Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Precis hemkommen från Vegas, jetlaggad som satan och i behov att hålla mig vaken till senare ikväll för att vända dygnet rätt, men dricka måste man ju...

    image.jpg

    ...rejäl espresso, alltså...
     
    Magnus L och Larseman gillar detta.
  2. Larseman

    Larseman Moderator

    Äntligen slut på antibiotika-kuren. Tyvärr verkar smaksinnet ändå inte vara helt på banan, vin och kaffe smakar fortfarande lite metalliskt. Men jag vågade ändå prova något lite mer seriöst...
    WP_20140816_18_38_03_Pro.jpg

    2011 Renato Ratti Nebbiolo d'Alba Ochetti (88p)
    Ganska mycket färg för en Nebbiolo, enligt uppgift macererad i 7 dygn (är det mycket eller lite...?)
    Initialt ganska mycket ek i doften (framgår inte av hemsidan om det är barrique eller botti, står bara "one year in oak barrels), men efter en stund röda bär i form av skogshallon och lite jordgubbar. Eken kommer efter hand helt i skymundan, tack och lov. Finns också en del lackfärg och möjligen lite lagerblad (frugan är inte hemma så jag har inte den vanliga sensoriska hjälpen).
    I munnen ganska stramt men funkar bra även utan mat, syrligt och mycket röda bär. Tyvärr en lite metallisk bismak, men jag lastar min sjukdom för den. Om jag tänker bort den "defekten" så tycker jag att det är ett mycket bra vin, 2012:an är på ingång på SB i september tror jag.
     
    Mattias S, magnum, ChristianB och 1 annan gillar detta.
  3. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Från deras hemsida,
    Vinificazione
    Diraspa-pigiatura
    Fermentazione a temperatura controllata di 30°C
    Durata media macerazione 7 giorni
    Fermentazione malolattica in Novembre, in acciaio
    Affinamento di circa un anno in botti di rovere usato
    Botti, barrique och barrel är väl samma sak på olika språk....
     
  4. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Sju dygn känns som ganska kort maceration, när en snittid är en till tre veckor, har jag för mig. Däremot är det ju mycket som spelar in för färgen; hur ser macerationen (och jäsningen) ut? Är det gjort i traditionella kar med manuellt nedpressade druvor eller är det så kallad termo-vinifikation, där man värmer upp must- och druvblandning för en snabbare extrahering? Faktorerna som styr är många. :)

    Min gissning, eller ska vi kalla det hypotes kanske, är att man jäst vinet ganska varmt och låtit skalen ligga med under hela tiden, med antingen flera nedpressningar av druvorna per dag eller med roterande jästankar, så kallade "rotary fermentors". Då håller man musten i kontakt med druvskalen hela tiden. :)

    Edit: @magnum hann visst före mig. :p Botti är traditionellt sett större kärl än barrique (225 l eller 228 l), men barrel har jag inte koll på...
     
  5. Larseman

    Larseman Moderator

    Jag kollade bara den engelska sidan, på italienska verkar det ju solklart att det är botti, alltså ganska stora fat (10-20hl), dessutom begagnade vilket väl förklarar varför det var ganska lite ek i både doft och smak, särskilt efter lite luft.
    Tack för hjälpen!
     
  6. Larseman

    Larseman Moderator

    Bortsett från allt teoretiserande, sa jag att det var väldigt gott? :D
     
    ChristianB gillar detta.
  7. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    -Köpte några flaskor när den släppte på SB för cirka ett år sedan och poppade en flaska direkt, minns att jag tyckte den var bra men jag tyckte att den nog behövde ligga lite för att allt skulle komma på plats. Lovade således mig själv att resten av flaskorna skulle få ligga till 2015 åtminstone.
    Vad fick du för feeling? Alla mår ju bättre av att ligga lite tänker jag...
     
