Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Kan bara hålla med!
    Skall se vad jag kan hitta på Vila Viniteca i Barcelona tisdag nästa vecka.
     
  2. CH

    CH Medlem

    Var ett tag sedan man visade sig här men nu hoppas jag vara tillbaka igen.

    Hade några vänner på besök i helgen och bjöd på lite blandat från källaren eftersom de ville lära sig lite mera om vin.

    Började med en Bolly SC jämte en SC som jag haft i källaren sedan 2008.
    Ett väldigt bra exempel på att man ska lagra mera NV.

    Till nästa rätt blev det en Ciabot Berton Barolo 1989 jämte Pieor Busso Barbaresco 2007 och vad ska man säga?
    Förbannat gott och man önskade att man hade mera Barolo (och helst med lite ålder på sig) i sin källare.

    Vinkvällen rundades av med Donnafugata Ben Rye 2008 och även om den var bra så tycker jag nog den var klart bättre som ung.
    Sista av den årgången i källaren och baserat på mina få noteringar om den så lär jag inte lagra de yngre årgångarna lika länge.

    Blev lite kaffe och Angostura 1919 innan det blev en oräknelig mängd hof och dimma.
     
    Jos, Kostjan och chambertin gillar detta.
  3. chambertin

    chambertin Medlem

    Som vanligt då alltså.;)
     
  4. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Välkommen till forumet @CH. Kul viner. Ingen av Piemontevinerna som jag druckt. Var har du köpt dem?
     
  5. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Blir på engelska, copy-paste från CT:
    2009 Chateau Mont-Redon, Côtes du Rhône (röd), 89p
    4th btl out of 7. Slow-oxed 24 hrs. Mellowing CdR of distinction. The Syrah is just waking up.
    Still dark red with violet streaks.
    Nose is small yet interesting.
    In the mouth, it is a mellowing CdR with M++ acids just piercing through the fruit in a restraining way. M+ tannins could have been more distinct - they strike me as stemmy and bulky. Still fruity, but with good oomph and diversity on the palate. Red fruits dominating. Some herbal aromas prepare the way for a beautiful finish, but the bitter tannins crumble that.
    A rustic wine with some hope for the future. Delicious and a fantastic partnership with cold cuts and potato chips with garlic.
    2 btls to go, next one 2015.

    Mest är jag fascinerad över att jag klarade av att låta bli att öppna någon av dessa flaskor under 2013. Självdisciplin, minsann :cool:
     
    Doombox och Mattias S gillar detta.
  6. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Det lät mumma, fin beskrivning. Vill ha vin nu, men tyvärr dags att sova. :(
     
    Last edited: 26 februari 2014
  7. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Fu*k!
    De har inte dessa rosé-viner...
    Funderar på att köpa Carignan från Priorat istället.
    Meh!
     
  8. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Du kanske borde skaffa dig en avatar som andas samma ångestfyllda anda som den som @Larseman valt att uttrycka sin egen situation som komplicerad vinälskare med både inre och yttre konflikter ;)
    Själv envisas jag med att bygga upp erfarenhet.
    Det är ju ett resurskrävande jobb helt i sig själv . . . :eek:
     
  9. Larseman

    Larseman Moderator

    Min avatar avspeglar mer mina musikpreferenser än min personliga karaktär. Men visst, ibland är det precis så man känner sig :D
     
    StefanAkiko gillar detta.
  10. CH

    CH Medlem

    Tackar.

    Ciabot Berton fick jag som tack för en provning jag höll för några år sedan och Piero Busso via Franska Bolaget.
     
  11. Jos

    Jos Medlem

    Hittade en 2006 Chateau Mont-Redon CdP bland lite bortglömda viner som fick stryka på foten igår. Riktigt bra måste jag säga även om den fortfarande var väldigt ung, klarar många år till.
     
    StefanAkiko gillar detta.
  12. kayaker

    kayaker Cyklist

    Jag noterar att ett antal viner från bl.a. Ciabot Berton ingår i aktuell kampanj från Franska (Italienska) vinlistan.
     
