Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

  1. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Idag dricker vi

    Intressant. Som ni säkert förstår så citerar jag. Kan ju (vid det laget) somnat till lite, och har för mig att han nämnde "amerikanska marknaden". 8)
    95 p låter rimligt, inte mer i min värld. Priset kan jag inte uttala mig om, men 10k låter "aningen dyrt". :)
     
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    [​IMG]
     
  3. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Idag dricker vi

    Det där var ingen "bald eagle". :)
     
  4. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Idag dricker vi

    Faustino I Gran Reserva.
    Jag har inte druckit det på massor av år. Detta var ju ett prestigevin när man gick i skolan. ;D
    Nu tycker jag nog lite annorlunda.
     
  5. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Idag dricker vi

    intressant att läsa kommentarerna om faustino I 1999 på cellartracker. https://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=1072753 89,4 i snittpoäng men ingen är lyrisk (prisvärt, medelmåttigt osv).
    men ett 13 år gammalt rioja gran reserva för 149:- är väl kanske just så :)
    frågan är vad du tyckte att de viner du dricker idag var då om faustino I var ett prestigevin ;)
     
  6. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Idag dricker vi

    Det tjänade på att luftas i vilket fall och funkade perfekt till den tunnskurna kycklingen.
     
  7. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Jacques Selosse Initiale . Degorgerad Juli 2010 Av någon anledning har Selosse lyckats extra bra med de 2010 degade. Först något sluten men sedan öppnar en väldigt mineralig Initiale upp sig. Har naturligtvis de typiska tonerna men mer i bakgrunden och mineraliteten i den här är väldigt exceptionell. Vinet är fetare än en V.O men har lite samma krispa ton. Bra mousse och syra som tillsammans skapar en av de bättre yngre Initiale jag druckit.

    [​IMG]

    Det är alltid bra att ha en skräpflaska liggande i kylen så man kan få lite positiva överraskningar en fredag, eller hur :)
     
  8. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    SV: Idag dricker vi

    Vilket vin var skräpflaskan denna gång?
     
  9. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Slarvigt skrivet, jag menade naturligtvis "vin som ligger och skräpar". Den har legat i kylen sedan jag köpte den. Så länge brukar de inte överleva :)
     
  10. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    SV: Idag dricker vi

    Jaha! ja Selosse är ju inget jag själv skulle kalla skräp på något sätt :)
    Jämfört med de Initial deg2011 - vilken cuvée upplever du bäst?
     
  11. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Idag dricker vi

    Cristal 2002. En rejäl puff vid öppnandet, korken ser lagrad ut. Lukt av bröd, jäst och vin.
    Jag har svårt att hitta smaker i själva vinet, kan inte sätta fingret på det. Kass jag är :-[ men gott är det, njuter, och hela flaskan är min.
    ...
    Hittar äpple, nötter...
     
  12. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Bourgogne, Bordeaux, Champagne och Pfalz. Blev inte helt franskt igår utan en liten tyska provades också

    2008 Domaine Francois Lamarche Vosne-Romanée 1er Cru La Croix Rameau Väldigt trevlig Bougogne, intensiv med stram fruktigt näsa. Mörka plommon och mycket bär, hallon, körsbär blandat med kryddor. Ekad men inte överekad utan bra integrerad. Stram också i smaken och ett av de bättre balanserade 2008 bourgogner jag druckit. Har en initial mognadston som tillsammans med sin struktur och balans gör vinet väldigt trevligt att dricka. Rekommenderas. (Provade lite 2009 Domaine Anne Gros Chambolle-Musigny La Combe d'Orveau parallellt , STOR skillnad , brukar gilla Anne Gros men i förhållande till detta vin var det bara syltigt och ostrukturerat).

