Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. chambertin

    chambertin Medlem

    Jag ser att du går för lite enklare bubbel vid 12-slaget.;)
    Gott nytt och år grattis till att vara först ut !
     
    Elvis gillar detta.
  2. jocke

    jocke Medlem

    Blir en Comtes 1990 och en Caudalies Rosé. Kan nog bli ngt mer. Hmm kan bli lite mkt för det är bara jag och fru :). eller nä det kan aldrig bli för mkt champagne. Pilgrimsmusslor i champagnesås, oxfilé och mandelpotatis och Cream Brulée står på menu. Hmm kanske måste korka upp en flaska redan nu :)

    Gott nytt år och jag hoppas det blir många trevlig inköp och dryckesupplevelser under 2014
     

    Bifogade filer:

    chambertin, magnum och Anders Landström gillar detta.
  3. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Detsamma till dig, blir kul att höra hur Comtes 1990 är. Länge sedan jag drack den
     
  4. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Gott nytt år. 2014/2015 lär du ligga efter i tiden :)
     
    Elvis gillar detta.
  5. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    I afton blir det,
    Delamotte, NV Blanc de blancs, magnum
    deVenoge, 2000 Blanc de blancs 175 year Anniversary, magnum
    Pol Roger, 2002, magnum
    Perrier Jouet, Belle Epoque 2002, magnum
    Bonnaire, 1996 Prestige, magnum
    Louis Roederer, 2008 Rose, magnum
    för tolvslaget får det bli något spontant!

    Gott Nytt År!
     
  6. MartinE

    MartinE Medlem

    Här blir det följande lilla vertikal:

    Dom Pérignon 1990
    Dom Pérignon 1996

    Gott Nytt År!
     
    Anders Landström och chambertin gillar detta.
  7. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Ingen av er kommer att lida allt för mycket
     
  8. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    GOTT NYTT ÅR ALLA MEDLEMMAR AV DETTA FANTASTISKA FORUM
    LÅT OSS DRICKA LIKA BRA 2014 OCH HOPPAS VI MÖTS ÖVER ETT GLAS VIN
     
    Anders Landström, Skumpagne och Emanuel gillar detta.
  9. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Tack och detsamma!!
     
  10. Darth Angelus

    Darth Angelus Medlem

    Gott nytt år!

    Som nyårschampagne hade jag Cristal 2006. Den var en alldeles enastående, redan nu. Dess vanliga rika, nästan tropiska fruktighet fanns där.
    Jag kan ha varit påverkad av att jag redan läst Juhlins omdöme, men jag tycker nog att den var en aning vassare än 2005:an.
     
    Anders Landström gillar detta.
  11. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Jag hade Gonet-Medeville som inte va så jättebra, sedan Leclarc-Briant Rubis de noirs 2002 som hade en aning för mycket rödvin för mig.
    Sen blev det en Selosse Rose deg 2011 som kändes väldigt ung men jäkligt god.
    Efter det blev det en Egly-Ouriet Vignes de vrigny deg 2011. jäkligt smarrig också men inte lika fet som egly brukar vara. Avslutar nu med Ron Zacapa XO :D
     
    MartinE, Anders Landström och KockJohan gillar detta.
  12. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    För mycket frihet är skadligt för massorna och det är bara den politiska eliten som vet vad som är bäst... Liberalismen i ett nötskal. Hurwen. Snigel på ögat :)
     
  13. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    God fortsättning alla!
    Själv har jag som mål för 2014 att dricka fler riktigt goda viner och att delta vid minst två vinkvällar utanför Umeå och Tokyo. Känns spännande. (Jo, ähum, räknar fö in Stlm till Umeå.)
     
    Skumpagne och Anders Landström gillar detta.
  14. jocke

    jocke Medlem

    Comtes 1990. Guldfärgad. Lukten är sött, lite mot aprikos. Smaken är väldigt komplex, äpple, jordgubb, honung, fett, mandel och sött på ett bra sätt. Lång eftersmak. En riktig härlig Comtes som jag tror är på sin topp men kommer nog vara där ett tag till. Den är inte påväg ner iallafall. Har bara en till i källaren :(
     
  15. vintomas

    vintomas Bloggare

    Det finns nog i alla fall en viss likhet mellan Södermalm och Umeå. :)
     
    StefanAkiko och Anders Landström gillar detta.
  16. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Nyår, god mat, gott sällskap och gott vin. Precis som det ska vara. Blev lite förändrade dryckesplaner baserat på vad som fanns tillgängligt i källaren

    2013-12-31 14.10.04.jpg

    2002 Diebolt-Vallois Fleur De Passion. Serverades till lite enklare tilltugg samt till kanapéer med bland annat löjrom, sikrom och ren. Söt doft, inte så mineralisk som den borde vara. Naturligtvis citrus och tropiska frukter. Smaken är krämig, lite väl söt, inte olik Comtes De Champagne. Vinet har börjat komma på plats men det krävs några år till innan man öppnar nästa. Fågel eller fisk, jag vet inte.

