Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. Laserapa

    Laserapa Medlem

    Haha, det kändes nästan som det stundtals. :D Att det blir lite speciella TN's har att göra med att jag får upp bilder i huvudet, framförallt när jag doftar. Sen orkar jag inte omformulera ex. "vattenskadad citronsaft på sten" som mineral. Känns mer genuint om det blir straight of the paper så att säga. Blir bara det som kommer upp i huvudet, fråga mig inte om min mentala hälsa bara ;)

    Du verkar ha haft en rätt schysst kväll du också @StefanAkiko ! Lite avundsjuk är jag allt på Azelian. Barolo är helt fantastiskt! :)
     
  2. Jos

    Jos Medlem

    La Barroche, Pure -04
    Bra tag sedan sist men var då grymt bra. Idag galet knuten, släpper knappt nånting. Off flaska kanske...
     
  3. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Låter som rena godiset med massor av frukt och ohämmad dekadens. Får se hur länge jag kan hålla tassarna borta från min flaska. Det är ju många som köpt detta vin på forumet, med lite tur så får man chansen att testa det på någon BYOB i en snar framtid. ;)

    För övrigt, jag diggar ditt sätt att beskriva din vinupplevelse. :)
     
    ChristianB och Laserapa gillar detta.
  4. mnor

    mnor Medlem

    Att köpa och sedan dricka NV Champagne är inte det sämsta sättet att påbörja sin hädanfärd (Krug NV och min gode vän NV Pol Roger är aldrig fel) :)
     
    StefanAkiko gillar detta.
  5. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Idag dricker vi:
    Ingenting :(
    Vinsuget är stort!
     
    perpro gillar detta.
  6. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Men drack nyligen:

    1979 Château de Rayne-Vigneau
    90 Points
    Quite light color and less powerfull nose than I expected. Lots of honey, rubber, candle wax, flowers and a light botrytis touch.
    There is also less sweetness than one would expect, feels slightly hollow, and maybe this has gone over and peeked mature-wise. Good concentration and length. Feels very fresh due to the lower sweetness, and works very well with the raspberry tart.

    2006 Planeta Chardonnay Sicilia IGT
    91 Points
    This is a remarkable wine! Second bottle I've opened and both times I've been quite stunned. Big, full nose. Distinct oxidation, but a very fresh kind of oxidation. Ripe apples, tropical fruit, star fruit, fresh pineapple and pears. There's also plenty of buttery notes, popcorn, butterscotch, candle wax, and children's play-doh clay.
    Creamy, full bodied, with good acidity and great intensity. Long, long aftertaste and a slight grapefruit/chardonnay bitterness.

    2009 Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape
    87 Points
    Light red fruit on the nose, together with quite a lot of herbs and spices. Very round and smooth on the palate. Medium body and medium acidity. A bit low on the intensity, but with an ok length. Alcohol shines thru slightly. Lacking structure for the long run, but very quaff-able right now!
     
    Last edited: 16 juli 2014
    mnor, chambertin, StefanAkiko och 1 annan gillar detta.
  7. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Själv så går jag på semester idag! Tjoho! Det skall firas kan jag lova - med vin. :)
     
    Michael.S, Laserapa, Larseman och 3 andra gillar detta.
  8. mnor

    mnor Medlem

    2001 Dosio barolo
    En present som vi fick för cirka 8 år sedan, som såg ensam ut:
    Doft av röda vinbär, körsbär, stall och en viss doft av alkohol (körsbärslikör)
    Smak av körsbär, röda vinbär, örter och toner av lakrits.

    Bra balans och syra och vinet blev bättre i kombination med maten (T-Bone steak från den lokala slaktaren). Så omdömet blir ett gott vin, även om det inte är någon stor barolo.
     
    StefanAkiko och Skrutt gillar detta.
  9. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Gårdagen blev sannerligen en dag i Bacchus tecken, allt för att fira början på min semester. Började dagen hemma där jag öppnade upp två nyinköpta vin för att testa.

    image.jpg

    2011 Domaine Micael Lafarge Bourgogne Passetoutgrains L'Exeption
    Slankt och ungdomligt med viss komplexitet. Inslag av blod, järn, röda bär (hallon, körsbär och lingon) och nypon. Aningen ljust läder och rårörd jordgubbssylt tittar fram efter en stund i glaset. I munnen känns det vattnigt och ganska snipigt med hög syra utan tillstymmelse till balanserande frukt eller sötma. Viss tannin i den något korta eftersmaken i form av te som fått dra aningen för länge.

