt det fylligare hållet. Förhållandevis mjukt, och en mycket bra balans. Men visst, Yalumban hade nog tagit hem första platsen :)
     
  5. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Vi är nog inte riktigt överens här, vilket är sunt. :) Jag behöver prova det blint känner jag...
     
  6. Liselott

    Liselott Medlem

    Igår avnjöts 2011 Buchertberg weiss från Herrenhof Lamprecht (köpt hos @Peder ) gjort som en s k gemischter satz där en massa druvsorter växer tillsammans i vingården. Man kan ju gissa på grüner veltliner, weissburgunder, riesling, någon sorts muscat, rotgipfler kanske och chardonnay men hur kommer man upp i 25 druvsorter tro? Kryddigt, välbalanserat och mycket gott iallafall till kryddgrillad lax (mortlad fänkål, senapsfrön, lite råsocker mm) och tillika grillade primörmorötter på en bädd av rucola med yoghurtdressing.
    Förfärligt sorgligt att inte kunna köpa fler.:(
     
    Peder, Martin Berggren, Emanuel och 1 annan gillar detta.
  7. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Det kommer bli kul!
    Det får bli i Yapan om ca 10 år. Vi får göra upp planerna i lagom god tid.
    Fram till den dagen har vi ju mckt annat spännande, gott och bra att stå i. Inte minst i Tokyo.
    Hoppas du kan ta dig till Umeå sista lördagen i augusti. Då rackarns! ;)
     
    Mattias S gillar detta.
  8. Dags att försöka sammanfatta förra helgen..

    Då jag skulle bjuda på lite rätter från Mathias Dahlgrens kokbok "Det Naturliga Köket" under helgen så kändes det rätt i det fina vädret att ta en halvdag och en spontan långlunch på Dahlgrens Matbaren för att få lite inspiration

    Lunchen inleddes med griskind, rödbetor och koriander som var ganska bra, men där de sista tuggorna tyvärr var väldigt salta. Sedan blev det pastej på kyckling- och kalvlever serverad med vattenkrasse, silverlök, champinjonskivor och tunna rågbrödskrutonger. Väldigt trevligt och gott med bra konsistenskontraster. Till detta dracks det:
    2012 Champ Libres Lard Des Choix. Lite stängt, tunt och lite mycket tanniner för min smak. Det var tänkt som vin till griskinden, men jag tyckte det passade bättre till pastejen som hade lite mer syra från silverlöken(och kanske även bättre proteinsammansättning för att matcha tanninerna?).

    Middag
    Efter recept från Mathias Dahlgren där kötträtterna åts tillsammans med månadens vin Bellingham Pinotage(omdöme kommer senare i rätt tråd.

    Variation på kammussla och blomkål
    image.jpg
    Stekt lammrygg med vit sparris, toppmurklor, ramslök och stuvad ruccola(i brist på nässlor)
    image.jpg
    Oxkind kokt i porter med potatiscréme(grädde och granbarksost), stekt lök, saltgurka i form av puré/gelé
    image.jpg

    Grillkväll
    image.jpg
    2013 Casa Alla Vache, I Macchioni Vernaccia Di San Gimignano.
    Helt ok sommarvin med persika, en aning ananas och lite syra för att hålla ihop smakerna. Första vinet med Vernaccia, och även första gången jag dricker en vit toskanare. Dracks tillsammans med halstrade pilgrimsmusslor, grillade kungsräkor och grillad vit sparris.
    image.jpg
    2012 Felton Road Bannockburn Pinot Noir.
    Doft av blommor, röda bär, grönsaker, svagt rökigt fat. Smakar framförallt jordgubbar, lite hallon. Runda, balanserade smaker. Riktigt bra enligt mig, i egenskap av relativ vinnovis. Vinet avnjöts med hemlagad pulled pork som fick gå klart på grillen, hemmaodlad färskpotatis, coleslaw med morot och äpple och en barbecuesås baserad på tomat, grillad paprika och lök(som fick smak av köttet under tillagning i ugnen på låg värme)
     
    Mattias S och StefanAkiko gillar detta.
  9. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Vilken trevlig kväll du verkar ha haft. Gôtt mos! :)
     
  10. Som tur var blev det tre olika dagar, det är bara jag som tar för lång tid på mig innan jag lyckas skriva ihop något. Men det är inte mycket som slår trevligt sällskap tillsammans med god mat och gott vin.

