Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Det sista... :rolleyes:
     
  2. Oggy

    Oggy Medlem

    Drack en flaska i går och håller med om den örtiga nyansen. Får mig att undra...

    På mina flaskor från Franska vinlistan står det dessutom att blandningen består av 50/50 av chardonnay och pinot noir (inte 60/40 som uppgetts på andra ställen, t.ex. Franska vinlistans hemsida och från Anders Landströms provningsnoter).

    Är det flera olika varianter i fråga om av basår och deg-datum i omlopp? Vore bra att veta i så fall. Står ju inget på flaskan (som jag har kunnat hitta).
     
  3. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Ojämn, fyller inte munnen, lite spritsig. Till skillnad mot en krämig mousse som jämnt fylld med små bubblor.

    Spretig mousse=tänk Cava :)
     
    StefanAkiko gillar detta.
  4. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Kan du posta bilder på etiketterna @Oggy?
     
  5. Oggy

    Oggy Medlem

    De efterfrågade bilderna...
     

    Bifogade filer:

    • bak.jpg
      bak.jpg
      Filstorlek:
      51,2 KB
      Visningar:
      120
    • fram.jpg
      fram.jpg
      Filstorlek:
      52,4 KB
      Visningar:
      126
  6. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Tack. Den jag drack var 60/40 och hade 4 gram dosage. Verkar vara en annan batch. Ska se om det går att gräva lite mer information.
     
  7. Oggy

    Oggy Medlem

    Tack! Vore supersnällt.
     
  8. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    Ska kolla mina flaskor hemma ikväll och se vad jag har också..
     
  9. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    I see:
    Krämig: bra cava
    Spretig: dålig skumpa
    Man lär sig något nytt, varje dag. Tack!
     
    Anders Landström gillar detta.
  10. Magikern

    Magikern Medlem

    igår blev det Jadot Corton Grand Cru 2003 som nog de flesta noterade vid nyhetssläppet

    Efter en knapp timmes dekantering hade vinet en utmärkt mogen och fyllig fruktighet, åtminstone om vinet serveras 24-25 grader varmt . Riktigt bra matvin som klarar kraftigt kött men det tog inte lång tid förrän fruktade började torka ut och ersättas med ekfatstoner som var för dominanta.

    Inte riktigt prisvärd men tror det var fel årgång för detta vinet. Dricks det inom 20 minuter efter en timmes dekantering kommer frukten till sin rätt dock, rätt mat förstärker nyanserna rätt bra. Inte mycket Bourgogne över det direkt.
     
  11. Gurto

    Gurto Medlem

    Tack för tipset, jag håller mig borta från vinet :) Räckte med en Peuillets 1999 som jag egentligen inte tror på men kände mig nödgad att köpa en flaska av.

    Men att servera vin (och speciellt Pinot) vid 24-25C? :eek: Känns som MINST 7C för varmt.
     
  12. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Dricker du vinet vid 24-25 grader ??
     
  13. Magikern

    Magikern Medlem

    Fylliga rödviner med bra kvalité dricker jag vid 24 grader om jag kan. Tycker smaknyanserna blommar upp mer då. Vita viner vill jag ha källarsvala dock oavsett typ och sötma.
     
  14. TEGE

    TEGE Medlem

    Usch,, vid den tempen tycker jag bara det blir jolkigt. Att "följa" vinet map temp tycker jag är trevligt, men aldrig upp till 24 grader :-/
     
  15. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Blommar upp Tillsammans med alkoholen och en i mitt tycke total förlust av friskhet och balans :)
     
  16. chambertin

    chambertin Medlem

    Är väl precis det som brukar accentueras om man serverar ett vin för varmt. Vill man lyfta fram ett vins friskhet och frukt så håll temperaturen ngt svalare än 18-19 och vill man lyfta fram tanniner, alkohol och mognadstoner så ökar man temperaturen i stället.
     
  17. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Men är det inte så att vi uppfattar sötma mindre vid låga temperaturer?
    Och sjunker den upplevda sötman så blir syran tydligare. Sötma döljer också stramhet och beska. Så i ett vin vid låga temperaturer brukar tanninerna kännas tydligare. Eller är jag ute och cyklar? =)
     
    StefanAkiko, TEGE och Mattias S gillar detta.
  18. Swedish

    Swedish Medlem

    Du är rätt på det... Sen är sensoriella upplevelser subjektiva och individuella men med breda penseldrag så är det så merparten upplever det...
     
  19. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Tycker ditt resonemang låter helt korrekt. Upplevd sötma och eldighet ökar med värme, medan friskhet (syra) och tanniner känns mer vid lägre temperatur. Är dock lite osäker med just tannin...kanske förstärks känslan av tannin i samband med ökad eldighet, men rent objektivt borde den minska...
     
    Last edited: 6 mars 2014
  20. TEGE

    TEGE Medlem

    +1
     

Dela sidan