Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

  1. Jos

    Jos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Jag är ju rätt enkel så ovan nämnda klassiker är min soklara favorit. Ett problem bara; hur gör ni med löken? Jag har grymma problem med detta då jag tycker det skär sig rejält tillsammans med en grym skumpa men samtidigt är löjromen inte komplett utan lök och creme fraiche....?
     
  2. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Ibland har jag valt salladslök istället för gul eller röd lök som är det vanligaste. Salladslökens vita del är inte lika skarp i smaken tycker jag.
     
  3. Helen

    Helen Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Jag lägger löken i ett kallt vattenbad i ca 10 minuter, då blir den inte lika stark.
     
  4. Jos

    Jos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Tack, ska pröva!

    Delade en halvpava Chateau Grillon precis som var ok men inte mer.
    Dessförinnan Krug GC som tydligen hade legat i minst två år. Ruskigt bra men passade inte så bra med Pata Negran av någon anledning.
     
  5. SV: Idag dricker vi

    Det är ett nordiskt problem. Vår lök här uppe får inte samma mognad som exempelvis kring meddelhavet och har således en lägre sötma, vilket framhäver de bittra och "lökiga" tonerna mycket mer. Prova silverlök, den är mildare och mer i stil som medelhavslöken.
     
  6. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Idag dricker vi

    Superbra tips! Vi tänkte prova lite champagne ikväll tillsammans med goda
    vänner. Och det bästa jag (och våra vänner) vet är Kalix-löjrom. Förra veckan
    avnjöt vi löjrommen hemma hos dem på tunnbrödschips från Mörsjö deli
    http://www.morsjo.se/default.aspx?PageID=1
    tillsammans med Gosset Grand Rosé brut.

    Det var nog det godaste sättet att äta löjrom på, som jag har provat!
     
  7. Dexter

    Dexter Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Har öppnat en Guiseppe Quintarelli Valpolicella Classico Superiore 1999
    Och första doft och smak testet lovar mycket..
     
  8. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Idag dricker vi

    89381 Frescobaldi, Toscana. 92 LGP.

    Sträv. Hoppas den kommer. Kanske blir bättre med mate också :p
     
  9. baum

    baum Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Först lite Bollinger SC sen en Torres Mas la Plana -02
     
  10. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Idag dricker vi

    Satt ute på altanen i det fina vädret igår kväll med goda vänner.
    Inledde med en flaska Michel Arnould Mémoire de Vignes 2002
    http://www.drickbart.se/se/art/arnould-memoire-de-vignes-2002.php
    Blanc de Noir. Rödguld färg, doft och smak av honung utan att vara sött.
    Kraftfullt och fylligt vin, ändå med en mjuk syra och fullt drickbart redan nu.
    Till förrätt Kalix-löjrom på tunnbrödschips. Rödlöken urvattnad (tack för
    tipset 1CRU!).
    Fortsatte med Leclerc Briant Divine 2002 (50% chardonnay och 50% pinot noir).
    http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=7581
    Guldgul färg. Ton av citrus som på slutet drog åt grapefrukt.
    Varmrätten var foliebakad marulk och hälleflundra. Sås på creme fraiche,
    riven lime, dagsfärska räkor och havskräftstjärtar. Sallad med i huvudsak
    ekologiska grönsaker, mest beroende på smaken.
    Tyvärr var flaskorna för små så vi fortsatte med Bollinger Special Cuvée Brut
    (pinot noir 60%, chardonnay 25%, pinot meunier 15%)
    http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=7418
    De sista slattarna räckte till ostbrickan som bl.a. innehöll ekologisk getost (blåmögel)
    och mycket vällagrad Gruyere. Sältan i ostarna gick bra ihop med syran i vinet.
    Gästerna hade med sig ett hemlagat surdegsbröd, som hade jäst i tre dagar och
    var bakat helt utan jäst.
    Vi fortsatte av bara farten med Sancerre Clos du Roy 2007 till osten.
    http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=82356
    En verkligt trevlig kväll med trevliga gäster och god mat. Vinerna matchade varandra
    förvånansvärt bra vilket var extra roligt.
    Champagnerna vinner säkert på lagring men vem har tid att vänta?
     
  11. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Igår blev det en hel drös med kul vin, vi var 8 personer nere på Grappe och sen joinade personalen när de slutade.
    Väldigt mycket strönoteringar, det var för mycket för att engagera sig rejält...