    Och jag måste säga att eran provning häromkvällen ser ännu trevligare ut :)
     
  11. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Tålamod är en dygd.
    Njutning är säkerligen en synd.
    Att synda är ofta en njutning :cool:
    Verkar som att du drygat ut källaren med rejäla doningar.
    Great work, man!
     
    Rexel gillar detta.
  12. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    ...att synda ofta är en levnadsregel!
     
  13. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    1998 Rocca di Castagnoli Riserva Poggio a'Frati, Chianti Classico (91p)
    Still youthful with a spark. Really wish we had more of this cheap, almost mature Chianti.
    It's packed with cherries, great mature berries, mature tannin M+, great acids M+, a medium body that carries all the way to the finish. No bitter tinge tonight. Still early maturity.
    Wife: 90p.
    At home w/two kinds of fried chicken (shoyu and chilli), various japanese style salads and onigiri with umeboshi. Fit like a glove!
    Last btl, too early... One of the more satisfying Chianti btls in our current Chianti race.
     
    mnor och Mattias S gillar detta.
  14. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Du ser, med lite jakt så finner man guldkorn till slut. Är det slutklämmen på jakten nu, eller blir det mer?
     
  15. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Får se nu här på hyllan... *tittar oroligt*
    Tre flaskor... Hmmmph...
    Två Chianti av den lite finare sorten och en ... förlöpt '02 Montrose?!?
    Hur hamnade DEN där?

    Så, efter söndagens Chianti och nästa restaurangbesök efter dets Chianti, så är vi FRIA!
    I planen står det att läsa att efter Chianti kommer: "PN"...
    Ur askan i elden, så att säga.
    Det är bara att gräva vidare, för det stundar betydligt mckt trevligare teman framöver. Som det särskilda ordet för japanskt tålamod heter: GAMAN :bäver:
     
    Last edited: 12 juli 2014
    Mattias S gillar detta.
  16. Rexel

    Rexel Medlem

    Varför inte ett nebbiolo race
     
  17. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Faktiskt ett Nebbiolo-tema inplanerat H1 under 2015. Visst kan man önska att det skulle komma tidigare, men nu är den utarbetade läroplanen så som den är. Och de autistiska inslagen i min personlighet kan inte acceptera att man ändrar på lagda planer.
    För hur skulle DET se ut? :eek:
     
    Rexel gillar detta.
  18. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd

    2010 Château La Tour de By
    Trevligt stramt vin med rikligt av svarta vinbär, skogsbär, övermogna jordgubbar, björnbär och en subtil ton av ek, ceder och kanske en viss aning av korksmak (!?). Ganska enkel men schysst Bdx som jag intog tillsammans med lite lamm- och fläskkorv från Taylors & Jones som för övrigt var jäkligt goda! Gott vin och värt pengarna! =)
     
    Mattias S, mnor och ChristianB gillar detta.
  19. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Imponerande framförhållning!
     
  20. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Det blev en tämligen bra afton faktiskt, med torskrygg och en vit Bggne till detta, Christophe Cordier Bourgogne Blanc 2012. Inte alls ett dumt vin men utan den komplexitet jag söker i en vit Bggne. Doft och smak dominerades av gula plommon, vanilj och en dos mineral, men det fanns en liten ton fat också (var SB hittar "rostad fatkaraktär" förstår jag inte...). Det gick väldigt väl till en mathavresallad med fetaost och grönsaker, tillsammans med nämnda torskrygg. :)
     
    mnor och Daniel B gillar detta.

Dela sidan