    Inget vin för min gom, men det finns uppenbara kvaliteter i denna späda och ungdomliga kropp. Komplexiteten i aromen hamnar strax över medel på pluskontot, medan den låga intensiteten och obalansen hamnar på minuskontot. För mig upplevdes det för mycket som ett plonk denna kväll. (82p)

    2009 Fattoi Brunello di Montalchino
    Medelfylligt och fatat i semi-modern stil. Inslag av gröna färska kryddor (basilika, salvia?), mörk frukt och gummi direkt vid start som dock avtar relativt snabbt. Mörka körsbär, björnbär ceder, kanel, kryddnejlika och kakao tar över showen. Mycket fatkryddor det vill säga. I munnen är det syran som utmärker sig mest ihop med en relativt lång eftersmak. Tanninstrukturen känns ganska mjuk och väluppfostrad och intensiteten hamnar på medel. (88p)

    Ett gott vin, men inget som fick mig att lyfta på ögonbrynen trots ett högt betyg.

    Kvällspasset på stan

    Efter miniprovningen hemmavid så var det dags för en matbit så vi passade på att besöka @Jimmy Örnewald på Norda Bar och Grill för lite krubb. Käkade lite trevlig torsk och frugan tog in lite hamburgare. Matvin blev en trevlig PN från Alsace av riktigt bra slag. Kanske har @vininfo.nu koll på detta? ;)

    image.jpg

    2010 Albert Mann Les Saintes Claires Pinot Noir
    Jag har fått chansen att dricka ett par PN från Alsace tidigare och brukar tycka att de lite mer ambitiösa är riktigt bra. Ingen skillnad här, detta är RIKTIGT bra skit.

    Stalliga och animaliska drag (rått kött) utmärker första sniffen men får snabbt sällskap av torkade körsbär, björnbär, lagerblad och parfymerade fat (sandelträ). Fin komplexitet som växer under kvällen där det tillkommer lite kafferost och tjära. Vinet är medelfylligt och "elegant", men jag förstår om många Bourgogne-fans snarare hade bedömt det som rustikt. Fin balans, hög intensitet samt lite lagom tanninstruktur.

    Jag gillar detta som tusan, en PN helt kompatibelt med mina smakpreferenser. Lite kraftigare men utan att tappa finess. Allt annat än charmlös, men ändå komplex och krävande för smaklökarna. (92p)

    Lite sött som avslutning...

    Vi tog in lite söta desserter och fick till detta en picolo-flaska med kvalitetsriesling från Mosel och Dr Loosen.

    image.jpg

    2006 Dr. Loosen Riesling Beerenauslese
    Uppenbara drag av botrytis (marsipan och saffran) med tropisk frukt som drar åt aprikos och aningen persika. Antydan till petroleum men mest i bakgrunden. Lagom söt med hög syra och intensitet med en rimlig längd och eftersmak.

    Ruggigt gott! Påminner mer om en Sauternes än om riesling, speciellt i näsan. Lättheten med den låga alkholen är där man märker störst skillnad. En höjdaravslutning om ni frågar mig. (90p)
     
    Michael.S, gbgpatrik, Vino fino och 9 andra gillar detta.
  10. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Grymt efter i anteckningar men det betyder inte att jag inte druckit något. För enkelhetens skulle börjar jag på slutet. Blev en
    2012 Georges Descombes Brouilly igår. Skönt friskt, lättdrucket vin som nog kan må bra av något enstaka år i källaren men det kommer hos mig inte överleva sommaren. En flaska försvinner snabbt då vinet inbjuder till konsumtion, speciellt en sommarkväll, med dess bärighet och lätta anslag. Lätt söt doft med mycket körsbär och jordgubbar, lite lakrits och mineraler. Pepprig/örtig doft avslutar det hela. Bra syra som hänger med hela tiden. Upplever 2012orna som mer syrarika i jämförelse med 2011orna, inget som stör, tvärt om, bidrar till vinets karaktär och balanserar upp den bäriga smaken. Kan konstatera att Beaujolais kan leverera bra viner för förhållande låga priser. Baserat på denna enda flaska känns 2012 som en bättre årgång även om koncentrationen kanske är något lägre men det uppvägs av en bättre balans. Gott helt enkelt.