    Diebolt-Vallois Champagne 1995 / 1996 Cuvée Prestige. Blandning av 1995 och 1996 årgångar. Flaskan var öppnad dagen innan men inte påbörjad. Mogen på näsan, tydligt chardonnay med fina mineraler, smörighet och honung. Lite off i moussen och den känns lite spretigt. Får lite samma känsla som 1911 från Andre Clouet att 95 och 96 utvecklas så olika att vinet inte riktigt hänger ihop. Här finns de mogna tonerna från 1995 blandat med knivskarp syra från 1996. Drack den här för ett år sedan och då var den bättre. Off flaska, klarade inte ett dygn öppen eller så är vinet i utförsbacke?

    1995 Château Lynch-Bages. Det här vinet hade stått öppet ett tag och det vann det mycket på. Mörk , mörk färg. Dofter äv lite multnande trä, skog, tobak och en friska svarta vinbär, Tanninerna mer mjuka än sist och vinet är mer harmoniskt, Ska dekanteras. Även om det kan ligga så dricker jag det gärna nu.

    2009 Dr. Bürklin-Wolf Forster Pechstein Riesling GC Tillgänglig för att vara så ung, 2009 var väl en varm årgång och gör vinerna lite mer lättillgängliga., Bra , genomträngande doft med mycket mineralitet och krossade stenar, citrus och initial petroleumdofter. Med lite värme tillkommer en fin sötma.. Kompakt fin smak med trevliga syror och ack så mycket frukt. Mineralitet och kryddor som ligger kvar länge i eftersmaken. En del vill lagra sin riesling länge med det här vinet dricker jag gärna nu.

    Fick också prova vin från Tanzania,. De var tre olika sorter av vilket jag bara provade ett, 2010 Dompo från Alko Vintages Ltd, ett sött rödvin. Det var precis så äckligt som det låter. Sur filmjölk, sockrat vin med en kvalmig eftersmak. Varför någon tagit sig besväret att ta in dessa viner till Sverige förtäljer inte historien men jag kan lugnt säga att det var en stor uppoffring från min sida att prova en liten skvätt. Något som nu ingen av forumets medlemmar behöver utsätta sig för. Det är väl i klass med Jimmys månadslånga provning av viner från Malta.

    [​IMG]
     
  13. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Svår fråga, 2010 håller jag nog lite bättre. 2011 var lite mer tillgänglig än 2010 men den senare tror jag har ett längre liv och bättre utveckling framför sig. Lite mer struktur och syra. Just Selosse Initale har ju rätt stor flaskvariation.
     
  14. Silenos

    Silenos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Kul att se en notering om Lamarche, och det är ett intressant läge. Jag tror jag får ta och leta reda på nån flaska att pröva ung.

    Joseph Voillot, Volnay VV, 2009 Mogen frukt som senare blir mest nypon och lite kryddor. Fin munkänsla med bra längd, lite mer rödfrukt hade väl kanske inte skadat dock.
     
  15. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Domaine François Lamarche var en trevlig bekantskap. Har inte druckit den förut. Letade upp den här artikeln. Enligt den så har kvalitén höjts mycket på sistone. Läget verkar vara riktigt bra för La Croix Rameau. De har bara 0.21 HA så det kan inte vara så många flaskor de producerar.

    http://www.burgundy-report.com/summer-2 ... e-romanee/
     
  16. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Idag dricker vi

    Ett riktigt ökenvin ser jag. :D
     
  17. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Vinunic blev så glada över din post Supra att de gjorde en sk retweet. Cudos nu är du nästan på bloggnivå Supra

    [​IMG]
     
  18. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Idag dricker vi

    2005 Domaine de la Solitude Châteauneauf-du-Pape
    [​IMG]

    Drack den här över två dagar i helgen och den var som allra bäst dag två.
    Färgen börjar se ganska mogen ut och doften var initialt lite charmigt brettig (jag gillar måttliga nivåer av stall i mogna viner) parat med lite gamla fat och näst intill parfymerade körsbär.
    Dag två var doften mer "klar" i sin frukt och stalltonen helt borta. I stället fanns en härlig kryddton som dominerades av sandelträ och stjärnanis och lite provencalsk varm kryddbukett bakom det. Smakmässigt hade den här tagit sig ganska långt på sin mognadsresa kändes det som och tanninerna (som brukar vara lite bråkiga och torra i 05:eek:rna) var förvånansvärt sandiga och mjuka. Fruktsyrorna finns fortfarande på plats och längden är det inget fel på heller så det är nog dags att dricka dom här nu och 3-5 år framåt.
     
