Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. Zizou

    Zizou Medlem

    Håller med dig till punkt och pricka. Ett vackert vin i all sin enkelhet och klunkabiliteten är sådär hög att flaskan försvinner i ett nafs. Lite ledsen att jag inte slog till med två lådor direkt :(
     
  2. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Kul med lite feedback på Coursodon, har inte nallat på min låda än även om det nu är mer tur än skicklighet. Slice:en blev förflyttad till drickkylen för omedelbar konsumtion men lyckades ändå hålla sig undan så att den inte blev uppdrucken förens jag stack på jobb. Ja, ja, om fyra veckor lär väl den vara väl kyld och nu ser jag verkligen extra mycket fram emot att poppa det lilla livet.
     
  3. mnor

    mnor Medlem

    Själv lyckades jag med konststycket att missa släppet av Coursodon, då jag missade att checka finewines.se under en utlandsvistelse :eek: och endast lyckades ställa mig på reservlistan. Jag är inte alls avundsjuk på er som fick era lådor :neej:.
     
  4. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    :D -Visst är det surt, hoppade en Cavistlåda för ett tag sedan och sen fick jag pinas medans alla andra på forumet klunkade i sig i godan ro... Numera vågar jag inget annat än att köpa alla deras lådor för att inte riskera att sitta där i min ensamhet med mitt tomma vinglas :deprimerad:
     
    Silex, Martin Berggren, mnor och 1 annan gillar detta.
  5. mnor

    mnor Medlem

    Gosset Brut Grand Rosé
    20140731_084254.jpg
    Doft av persika, mandarin och citrus
    Först smak av hallonsoda, därefter toner av röda äpplen och körsbär och eftersmak av persika och lime. Med värme i glaset så framhävs de röda äpplena och eftersmaken övergår till persika och mandarin.
    Tycker att detta är en helt ok champagne och jag föredrar att dricka den riktigt kallt, då sötman inte blir lika framträdande. Dock inget jag kommer köpa på mig.
     
    KockJohan och Mattias S gillar detta.
  6. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Igår blev det igen ett besök hos Diebolt Vallois. Vi började med Bonnaire 1975 som vi tagit med oss, tyvärr en flaska med vissa trötthetstecken, smaken var dock korrekt och som vanligt full av exotiska frukter, härligt oljig kropp. Men inte så fantastisk som den brukar vara. För att få upp mungiporna, degorgerades en Fleur de Passion 2008, wow, otrolig champagne så perfekt att man vill dricka den nu, stor rund fyllig kropp, komplex och mycket lång smak. Helt underbar! Det dröjer ca 4 år innan försäljningen börjar under den tiden i källaren kommer förmodligen vinet att bli ännu bättre. Nu var humöret på topp!
    En flaska Prestige med en blandning av 96/97/98, full av energi och mogen gul frukt, läskande syra. En perfekt NV champagne som det lönar sig att lagra några år hemma i källaren.
    1961, i flaskan fanns endast 60% av innehållet kvar!! fram med en polygrip för att få loss korken och stålbygeln. Korken gick av! I med en korkskruv och så polygripen, voila! Degorgeringen avklarad dags att prova (med tanke på nivån i flaskan var förhoppningarna lågt ställda) ljusare färg än Bonnaire 75an! ljuvlig doft av exotisk frukt och kaffebönor, smaken nådde kanske inte riktigt upp till doftens kvalitéer, tydlig syra och med smak av grape i avslutet. Makalös komplexitet och längd. Denna flaska hade kunnat utvecklas ytterligare. Magisk upplevelse!
    Blixtbesök hos Launois för att handla lite 2008 (20,50€), provade ett glas på plats, OK, inte lätt att komma efter Diebolt 1961, får prova en flaska hemma i helgen...Lunch på La Gare i Mesnil, nyöppnad restaurang som ägs av Robert Moncuit. Fullt av glada gäster och en hel del odlare. En flaska Raveneau Chablis 2010 var som vanligt en mycket trevlig upplevelse, magisk odlare.
     
    doda, Emanuel, mnor och 4 andra gillar detta.
  7. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    En enklare snabbmiddag i grannens italienska restaurang: La Verdura.

    2008 Campo Al Mare Baia al Vento, Bolgheri Superiore (88p)
    Very near previous btl in findings, but compared to our previous note, tonight's showing was more of a warm hug of soft plums and not distinct in any great way.
    Wife: 88p
    At neighbour Italian restaurant La Verdura with their signature dishes.
    (We will both smell like garlic monsters tomorrow!)

    För referens för surftrötta FW:are kommer årets februrai-TN med 90p här:
    Delicious Napa-style Merlot on the nose and showing off some Italian stuff on the palate.
    Dark ruby. Wine has LOTS of very fine sediment, so recommend standing the btl for some days before careful decanting.
    Nose is warm and rich, with muffled dark berries and a herbal and mineral component. Very napaesque, screaming of Merlot. Also speaks a slightly geriatric and tired nasal prose.
    On the palate this is much more sleek than the nose led us to expect. The M++ acids work well to make this Merlot like a firm handshake. Behind the fruit is a good portion of mature M+ tannins that to us was the finest building block of this wine. The wine enters in a merloty way, has a little glitch on the mid-palate and blooms for the end-game with dark fruits and fine herbal notes towards garrigue, but more sweet.
    We enjoyed this rather extracted btl very much thanks to 3-4 hrs decant. Married all courses except the squid-ink-pasta, where the combo brought out a bitter metallic taste.
    One btl to go, possibly 2016.
    Wife agrees on the score.
    At Italian 1 star restaurant, Honda, in Gaienmae (Tokyo).
     