    [​IMG]
     
    Vino fino, StefanAkiko, Mattias S och 1 annan gillar detta.
  11. chambertin

    chambertin Medlem

    Måste erkänna att Beaujolais är ett GRAVT eftersatt område för mig men det verkar ju vara användbara viner när man söker lättare röda med frisk syra och lättare frukt.
     
    Anders Landström gillar detta.
  12. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Inte på något sätt enkla viner, iallafall inte Georges Descombes. Drar lite åt Bouzy och Ambonnay Rougehållet men mer koncentration
     
  13. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Jag misstänker att du hade gillat...
    ...snäppet mer än jag? Har du testat det förresten?
     
    Anders Landström gillar detta.
  14. jocke

    jocke Medlem

    Jag är inte direkt en champagne rosé kille. Köper lite rosé då och då när jag hittar ngt intressant. Kombon rosé och sushi uppskattar jag väldigt mkt. Igår drack jag en Bernard Hatté rosé. Fantastisk god. Jäklar i havet balanserad. Hallon, jordgubbar, var ända jäkla frukt fanns där :). Kunde ha halsat hela flaskan direkt. Om mina smaklökar är inte ute och seglar så har denna flaska några år på nacken. Vi får se om jag har rätt när Chambertin återkommer med deg datum. Ännu bättre är att jag har 11 flaskor till.
     
    Skumpagne, kayaker, Jos och 1 annan gillar detta.
  15. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Synd, annars hade du ju kunnat göra mig sällskap. :( Ihop med frugan alltså, ingen invit på det sättet. ;)
     
  16. Rexel

    Rexel Medlem

    Idag en Bosco Agostino 2011 nebbiolo langhe.
    image.jpg

    Doft, parfym, blommor, pepparmint
    Smak, körsbär, mynta, pepparmint, medium+ tanniner, lite syrligt, behaglig ganska lång eftersmak
    En riktigt bra nebbiolo som behöver några år för att öppna upp. Öppnar nästa tidigast 2015-maj.

    92p idag, kanske bara idag för den sköna kvällen och stämningen.:D
     
    Mattias S gillar detta.
  17. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Okväll: yakiniku på ett riktigt bra hak i Omotesando/Gaienmae (Tokyo). Man kolgrillar direkt på bordet. Tunga, olika fina sorters wagyu, kimchi, grönsaker... Och har fortfarande vitlökssmaken kvar. Mums! Naturligtvis drack vi plonk iom att de inte accepterar BYOB och har två röda plonk att bläddra bland...
    image.jpg

    image.jpg

    Vinet: 2012 Hahn Vinery CS, California. Samma kvalitetsnivå som en icke felaktig druvjuicad BiB. 80p.
     
  18. Jos

    Jos Medlem

    Selosse Initial i kvälssolen, fan va gott! Mångfacetterat är bara förnamnet...

    Deg. 2011
     
    Silex, chambertin, Skumpagne och 4 andra gillar detta.
  19. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Sommaren fortsätter på alla håll här ser jag! :) Efter en dag på jobbet är det härligt att se hur mycket schysst vin det finns (och som konsumeras) ute i de röda stugorna med vita knutar! ;)

    Själv plockade jag en Chablis GC Les Clos 2010 från Brocard till min västerbottenpaj- och kycklingspett-middag! Inte alls tokig men sist jag drack den här så upplevde jag den som ett strå vassare... Kan ha varit en annan årgång där, troligen tidigare. Hur som helst, en fin kväll och ett gott glas vin att inleda helgen med!
     
    Daniel B, magnum, Mattias S och 1 annan gillar detta.
  20. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Nope. Vet inte om jag skulle gilla det bättre än dig. Oavsett smak så brukar ett obalanserat vin inte komma igenom så bra. Syra utan kropp är exempelvis vad många enklare 96or i Champagne lider av.
     
    Mattias S gillar detta.

Dela sidan