Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. sunqan

    sunqan Vinös

    Jag skulle vara väldigt skeptisk till enåtta år gammal beuajolais som inte är en beuajolais cru :) vill man ha kraftiga beujolaiser brukar man landa i moulin-a-vent. Att det där vinet fortfarande finns att köpa i bs är beklämmande, för att inte tala om priset ...
     
  2. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Du är med mig kring min Beaujolais, att den är av ett kraftigare slag?
     
  3. sunqan

    sunqan Vinös

    min erfarenhet av beaujolais är att de som inte är "cru" är rätt kortlivade och "lättdruckna". De "cru" jag druckit (vad jag minns) är Morgon, Fleurie och Moulin-a-Vent. Morgonvinrerna tilltalar mig inte (brett?), flerurie är rätt lättsamma och kräver eftertanke när man dricker dem och Moulin-a-Vent är ena kraftiga bestar som kan mäta sig mot det mesta i PN-väg :). Samtliga är dock lagringståliga (därmed inte sagt att Morgon blir bättre i min smag :))

    de andra "cru"-na kan jag inte uttala mig om

    Det värsta jag dryckit i beujolais-väg var en villages serverad kyld till 6grader på en restaurang i gamla stan i antibes... den åkte tillbaks samma väg den kom, inklusive ett "hur i h*e tänkte ni där?" :)
     
    Mattias S gillar detta.
  4. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Tack för att du berikade mina kunskaper i ämnet. :)
     
  5. yarik

    yarik Medlem

    För alla hjärtans dag:

    Min första Selosse Rose (deg 2013). Väldigt oxiderad med mycket äppelcider, jord, ek och animaliska inslag. Hög syra och intensitet, ganska lång. Om jag drack den helt blint, skulle gissa på Billiot’s Laetitia, som är en av mina favoriter i och för sig, men jag hoppades på någonting mer från det här hyllade vinet.

    Senare:

    Raveneau MdT 2011. Mjuk och ekig, inte särkilt mineralsik, och med tydligt eldighet. Svag årgång eller svagt vin? Eller kanske har jag blivit för kritiskt på äldre dagar!
     
  6. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    2009 Les Fontanilles Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot, Minervois (86p)
    Vi tyckte nog att druvorna (Syrah, Grenache, Cinsault och Carignane) ej kommit i ordning med varandra ännu. Syrah-inslaget märkte vi inte ens...
    Too young, good acids, low tannin and a jammy Grenache blanket that covers it all. Will merit cellaring.
    image.jpg

    Dark red with purple streaks.
    Roasted barrels, coffee and red fruit on the very attractive nose.
    The very young wine started out with a thin mid-palate that came around well after 2 hrs at the restaurant. (Decanted for only 2hrs). M++ springy acids, very red fruit, M tannin and a jammy Grenache charcter that smothered all aspects of this wine. Wife called it sweet and frowned - not a fan of Grenache. Raspberry and a little brittle mineral character (grown on marl, sandstone and liestone) and we found no herbal elements nor Garrigue in it tonight.
    Will merit cellaring.
    Wife: 83p.
    2 btls to go, next one in ~2017.
    Wonderful Sunday dinner at Le Message (Yokohama).
     
    Anders Landström gillar detta.
  7. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Jocke kommer till champagne i sommar och har lovat ta med sig Bonnaire 1988 och 1979 Special Club och jag har lovat att matcha med något lämpligt, så i veckan provade vi lite Bonnaire för att försöka hitta något. 1981 Special Club kanske den vackraste färg jag sett på en champagne, frun tyckte att den påminde om en nyputsad guldlänk från Lynggaard (jösses!:)) stor komplexitet, exotiska smaker, elegant. 81 är ett mycket bra år i Champagne!
    1975 SC, hade den kortaste kork jag sett, min första tanke var att vinet skulle vara odrickbart med en sådan kork, stor glädje när vinet landar i glaset fullt av liv och bubblor, stor smakrikedom, exotisk frukt, kaffe. Jädrar vad bra! Undrar hur bra en flaska med normal kork är! Prova igen!
    1975 tät och trögflytande som honung, detta är nog det närmaste man kommer bubblande Sauternes. Grymt bra!
    1985 doftar och smakar som ett konditori, stort inslag av saffran, dämpar sig efter nån timme eller så. Enormt charmig! Bör drickas snart.
    1985 SC, doftar som en svampkorg, detta är det vin vi druckit flest gånger, enorm flaskvariation, denna flaska var lite tunn! Placerar sig sist i detta gäng.
     
