Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Trevligt
    Är det resultatet av beslutsångesten med julmiddagen ?
     
  2. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Haha nja men det kändes helt rätt...
    Dom har trots allt ganska bra champagne utbud här.
    Startade med Hummer och detas Cuvee Operakällarn som numera är Andre Jaquart istället för Delamotte som sista jag drack den.
    Men väldigt fin smak lite åt citrus men inte för dominant.
    Close de goisses -79 hade fin mousse, övergått en hel del mot sherry hållet men som en käftsmäll av smaker.
     
  3. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Haha nja men det kändes helt rätt...
    Dom har trots allt ganska bra champagne utbud här.
    Startade med Hummer och detas Cuvee Operakällarn som numera är Andre Jaquart istället för Delamotte som sista jag drack den.
    Men väldigt fin smak lite åt citrus men inte för dominant.
    Close de goisses -79 hade fin mousse, övergått en hel del mot sherry hållet men som en käftsmäll av smaker.
     
  4. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Bra pris, fantastiskt vin. En av de bästa 1979 jag druckit, även jag på Operakällaren. Var ett par år sedan med @Elvis och @NonPlusUltra. Kommer fortfarande ihåg smaken
     
    Skumpagne gillar detta.
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Det är sådana här listor som gör att det gör lite ont i själen. Kul att du sparade den :(
    Innehöll den fler sidor med andra viner?
     
  6. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Mycket av den bättre torrare champagnen går ju till Japan. Sådana som David Leclapart slog igenom tidigt där.

    Hur är vinmarknaden, priser etc i Japan? Förstått att tillgången inte är något fel på men att priserna kan vara lite i den övre delen av skalan.
     
  7. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Chateau Fieuzal Blanc, som jag håller som en mycket bra Bordeaux, kostar idag ungefär lika mycket i kronor som 1997!!
     
  8. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Så sant, så sant ;)
     
  9. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Det mesta är avskräckande högt prissatt i Japan. Tex Ridge Geyserville och Lytton Springs 600kr/flaska. Men, då och då hittar man guldkorn, tex 2010 Ferme du Mont just över 300kr och ett gäng gamla Mosel Auslese som jag fick tag i på REA för under 200kr flaskan. Då jag återvänder till Japan har jag därför alltid med mig mellan 1-4 lådor vin samt att jag importerar. Tullen accepterar att man bär med sig vin hit så länge man betalar ca 8 kr flaskan i införselavgifter. Importerat från USA/UK kostar varje flaska 80-100kr inkl flygfrakt tull mm och hemleverans. Och inhandlat under bond i UK innebär det ju att man slipper alla Europeiska pålagor...

    Föredrar inte Systembolaget ned sin usla hemsida/app och generellt överprisade lista med mckt att önska, fast nu slår jag in en öppen dörr.
     
    Anders Landström gillar detta.
  10. Elvis

    Elvis Medlem

    Gud vad härligt!
     
  11. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Japp det är bra med firmafester :)
    Jag och chefen hade båda spanat in just denna flaska innan.
     
  12. chambertin

    chambertin Medlem

    Jo den hade väl ca 8-9 sidor.
    Kommer inte åt den nu på en vecka men kan lägga upp hela sen.
     
  13. KimHartman

    KimHartman Medlem

    1996 Mezzacorona Trento Rotari Brut Riserva Deg 2013-08. Förvånansvärt fräsch och ung, med toner av äpple, bröd, honung, godis och en touch av örter. Doften är bättre än smaken som är aningen ihålig.

    Kul och udda med ett italienskt årgångsbubbel med snart 18 år på nacken. Men med facit i hand, kanske är det mest kul "på pappret"?
     
    Anders Landström gillar detta.
  14. Mats

    Mats Wicked tribe rules!

    Har lurkat här i något år men när det pratas om gamla listor samma dag som jag rensar bland diverse hopsamlade vinpapper och hittar 2 systemprislistor från -56 och -74 kände jag att jag behövde dela med mig av min avundsjuka över prisläget då.
    image.jpg
    Från 1956. För att få priserna i dagens värde ta x12,5, dvs ca 150 kr för en Ch. Cheval Blanc.
    image.jpg
    Från 1974. Ta priserna x5,5, dvs drygt 1200 för en Petrus.

    Någon som druckit någon av de här årgångarna som kan berätta hur de smakade för att spä på avundsjukan?
     
    Magikern, kayaker och Anders Landström gillar detta.
  15. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Äldsta rödvin jag druckit är en Calon-Segur 1944, den var helt magisk och gjorde mig hooked!
     
  16. chambertin

    chambertin Medlem

    Välkommen till forumet !
    Har ju provat men framför allt druckit hyggligt med Bdx från 40- 50- och 60-talet men det är såpass länge sedan som runt 25 år sedan.
    Cheval -55 kommer jag ihåg som mkt bra liksom Mouton -59 men framför allt Latour -59. Suduiraut -67 håller jag också som en av dom bästa jag druckit. Har inga anteckningar från dom här vinerna då det dracks till middagar men de ovan sitter kvar som mkt minnesvärda. Pedescleaux -45 var sagolikt bra men en Picon-Lalande -45 (magnum) var helt over the hill. Den sistnämnda skall ha varit omkorkad på slottet men så här 25 år senare så mistänker jag att det var en Rodenstock-flaska vi hade.

    Om man skall säga ngt om prisnivåerna så var det ju klart billigare med bra Bdx och Bourgogne då än nu.
    Köpte ofta Bdx "super seconds" en pimeur på 80-talet trots att jag var student (runt 150:-/fl låg dom på för -85 och -86 t.ex) men idag tvekar jag på dom pga priserna (>1000 ofta). Har för mig att jag läst att Bdx hade en priskollaps runt -73/-74 efter tre skrala årgångar men trots det försök att jacka upp priserna. DRC köpte jag också ibland (Echezeaux och Grands-Echezeaux) för 250-350:- ung runt -85/-86.

    Det var faktiskt bättre förr. :). I alla fall vad gäller Bdx och Bourgogne. Inga kineser som köpte och amerikanerna började inte köpa orentligt förrän på sent 80-tal efter att Parker hade börjat öppna ögonen på dom.
     
    Anders Landström gillar detta.
  17. chambertin

    chambertin Medlem

    2006, Brut Vintage, Louis Roederer
    Känns väldigt ung och knuten. Inte så mkt av den är lite rostade och nötiga stilen jag gillar i "vanlig" Roederer. Mest citrus och gröna nästan kartiga äpplen. Behöver nog lite tid till för att bli mer intressant. Fin intensiv syra och vinet känns ganska Ch-drivet nu men jag läser att det skall vara runt 70% Pinot. Kan inte vara speciellt mogen Pinot då. Helt ok champagne i alla fall men ngt hög i syran för min del nu. Kan upplevelsen av syran vara pga av lägre dosage nu än förr ? Ngn som vet ?
     
  18. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Jag gillar ju personligen den friska , krispiga stilen som Louis Roederer har och kanske inte störs av syran. 2006 tillhör dock inte mina favoritårgångar och håller exempelvis 2004 av samma vin mycket högre.
     
  19. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Välkommen till forumet. Kul att du hade de här listorna. Det är riktiga rariteter, inte minst för priser, rubriken "Franska lätta viner" , uttalshjälpen (länge sedan jag såg det) och flashbacken till att det fanns härtappade viner.

    Tyvärr inte druckit någon av dessa viner men man får väl hoppas att så sker .-)
     
  20. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Just det, det var den jag skulle köpa. Tanken var att ha med den i en blindprovning. Tack för anteckningarna @KimHartman
     

Dela sidan