Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. Gurto

    Gurto Medlem

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Au Bon Climat Pinot Noir, Santa Maria Valley, 2011 (syrlig vitmögelost - minns ej namnet - och tallegio) Fin sval Pinot med doft av röda bär, lite grape och lätt kryddiga fat. Smakmässigt också den svala röda frukten, bra syra och moderat fatbehandling. Inte stort (som ABCs Knox Alexander) men bra. Passade speciellt bra till vitmögelosten.
     
  2. gece

    gece Man vänjer sig.

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    2002 R. López de Heredia Rioja Blanco Crianza Viña Gravonia. Ingen ungdom men det är väl inte därför man dricker vit rioja. Gula äpplen, gråpäron, svamp... syran är inte överdrivet spänstig, men ändå rätt frisk. Kanon till lite blandad plockmat med diverse ost och salami. Blir nog till att köpa på sig lite av Gran Reserva -91:an som släpps i november...
     
  3. Magikern

    Magikern Medlem

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Marchesi di Barolo Cannubi, Barolo 2007

    Efter över 8 timmars dekantering känns det som att vinet fortfarande befinner sig i någon slags halvtunnel.

    Ekfat, kaffe och lite tanniner men ett väldigt trist vin i dagsläget.

    Förvånansvärt mörk i färgen för att vara en Barolo.

    Korken var perfekt men man undrar hur flaskan förvarats?
     
  4. KimHartman

    KimHartman Medlem

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    N.V. Jacques Selosse Version Originale Fräscht, kraftfullt, ganska utvecklat efter par timmar i öppnad flaska. Äpple, apelsin, mineral, rostat bröd, kaffe och salta kex. Som med många bättre vita viner mår detta bra av lite högre temperatur. Deg 2010-11

    N.V. Jacques Selosse Substance Mörkt, mäktigt vin med mogna äpplen, hallon, jäst, söt limpa, parfym, choklad, kryddor och lakrits. Tydligare ek och mindre oxiderade toner än vad jag minns från förra flaskan. Kanonvin! Deg 2010-12
     
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Tack, alltid kul att följa de olika degdatum. Framförallt Substance ändrar ju verkligen skepnad från år till år
     
  6. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Crianza som är så bra. Får nog följa ditt råd där :)
     
  7. Gurto

    Gurto Medlem

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Keller Riesling von der Fals 2012 (gravad lax med dill- senapsstuvad potatis) Doftar gröna äpplen, ananas, vita blommor, kryddigt (läste nu i efterhand någon som definierat det som kardemumma vilket jag definitivt kan hålla med om - gröna kardemummakapslar beskriver kryddigheten bra), lite mandeltoner och redan lite rå doft av diesel. Allt detta tillsammans med riktigt stenig mineralitet. Smakmässigt är det väldigt syrlig ung frukt, liten liten restsötma, samma kryddighet och den steniga mineraliteten hänger kvar länge.

    Riktigt bra frisk Riesling med bra koncentration även om det är i den lättare stilen. Fortfarande väldigt ung, så klart.

    Funkade också till maten men hade nog behövts något i en fetare stil till den stuvade potatisen.
     
  8. Guayabera

    Guayabera Medlem

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    La Fleur Morange Mathilde 2011. Gott.
     
  9. Wildthing

    Wildthing Medlem

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Vad var det som var illa? Har ett par flaskor hemma som jag nu funderar på vad jag ska ha dem till....
     
  10. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Oops, nämen det fanns ingenting där som lockade mig. Inga smaker som var intressanta utan mer som citrus vatten med bubblor. fast kanske inte så illa som det låter ::)
     
  11. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Tittade på mina anteckningar nu när jag kom hem, jag hade skrivit att den va lite platt och tråkig. 2002 va ju lite bättre så 2004 kanske vill ligga ett tag eller så har du som bjud skympa eller till en fet fiskrätt.
     
  12. Gurto

    Gurto Medlem

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Cottanera Etna Rosso 2009 (kycklingpaj med broccoli, tomat, fetaost, salvia och rosmarin) Doftar körsbär, hallon, lakrits, stenig/grusig mineralitet med lite jordiga och salta drag (är detta lavamineraliteten?), lite målarlåda, lätt blommigt (viol) och en hel del gröna/örtiga toner. I munnen rödbärigt med frisk syra och en stor skopa grusig mineralitet med viss sälta. Lite vegetativ beska. Medelgreppiga tanniner.

    Relativt svalt, gott och spännande med en massa mineraler. Får mig att tänka Cabernet Franc (de gröna/vegetativa dragen) och Beaujolais (grusig mineralitet) med italiensk frukt. Kul!

    Passade bra till maten - sältan från fetan tämjde vinet bra.
     
  13. gece

    gece Man vänjer sig.

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Lillördag på Eriks Vinbar, Taittinger Comtes de Champagne 2000 och Pierre Peters Les Chetillons 2005. Comtes hade lite för mycket rostade fattoner och en lite för tunn struktur i övrigt för att det ska funka för mig, Chetillons däremot är smaskigt gräddig och har en lång fin eftersmak med allsköns frukt. Hade inte tid med mer anteckningar än så, var tvungen att koncentrera mig på att inte tjåla flarror ur Selosse-kartongen som stod vid mina fötter...
     
  14. Wildthing

    Wildthing Medlem

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    OK, tack. Trist men kanske väntat för det priset....
     
  15. gece

    gece Man vänjer sig.

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Hm, jag drack den senast för nåt halvår sen och tyckte den var helt OK för prisläget, lite svårbedömbar kanske eftersom syran var lite väl dominant och kändes som att den behövde ett tag i ryggläge.
     
  16. Wildthing

    Wildthing Medlem

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Vilken otur, nu är jag nästan tvungen att dricka en flaska i helgen bara för att kolla! ;D
     
  17. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Smaken är ju alltid som baken. Drick en och skriv vad du tyckte.
     
  18. yarik

    yarik Medlem

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Hudelot-Noellat Chambolle Musigny 2011. Förväntade mig inte mycket, i linje med mina före detta erfarenheter av samma vin från tidigare årgångar. Det gick värre än förväntat. Otroligt mycket rostad ek som slutar i störande kaffe-beska. Frukten är ungefär på enkel bourgogne nivå, lätt och syrligt och helt OK, men fullständigt förstörd av överambitiös vintillverkning. (Om man är oroad över gröna toner, så finns det inga här). Man bör bara hoppas att deras grand cru viner har mer att bjuda på (jag har inga flaskor, tack gud :p )

    Peace
     
  19. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Pol Roger Vintage 1999 (magnum)

    Jäklar va dom alltid lyckas med allt dom gör. Har aldrig blivit besviken än så länge.
     
  20. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

    Årgångsvinet är väl värt den extra 100-lappen som den kostar mer än
    det årgångslösa.
    Pol Roger NV har också för hög dosage enligt min mening vilket gör det
    för sött. Och just 99:an har jag druckit rätt många gånger och tycker
    som du att den är en kanske undervärderad årgång.
     

Dela sidan