  13. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Det blir köttgryta/långkok till middag idag så jag plockade åt mig en flaska på SB i eftermiddags: Louis Cheze "Ro-Ree" 2012, från Saint-Joseph. 100% Syrah.

    Utseende: Rödlila med cerise kant.
    Doft: Ung, relativt "färskfatad" med choklad och trä, ordentligt mogna björnbär och något som jag uppfattar som blöt sten (på etiketten anges granitjord i samband med druvan).
    Smak: Känns som en trevlig syrah ändå. Björnbär, tydlig men mjuk strävhet, viss stenighet och med fatkaraktär. För 150 kr förväntar jag mig inte mer men den kommer gå fint till grytan! :)
     
  14. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Kan hålla med om att det är sådär...

    Drack det för ett tag sedan, och som jag kan minnas, så saknade det komplexitet och de typiska peppar- och oliv-dragen. Mer choklad och frukt. Tycker Guigals Crozes-Hermitage är ett bättre vin för de pengarna. Men visst duger det till köttgryta en Onsdag i Februari, så varför gnäller jag. :)
     
    ChristianB gillar detta.
  15. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Det var lite min tanke också. Jag slängde ihop grytan kring 16 och hällde upp vinet vid 18-tiden. Eftersom jag inte har några större förväntningar så borde det bli tvärtom, att jag blir glatt överraskad! :)
     
    Mattias S gillar detta.
  16. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Var på Vinunics provning på Restaurangakademin igår. Tyckte mig känna igen åtminstone ytterligare 1 känd forummedlem vid bordet...

    Hursomhelst provades Ste Michelles viner från Washington State, samt en vertikal av deras samarbete med Dr. Loosen, Antinori skall det förstås vara, Col Solare. Totalt 13 viner, 1 mousserande, 3 vita, 4 röda, och så 4 (röda) Col Solare.

    Jag blev inte så där jätteimponerad men det finns kanske andra åsikter här bland vännerna på forumet. Ste Michelles representant var en holländare som bland annat lärde oss att om en Chardonnay kostar mer än 99 kronor så ska den ha ek, annars är det dålig valuta. Så nu vet ni, alla ni som älskar Chablis och oekad Blanc-de-Blancs! Ingen ek, dålig valuta…
     
    StefanAkiko, ChristianB och Mattias S gillar detta.
  17. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Har druckit en hel del av Ste Michelles viner (främst i Kalifornien av alla ställen), däribland även någon riesling som gjorts i samarbete med Dr. Loosen (visst har de väl ett sådant?). Eroica tror jag det hette?

    Jag tycker det har varit drägliga viner, men inte i paritet med sina förlagor. De flesta har dock varit av billigt slag, och som billigt vin har det varit helt ok.
     
    Last edited: 26 februari 2014
    Vino fino gillar detta.
  18. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Jorå, det bjöds på Eroica 2012. Helt ok men för 201 kr får du ordentligt med Riesling från Tyskland, Frankrike, eller varför inte Australien.
     
  19. Gurto

    Gurto Medlem

    Chateau la Tour de By -10 på halvflaska (porchetta på karré fylld med fänkål, vitlök och örter med ugnsrostad potatis och morot samt buljongsås med soltorkade tomater och en skvätt rödvin) Hade gäster så skrev inte ned något men det var fin, stram cab-frukt, lagom mängd ek, bra koncentration och fin syra.

    Välgjort och harmoniskt på alla sätt och vis. Riktigt gott. Ska man nödvändigtvis vara kritisk så är det inte jättepersonligt och komplext. Fast jag tycker egentligen inte kritiken behövs så länge man, som jag, "bara" förväntar sig en riktigt god och välbyggd vardagsbordeaux. Ibland kan välgjorda men enklare viner kännas tråkiga men på det viset upplevde jag inte alls detta. Tillräckligt bra komponenter för att utvecklas väl säkert en hel del år framöver. Tummen upp!

    Riktigt bra till maten också.
     
    Cricri, chambertin, Vino fino och 1 annan gillar detta.
  20. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Är det bara jag som blir sådär barnsligt nyfiken på att veta vem?
     
    gece gillar detta.

Dela sidan