    Larseman och Vino fino gillar detta.
  8. Larseman

    Larseman Moderator

    Jag saknar nog fortfarande kompetens att avgöra lagringsdugligheten på ett vin, lite för ny i gemet... Men säkert aldrig fel att ligga lite, har en till som jag kan spara nåt år. För övrigt tenderar det att bli mindre ligga med åren, men det kanske är en annan tråd och ett annat forum :rolleyes:
     
    Emanuel gillar detta.
  9. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    -Noterade nu att tolvan som släpps första september är prissatt till 149 jämfört med elvan som kostade 179 när den släpptes förra året om jag inte minns fel.
    Om tolvan håller liknade kvalitéer är det nästa läge att börja vifta med fyndstämpeln :)
     
  10. Tredje flaskan av detta godis öppnades idag - vem kan motstå en härlig blandning av söta blåbär, björnbär, en touch kardemumma och en härligt sval köttighet i doften och smaken som är klunkbar samtidigt som den bjuder mot ett ungdomligt motstånd och bra syror. Även om den är oemotståndlig just nu så kommer den att bli ännu bättre med 3-5 år i källaren. Rena fyndet... för 199 kr på SB. Beställde precis fler...:cool:

    image.jpg
     
    Last edited: 16 augusti 2014
    ChristianB, Mattias S och Larseman gillar detta.
  11. Bearman

    Bearman a´lea iacta est iterum

    Ett vin från lanseringen i augusti. Ett vin baserat på den lättillgängliga barberadruvan. Ett vin som inte är så vanlig som den krävande Nebiolon. Vinet är fylligt, mörkt och har fin syra och lång eftersmak, inget ”jätte” stort vin, men gott till en grill- eller sharktallrik.

    Doftar chark och bärig med lädertoner, plommon, körsbär. Ung, behöver lite tid i källaren. Jag låter mina återstående pavor få vila ett par år för att bättre integrera eken - det finns tillräckligt med frukt och syra.

    Slutsats: En riktigt bra Barbera, som jag starkt rekommenderar med mat. Behöver minst 30-60 minuters luftring i dagsläget för att öppna upp. Lång eftersmak och passar säkert väldigt bra till Pizza en fredagskväll.

    Piani Barbera d’Alba 2011 86-88p
     
    Last edited: 16 augusti 2014
    ChristianB och Larseman gillar detta.
  12. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    Några förslag på 50-årspresenter:

    image.jpg
    HINE
    HINE GRANDE CHAMPAGNE COGNAC, MILLÉSIME 1964
    Since its foundation, Thomas Hine & C° has always specialised in the selection and ageing of exceptional Cognacs from a single year. Over the years, HINE has gathered together an impressive collection of Grande Champagne vintages coming from the very best years of the last century. For the Part des Anges 2014, the House of HINE is delighted to present this unique edition of its 1964 Vintage, whose bottle and presentation case are decorated by the prestigious House of Arthus-Bertrand. The Parisian jeweller’s inspiration came from the offbeat interior design of HINE’s reception rooms to create this one-off which certainly serves to enhance this wonderful 1964 eau-de-vie. This 1964 Grande Champagne is quite exceptional for its complexity and delicacy. On the nose great softness with captivating notes of gingerbread, lime and mango as well as floral notes such as carnation and rose. On the palate, the complexity and gentleness are confirmed with a hint of tobacco and soft spices.
    • Estimate: 5 000 euros
    • Abv: 40%
    • content: 70 cl
    image.jpg
    DELAMAIN
    DELAMAIN 1964, 50 YEARS OLD, GRANDE CHAMPAGNE COGNAC BOTTLE N°1/1
    This vintage Cognac 1964, bottled in 2014, is an exceptional 50 year old single cask Cognac (aged and bottled under BNIC control). The unique characteristics of this Cognac reflects its terroir of origin (Saint-Fort-sur-le-Né), the vintage and the ageing conditions, in a 350 l well-seasoned cask within the Delamain “ Vintage ” Cellars in Jarnac. This very old Cognac has very intense aromas with lots of fruits: apricots, orange peels, then some almonds and walnuts, to finish with subtle notes of leather. This Delamain represents the best of fifty-year-old Grandes Champagnes, expressing the aromas cited above, with power and staggering length in mouth. This exceptional Cognac should leave the finest connoisseurs with complete admiration.
    • Estimate: 1 200 euros
    • Abv: 40%
    • content: 70 cl
     
    Joakim Råhberg gillar detta.
  13. Larseman

    Larseman Moderator

    Jag köpte mina 2011or i februari i år för 161kr. Med tanke på att 2012 lär vara ett kanonår i Piemonte, men med betydligt mindre volymer, så håller jag med om att 149kr borde vara ett mycket bra pris (med SB-mått mätt...)
     
