Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Påminn mig vilken musiker du har som idol :)
     
  2. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Du får prova Pierre Peters på magnum och sen en Pol Roger på flaska;)
     
  3. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Personligen föredrar jag Dimmu Borgir om jag nu måste välja några särskilda kärleksvisor för att tex lyfta en vattnig Beaujolais :cool:
     
  4. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Man ska lyssna på de som kan. Köpte några flaskor 1996 Blandy's Bual Colheita Single Harvest Madeira
    på uppmaning av Niklas Jörgensen då den enligt honom "bankar skiten ur allt portvin i samma prisklass".

    Öppnade en flaska idag och min första tanke var jag doftade i glaset var -- Selosse Substance. Fascinerande hur snabbt doftcellerna fick mig in på den slutsatsen. Samma komplexa oxiderade doftsymfoni. Substance i Maderiaformat Det här blir mitt brasvin i jul. Verkligen gott och det räcker med ett glas som man kan sitta och kontemplera över.

    2013-12-22 21.14.19.jpg
     
    Skumpagne gillar detta.
  5. Gurto

    Gurto Medlem

    Kul! Beställde en flaska häromdagen på din rekommendation (...ja, i förlängningen Niklas rekommendation då). Hoppas den hinner komma i mellandagarna i alla fall.
     
    Anders Landström gillar detta.
  6. ae

    ae Medlem

    Kanske den bästa repliken någonsin på finewines.
     
    Kostjan och Aerorider gillar detta.
  7. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Hoppas att även du uppskattar den.
     
  8. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Mer Bourgogne åt folket helt enkelt :)
     
  9. Gurto

    Gurto Medlem

    Juliusspital Würzburger Stein Silvaner GG, Franken 2011 (småvarm julskinka med senap och dopp i grytan på norrländskt vis - med tunnbröd då) Doftar gul mogen frukt, honung, lätt skitig (ladugård) och kalkig mineralitet. Smakmässigt rätt bra koncentration och rivig med honungsbestruken frukt, lite (vad jag uppfattar som) oxidativ karaktär, alkoholkraft (14,5%), lite mindre än medelhög syra och viss beska. Upplever vinet som på gränsen mellan torr och halvtorr - en viss sötma finns definitivt där.

    Väldigt speciellt vin. Kan knappast anklagas för att vara lätt och elegant utan är rätt robust och rustik och även om det inte är helt min kopp te så har det sin charm. Lite som en blandning av mineralig chardonnay och skitig Alsace-Riesling med viss restsötma. Definitivt matkrävande och den salta skinkan tämjde vinet till det bättre.

    Blandy's Bual Colheita Single Harvest Madeira 1996 buteljerad 2011 om jag tolkade ettiketten rätt (hemgjord tryffel: nougat samt apelsin och cognac). Doftar gula russin, apelsinzest, karamelliserat, dammiga fat (typ sandelträ får jag för mig), lite spritigt parfymerat med blommiga inslag. Precis samma intryck i munnen. Sött (utan att vara toksött) med en frisk apelsinsyra.

    Riktigt bra (Anders och förstahandstipsaren Niklas hade verkligen rätt)! Nyanserat, elegant och friskt med lång eftersmak. Rätt ungdomligt trots de 13 år som gått sedan skörd. Utan att ha någon erfarenhet av mogen Madeira vågar jag ändå påstå att detta lär kunna åldras länge. Bra match till tryfflarna.
     
  10. moos

    moos Medlem

    Knäppte av korken till en La Haute Lemble 2008 från Cederic Bouchard. Vilket vin! Ungt, ja. Men kraften, syran, frukten. God Jul.
     
    Kostjan och Skumpagne gillar detta.
  11. NonPlusUltra

    NonPlusUltra Medlem

    En synnerligen God Jul och ett Gott Nytt år tillönskas er, kära medlemmar! ;-)

    skumpaJul2013sm.jpg
     
    StefanAkiko, Elvis, KockJohan och 3 andra gillar detta.
  12. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Trevlig helg planerad ser det ut som

    En av världens sista L'Alchimiste verkar få sätta livet till under julhelgen. Men mest nyfiken är jag nog på hur du lyckas smussla in ETT rödvin i hela den här samlingen :)
     
    NonPlusUltra och Skumpagne gillar detta.
  13. SUPRA

    SUPRA Bäst

    En Dom Ruinart 1996, som legat i min källare sedan inköpet på Bolaget troligen kring 2008.
    Korken satt riktigt hårt, svår att få ut och endast ett litet "pop" hördes.
    Nästan inga bubblor alls, i princip död. Smaken var väl okej, men dog direkt.
    Inte nöjd alls efter detta och tog en nyinköpt lågprisskumpa jag köpte på Bolaget bara någon dag innan.
    Den smakade tyvärr mest citronvatten. Klart missnöjd :(
     
  14. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Tråkigt. De Dom Ruinart 1996 jag druckit har varit bra men det var ett tag sedan. Din beskrivning passar annars perfekt på min erfarenhet av årgång 1990.
     
  15. Gurto

    Gurto Medlem

    Jag hade visst problem med huvudräkningen igår ...17 år ska det ju vara.
     
  16. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Tyvärr är Dom Ruinart ett hus som sällan levererar , din beskrivning passar in på både 96 och 98 som jag druckit
     
  17. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Mycket trevligt vin , Inköpt i Norge ?
     
  18. NonPlusUltra

    NonPlusUltra Medlem

    Allt rymdes inte på bild, Anders! Snarare kan man undra varför just denna lilla Bourgogne-raring var en sådan linslus att hon slank med? ;)

    Jo, som innehavare av ett ansenligt antal av de L'Alchimiste som finns kvar - möjligen fler än hos David (Leclaparte) :) - så unnar jag mig sannolikt en de närmaste dagarna. Startfältet är som synes ganska hårt, men jag har gott hopp om att den skall platsa i någon av flighterna...

    Ikväll blir det dock ett enklare tema - Henriot Enchanteleur 1996 vs 1990 vs Billecart GC 1996 - skall väl duga för att skölja ner skinkan i alla fall? Helflaskor, förstås! :D
     
  19. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Ikväll blir det dock ett enklare tema - Henriot Enchanteleur 1996 vs 1990 vs Billecart GC 1996 - skall väl duga för att skölja ner skinkan i alla fall? Helflaskor, förstås! :D[/quote]
    Kan nog bli en tuff match, drack Enchanteleurs 1996 igår som var i toppform, full av energi och frisk frukt.
    God Jul!
     
    Jos, NonPlusUltra och KockJohan gillar detta.
  20. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    Berätta mer :)
     

Dela sidan