    1989 Veuve Clicquot Ponsardin Rosé Cave Privée. Carpaccio på tonfisk . Sista flaskan i källaren och det är med lite sorg i hjärtat som jag ser den försvinna. Mycket trevlig doft med rostade mognadstoner. Friskt vin som inte känns åldermässigt som en 89a men har alla de kvaliteter många 89or har. Som tidigare, det är inget stort vin men ett mycket gott vin.

    1996 Henriot Cuvée des Enchanteleurs Hummer med tryffelmajonnäs. Fortsätter att imponera. Det här är helt klart en av de bättre 1996orna och ett vin som till skillnad mot enklare viner klarar att balansera upp syran från årgången. Bra brödig doft, komplex smak som mynnar ut i en lång eftersmak. Mycket bra och en flaska som var åt det friskare hållet.

    2002 Philipponnat Clos des Goisses Serverad till ugnsbakad marulk, beurre blanc med tryffel. Dekanterad. Kraftig vin som fungerar väldigt bra till mat. En årgång av CdG som kommer bli en av de klassiska. Pinotdominerad doft. Kräver värme och luft för att öppna upp. Ett stort vin som ska lagras i ett antal år till för att komma till sin fulla rätt.

    P1000075.JPG
    Ugnsbakad marulk. Får jobba lite på uppläggning och önskat lite mer färg på marulken. Det var dock väldigt gott och är lite stolt över en perfekt beurre blanc.

    Paul Dethune Blanc de Noirs. Till ostbricka med bland annat Langres. Chabichou du Poitou och Brie de Meaux. Degad mars 2011 Har utvecklats en hel del sedan sist jag drack denna degorgering. Fint bröd och bärdominerad doft med bra koncentration i smaken. Krämig mousse och bra eftersmak. Har ett skönt bett i avslutet som hänger kvar i munnen. Fungerade väldigt bra till osten

    2009 Ruppertsberger Linsenbusch Riesling Eiswein
    och Brännlands Iscider. Pavlova med lemon curl och bär. Köpte Ruppertsberger då det var den enda tillgängliga Eiswein som fanns på SB och jag kan bara rekommendera er att undvika det vinet. Vinet har en grumlig, lite otrevlig färg. Kan inte helt bekriva den men lätt gråaktig, lite sjuklig ton. Vinet är ganska menlöst och har tunn framtoning med svag syra. Ett vin som inte gör någon glad. Brännlands däremot är mörkt gyllengult, friskt med skön sötma som fungerar väldigt bra till efterrätten. Precis så bra som det var för någon månad sedan. Gillar verkligen den här drycken

    Till tolvslaget blev det en Selosse Initale, degad mars 2010. Exotiskt är väl det bästa sättet att beskriva doften på det här vinet . Begynnande mognad som adderar smörighet till doften. Bra, koncentrerat vin med syra som känns upp i gommen. Så här i efterhand skulle jag tagit det här vinet som förstavin, dels då syran är mer dominerande, dels då FdP var kvällens svagaste champagne.

    Får passa på att önska forumet ett Gott Nytt År och ser fram emot ett spännande 2014
     
    MartinE, Per Stade, KockJohan och 2 andra gillar detta.
  17. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Kan inte bärga mig tills 2008an blir tillgänglig
     
  18. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Gonet-Nedeville kan jag inte påminna mig om att jag provat någon gång, verkar heller inte något att jaga efter
     
  19. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Nja säljs inte i sverige, kanske är bra det.
     
  20. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    Kunde naturligtvis inte hålla mig utan vi började kvällen med en magnum av Le Clos Cazals 2002. Enorm doft redan när jag öppnade flaskan. Har aldrig känt så mycket mineral både i doft och smak, som i denna, men inte den vanliga kritan utan granit. Passade ju bra ute på Koster! Fortfarande väldigt ung med massor av syra och mycket komplexitet, som väntar på att utvecklas. På slutet efter lite värme en doft av lakrits. Till förrätt naturligtvis min favorit, Kalix löjrom, jag är ju en enkel man. Varmrätten var rulader av rödspätta på en bädd av färsk spenat med fyllning av morot och purjolök och med chablissås. Fantastiskt gott. Sköljdes ner med massor av chablis. Till tolvslaget drack vi kaffe med Bortran Solera 1893, en mindre söt lillebror till Ron Zacapa.
    Hummern hämtade vi idag på väg hem och delade på en ikväll och sparar en till fredag kväll.
    image.jpg
     

Dela sidan