  14. Tack! Jag ska vidarebefordra innehållet till lämpliga mottagare... ;)
     
    Larseman gillar detta.
  15. mnor

    mnor Medlem

    Det har blivit en hel del vin de senaste 2 helgerna. Här är några av de viner som jag antingen inte druckit tidigare eller inte druckit på ett bra tag:

    2011 Jordan Cobblers Hill

    20140817_104207.jpg
    Doft av svarta vinbär och örter
    Smak av Svarta vinbär, körsbär och kryddor
    Mycket frukt, men det finns både bra syra och tanniner i vinet som gör att det inte blir tråkigt. Passade mycket bra till grillat kött. En positivt överraskning! Funderar på att köpa några flaskor till, fanns i Augustisläppet.

    NV Henri Giraud Hommage Francois Hemart Brut
    20140817_104135.jpg
    Doft som domineras av äpple och toner av bröd
    Smak av rött äpple, citrus, lite smått oxiderade toner, fat.
    Gott och lättdrucket. Kan tänka mig att dricka detta igen på restaurang, men kommer inte ha det hemma.

    2000 Chateau Giscours (Margaux)
    20140817_104025.jpg
    Doft av tobak, stall, plommon och svarta vinbär.
    Smak av körsbär, röda vinbär och tydliga toner av ceder och läder
    Ett vin som var bra att dricka nu, men det kan också ligga ett bra tag till, då det finns en hel del syra. Vinet hade en bra balans. Brukar inte dricka så mycket franskt men fick detta då jag bytte avdelning 2006. Helt klart riktigt gott!

    2009 Chateau Franc-Maillet (Pomerol)
    20140817_103915.jpg
    Doft av svarta vinbär och toner av ceder och läder
    Smak av svarta vinbär, viol, plommon och läder
    Bra och gott vin för grillkvällar! Innehåller en hel del syra och tanniner och dricks med fördel till mat.

    2010 Ben Rye (Passito, sött vin från Sicilien)

    20140817_103956.jpg
    Doft av Aprikos och söt citrus
    Smak av Aprikos, massa med olika tropiska frukter, torkad frukt, honung och avslut av citrus
    Det här är förbannat gott! Sött förstås, men den tydliga syran (citrusen) gör att det aldrig blir sliskigt att dricka. Ren njutning. Jag kommer att köpa in en hel del till av detta vin. Vore intressant att lägga undan någon flaska och se hur det utvecklas. Risken är dock att man dricker upp allt.
     
    chambertin, StefanAkiko och Mattias S gillar detta.
  16. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Jag får tacka för tipset på Jordan. En sydafrikan som min radar helt har missat. Bra prisnivå dessutom. :)
     
  17. mnor

    mnor Medlem

    Det är ditt fel att jag köpte en Sydafrikan :). Blev inspirerad att testa mer från Sydafrika efter juli vinet (Låt oss dela en pava över nätet -- juli 2014).
     
    Mattias S gillar detta.
  18. SUPRA

    SUPRA Bäst

    Salon 1996.
    Lagrad något varmare än vad som kanske är normalt, kring 17-18C?

    Bjöd på en mognad som jag inte hade förväntat mig. Den förra jag drack var elakt sylvass, den här var rundare.
    Faktiskt var den Krug-lik. Jag tänkte tanken, polaren sa det.

    Borstade inte tänderna på kvällen, njöt av smaken. :)
     
    Skumpagne, Emanuel, KockJohan och 6 andra gillar detta.
  19. Robert Rask vinhandel

    Robert Rask vinhandel Leverantör

    Ett par månader gammal post, men jag hade inte sett den tidigare. Det där låter som en galen, och härlig, provning!

    Jag importerar det här vinet, Colección Vivanco Parcelas de Garnacha. Aningen restsötma kan jag nog inte hålla med om, restsockerhalten i det här vinet är 2,2 g/l. Däremot så är den ju fyllig och intensiv så det sjunger om det, så jag kan förstå att man upplever en viss restsockerhalt i vinet. Men det är helt torrt. Och ja, den här är nog svår att placera blint. Det är ju inte så mycket Rioja över den, direkt.

     
  20. Mattias S

    Mattias S Administratör

    I mitt fall så är "restsötma" hur jag upplevde vinet där och då, inte hur mycket uppmätt socker det har. Ordvalet "restsötma" är möjligen aningen lättfotat. Enbart "sötma" hade nog varit tydligare. Det är trots allt inte enbart uppmätt sockerhalt som avgör upplevd sötma; både frukt, fat och alkohol bidrar i hög grad samt vinets balans i helhet. Men viktigast av allt - det är ett trevligt och udda vin från Rioja. ;)

    Jag testar det dock gärna igen under hemmaförhållanden om du skickar mig en flaska. ;)
     
    StefanAkiko gillar detta.

Dela sidan