    Mattias S och mnor gillar detta.
  8. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Mycket goda och lättdruckna båda två. Ser ingen anledning till lagring, bara dricka och njuta så fort man har chansen. Har två av varje kvar! *smask*
     
  9. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Välkommen åter till Liwet och Världen! :):):):):)
    Hoppas det mås bättre och att du är redo för nästa eskapad i vinvärlden.
     
    Mattias S gillar detta.
  10. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Vilka roliga viner du druckit :)
    Von Winning är dock, i min värld, bara en re-branding av det rätt taffliga huset Deinhard (eller har jag missuppfattat något, @vintomas ?) och ingenting jag själv köper, även om deras marknadsföring är ett strå vassare än de flesta andra tüska vinmakares...
     
  11. gece

    gece Man vänjer sig.

    Winningen var en kvarleva från en provning i början av sommaren, inte så märkvärdigt kanske men gott och en finfin riesling-representant i sin prisnivå.
     
  12. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Smuttar just nu på en "Cabernet" - ospecifierad och saftig. Gurglar mest för syn skull. Vill ju inte slösa magutrymme för skräpvin. :cool:

    Har köpt in en Chinon 03:a att testa magen med senare. :)
     
  13. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Dricker idag 2003 Domaine du Carroi Portier Chinon Cuvée des Folies på stapplande och vinutsvultna ben...

    image.jpg

    Lite övermoget enligt min smak. Inga tanniner och allmänt trist och blaskig struktur. I övrigt, mängder av läder (brett), badboll och en del vinbär. Inga poäng således, detta bedömer jag som defekt. Så kan det gå, ett halvt glas drog jag i mig i alla fall, imorgon kanske det blir ett helt och dessutom av något drickbart. :(
     
  14. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Jag tror dig, och jag brukar själv regelbundet inhandla gäng av SB:s billigare Mosel-Rieslingar för de flesta växer till sig rätt fint över några år. Makalösa viner, de där!
    Får man fråga när du var i Niagara och shoppade?
     
  15. gece

    gece Man vänjer sig.

    Början av juni, är man sugen på att fara dit kan jag rekommendera lite mer lågsäsong om man inte gillar huvudvärk.. :)
    http://www.finewines.se/threads/kanada-ontario-ottawa-niagara.2781/#post-65084
     
  16. jocke

    jocke Medlem

    J.L Vergnon. Confidence 2008. Riktigt trevlig. Dock upplever jag att Vergnon champagner är väldigt hårda och lite fyrkantiga. Confidence 2008 kommer att utvecklas väldigt mkt i källaren. Här finns potential. Men den går absolut att dricka idag. Jämför man med Bonnaire 2008 så är Bonnaire mycket rundare och mjukare idagsläget
     

    Bifogade filer:

  17. mmh

    mmh Medlem

    Jag besökte Vergnon för ett par veckor sedan och provade hela sortimentet. Confidence 2008 stack ut som det bästa vinet, tycker jag, men jag håller med om att det behöver tid för att visa hela sin potential. Verngons champagner är nog ganska hårda och det beror på att de inte genomgår malolaktisk jäsning (med undantag för en liten del av druvor/basviner som härstammar från andra odlare...vet dock inte exakt vilka viner i portfoliot innehåller dylikt). Således tycker jag att de är ganska krävande champagner, som nog alla behöver lite tid för att visa sin bästa sida. Drack dessutom nyligen en halvflaska NV Conversation (degorgerad i maj 2013), och den var helt fantastisk (https://www.cellartracker.com/note....89af422aeebba40a63fdf363e9ca193&UISource=list) Kanske något för @StefanAkiko att prova;)
     
    StefanAkiko gillar detta.
  18. vininfo.nu

    vininfo.nu Medlem

    Tack @Matlen för vintipset, det här var ett vin i min smak...
    image.jpg

    Castagnoli La Pratola Merlot 2001

    Fylligt, moget, fullt med torkat frukt (plommon och russin kanske) ackompanjerat av körsbär (i alla fall kärnorna), tobak, läder och ngt gott murket. Fick även lite lakrits och julkryddor. Fortfarande ingen brist på tanniner samtidigt som all den torkade frukten ger en härlig sötma.

    Livets Goda gav den oförskämt låga 82 poäng, vilket numera blir mitt betyg på Livets Goda's recensioner...
     
    Skrutt, Magnus L, Emanuel och 1 annan gillar detta.
  19. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    2000 Chateau Monbousquet, St Emilion (94p)
    This wine is a great kisser!
    With maximum bad luck, this wine didn't marry a single course at fantastic L'Effervescence tonight. The wine is coming of age and is ultra delicious.

    Maturing dark red.
    Nose to die for of Bdx earth, sumi ink, cedar wood galore, a mix of berries and a fair amount of roasted (and well integrated) oak.
    Palate reflects the nose and adds a very fine structure with melting tannins and good acids to balance the supple, plummy fruits. The Bdx earth is pronounced amidst the soft fruits here. Blinded, I may very well have ended up in Pomerol.
    As Winestrategies (more or less) puts it: rather non-descript, but a helluva fine wine nevertheless.
    Will continue to develop and last for some 10 more years, of course depending on your personal taste.
    Wife: 96p.
     
    Skrutt, magnum, mnor och 2 andra gillar detta.
  20. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

Dela sidan