    Elvis, Jos, MartinE och 1 annan gillar detta.
  8. tobbe81

    tobbe81 Medlem

    [​IMG] Vinet var som en sametslen smekning med doft utav viol blöt lövskog och lite torkat hö. Kan nog lagras något år mera innan den troligen dalar ner lite men endå Årets bästa rödvin ännu så länge för min del.
     
    chambertin gillar detta.
  9. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Cd9p är inte mitt favoritdistrikt men de gör riktigt snygga flaskor :)
     
  10. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Druckit båda nyligen och kan nog hålla med dig. För både gäller att ha lite tålamod. Framförallt Selossen upplevde jag som sluten och lite tråkig. Tror att tiden kommer göra den bättre. Men just den degorgeringen kanske inte är den absolut bästa
     
    yarik gillar detta.
  11. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Bonnaire 85 SC har jag haft förmånen att dricka ett par gånger. Alla mycket bra så jag har väl haft tur med flaskorna.
     
  12. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Så nära du kommer Bourgogne alltså :)
     
    kayaker, chambertin och StefanAkiko gillar detta.
  13. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    För mig har dom alltid varit bra men med stor skillnad mellan flaskorna, vissa flaskor behöver 1-2 timmars luftning för att leverera. Upplevde dom som jämnare för 6-7 år sen. c'est la vie!
     
  14. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Uppdaterat till sista versionen. Det var något problem med minneshantering som kunde ge dubbla poster. Hoppas att det löste problemet
     
    StefanAkiko gillar detta.
  15. Belmont

    Belmont Medlem

    Alla hjärtans dag blev det St Vincent 1996, ett av dom bättre viner jag druckit.
    [​IMG]
     
    Elvis, MartinE, StefanAkiko och 3 andra gillar detta.
  16. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Ser ut som ni hade en bra dag :)

    För övrigt, det är den senare etiketten på Saint Vincent. Blev vi klara på om den legat längre på jäst eller bara längre i producentens källare?
     
  17. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Vinerna har deggats allt eftersom dom sålts! Mao olika deg. datum
     
  18. MartinE

    MartinE Medlem

    De som kom till SB i höstas ska ha deggats i juni/juli.
     
  19. Larseman

    Larseman Moderator

    Provade lite Aussie-viner i söndags:

    2012 Scotchmans Hill Chardonnay Swan Bay
    Ljust gul, nästan vattnig med lite gröna toner.
    Inledningsvis lite svavel i doften som snabbt vädrades bort. Mandariner och andra citrusfrukter, lite vanilj och en aning rök.
    Medelfyllig med bra syra, drag av grape, hyfsad längd. Balanserat. (87p)
    2012 Ten Minutes by Tractor Pinot Noir 10X
    Ljust röd. Angenäm, sötfruktig och kryddig doft av hallon, jordgubbar, mynta, kaffe och brandrök (?).
    Medelfyllig, mjuka tanniner, syrliga bär med en liten angenäm sötma. Mycket bra längd. (90p)
    2008 Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon
    Mörkröd med klar blåröd kant.
    Intensiv doft av ceder, kafferosteri, mörka körsbär, svarta vinbär och örter.
    Stram, fruktig med lite skön sötma, bra syra, balanserat. Gott. (88p)
    2008 Kaesler GSM Stonehorse
    Ganska stor doft av mörka bär, drottningsylt, lite ceder, kaffe och lakrits.
    Sötfruktig smak med fina tanniner, medelstram och hyfsad längd.
    Grenache, Syrah och Mourvedre. Lite för fruktstinn för mig. (87p)
    2010 Kaesler Shiraz Stonehorse
    Mörk blåsvart, nästan ogenomskinlig och helt utan kant.
    Lite blyg doft av kryddörter, mörka bär och svart te.
    Varm fruktig smak, medelstram med bra längd. Förmodligen ett bra grillvin. (88p)
    2008 Nashwauk Shiraz Wrecked
    Mörkt blåröd.
    Parfymerad doft med röda bär, peppar och mandelmassa.
    Eldig (16,5%), medelstram, söta bär, finkorniga tanniner.
    Lite för mycket för mig. (86p)
     
    StefanAkiko och Mattias S gillar detta.
  20. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Såg att du hittade lite brandrök i Ten Minutes. Är det någon gång jag hamnar i SA och det är fel - så brukar det vara Australien. Kaesler 2010 verkar hyfsad. Wynns testade jag i lördags (samma årgång) och tyckte den var rejält bra också.
     

Dela sidan