    Henriot Enchanteleurs 88 - massor av kaffe och mandarin, elegant, fräsch. Förvånansvärt ung...
    Henriot Enchanteleurs 96 - Perfekt balans, strålande frukt, bra syra, massor av söt citrus

    Vilmart Cellier d´or deg 06 - gummi, tvål, elegant, skön frukt, vita blommor
    Vilmart Cellier d´or(95/96) deg 98 - österländska kryddor, jasmin, rosenvatten, fläder, rätt låg syra, lite obalanserad i eftersmaken
    Vilmart Cellier d´or(96/97) deg 99 - Cola, choklad, citrus, hög syra, bra frukt

    Guigal La Turque 01 - Fan vad gott! Peppar, blåbär, rått kött, lakrits, mynta, otroligt saftig
    Ducru Beaucaillou 95 - Enormt kraftig och stram, saknade lite på frukten, viol, tobak. Någon sa att den påminde om att komma in på farfars arbetsrum med skinnfotöljer och pipdoft...

    Taittinger 90 - fantastisk mousse, aprikoser, höll klockrent i ca 15 min, sen tappade den lite frukt
    La Grande Dame 88 - ren, klar, päron och melon. Efter 10 min packad med mjölkchoklad och lite mynta

    Jaques Prieur Echezeaux 00 - Härlig pinot, elegant, flirtig, silke, jasmin, påminnde om en vacker liten japanska som är lydig mot sin man. Underbar!
    Comtes de Champagne 96 - Rökig, frisk, granit, lite sluten, vit persika, vita blommor
    Billecart Salmon Grande Cuvee 96 - Rökig, massor av pinot på näsan, brödig, söt fruktig. Helt outstanding!

    Comte George de Vouge Bonnes Mares 02 - Stram, porrig, mynta lakrits, bra syra. Lite för ung...
    SQN Midnight Oil 01 - Helvete vilken käftsmäll! Muskulös, kraft, söt frukt, lite galen, ett rock n roll vin

    Domaine de Trevaillon 99 - Nja...
    Trapet Gevrey Chambertin 99 - Brända popcorn, stram, tuff, gummi

    Pol Roger rosé 93 - Smaskens! apelsinig, lätt frukt. Gott helt enkelt!
    Jacques Beaufort 00 - flinta, passionsfrukt, doftar sauvignon blanc, söt, obalanserad
    Leclapart Artiste 04 - extremt ren och klar, lite gummi, alldeles för ung!

    Drohin Montrachet 84 - Honung, söt näsa. Borde druckits för 10 år sedan.
    Jaques Prieur Chevalier Montrachet 04 - rökig, ny ek, kraft, fett, smör, örter, skiffer
    Selosse Initial deg 98 - moget, bra mousse, fet, grym mousse, lätt oxidation
     
  12. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Idag dricker vi

    När man ser det ovan så måste man ju bara fråga: varför?

    Sen kan man ju inte heller undvika att bli sjukt imponerade av oss... ujujujuj

    Jag vill bara för protokollet tillägga att jag grejade att komma upp till min tvättid klockan 07.30 (även om jag när jag stod därnere insåg att jag även bokat tvättiden som började klockan 11).
     
  13. Jos

    Jos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Skön lista, bra vinfernosnitt också med nära 3 per gubbe ;)
     
  14. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Faktum är att vi drack inte upp riktigt allt.
    4 skumpor, 2 röda och en vit fanns det lite kvar av när vi raglade hemåt...
    Snittet blev alltså bara runt 2-2,5 per skalle!
     
  15. Segol

    Segol Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Var kan man köpa den? ;D

    Måste erkänna att jag blir avundsjuk på dig/er som har såpass mycket vin av äldre årgång...
     
  16. Dexter

    Dexter Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Idag blev det en Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Spätlese 2006 (nr 98700) till kräftor..
    Mycket trevlig.
     
  17. Krisman

    Krisman Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Blev en 2003 Pommard 1er cru les Pezerolles från Montille till en kantarellrisotto, en köttbit och kantarellsås
    Sjukt gott
     
  18. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Sippar på ett glas Felton Road pinot 07.
    Fantastiskt trevligt husvin för runt en tvåhundring eller så!
     
  19. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Satan i helvetet!

    Gick just in på bolagets hemsida för att kolla upp Felton, där tar de 450kr för samma flaska jag betalar 200kr för på Farr Vintners.
    Det är fan helt jävla sjukt!
     
  20. SV: Idag dricker vi

    I kväll blev det Grand Dame 90 och Selosse Substance deggad 06 som förlovningsskumpor
    Bägge levererade i världsklass..
    Var lite osäker på GD 90 då den varit väldigt ojämn de senaste gångerna jag dragit uppden men denna var i sitt esse.
    Typiskt nog sista buteljen jag hade hemma.
     

Dela sidan