  19. matage

    matage The drinker formerly known as Padawan

    SV: Idag dricker vi

    Inte idag men för två veckor sen så hamnade jag (med hjälp av jämna år och en generös far) på MFW's Latour-provning. Har sen dess legat i influensa och sannolikt inte kunnat skilja Bdx från lingondricka...

    Vi var 10 himla intresserade som samlats på MFW så det blev en ansenlig skvätt per glas. Allt från proffs som Johan, Johan och Johan till glada amatörer som undertecknad.
    Vinerna provades halvblint och jag får väl erkänna att fokus var mer på upplevelse än notiser.

    Jag har väldigt begränsad erfarenhet av att prova vertikaler så det var minst sagt utmanande att få beskrivningarna av vinerna att stå på egna ben. Sen blir ju omdömena aningen skeva om man tar dem ur sitt sammanhang - det ställs ju trots allt mot varandra och inte mot övriga röda jag minns.

    Vin 1
    Framstår som ung och lite oslipad. "Kärnig" smak av ceder, körsbär och nån vag ingefärsliknande ton långt bak i spektrat.
    Känns som om den behöver ett antal år i garderoben innan den når sin potential.
    Årgång 1999
    Parker 94p

    Vin 2
    Stramt, ungt och knutet med kort grön smak och instängt frukt och vek doft. Kvällens jumboplats utan konkurrens.
    Årgång 1998
    Parker 90p

    Vin 3
    Stor doft av stall, rostat kaffe, rått kött och kirsch.
    Kraftfull smak, cigarrlåda med tydlig rostning, läderartade tanniner, örter och järn. Sjukt gott och väldigt "publikt" jämfört med de övriga
    Årgång 2003
    Parker 100p

    Vin 4
    Doft av "färgaffär" och ladugård.
    Smakar ganska ungt med rödfruktiga lingon, eneträ, grus och grön paprika. Ett elegant vin!
    Årgång 1996
    Parker 99p

    Vin 5
    Doft av mörka bär, hallon/lakrits, järn, gödsel och grus
    Välintegrerat moget med mjuka sandiga tanniner bakom hallon och örter. Riktigt gott. En andraplats i min bok!
    Årgång 1985
    Parker 88p

    Vin 6
    Doftar av gamla skinnmöbler och fernissa (in a good way), röda bär och tjärpastiller.
    Smaken domineras av stenkross, körsbär med en hint av jordgubb och en ordentlig dos ceder och fernissa. Stiligt och efter lite rannsakande en värdig tredjeplats
    Årgång 1990
    Parker 95p

    Vin 7
    Väldigt svag återhållen doft.
    Reagerar över ganska torra tanniner, grön paprika och lite återhållen frukt och en lite söt rostning. Näst "sämst".
    Årgång 1995
    Parker 96p

    Vin 8
    Ren doft av stenkross, eneträ, lingon och gödsel
    Spänstig integrerad smak av svarta bär/frukt, terpentin, läder, humidor- ett helt engelst bibliotek!
    Klassade detta som kvällens bästa vin, med reservation för att jag tyckte att det tappade efter ett par timmar i glaset.
    Årgång 1986
    Parker 90p

    Om jag nu minns rätt hade -85 - 86 och -90 dekanterats en timme innan och de övriga 2 timmar innan.
    Efter provningen bjöds det dessutom på lammlägg med puylinser och selleripure från Chef Grossman till de skvättar vi hade kvar.

    En fantastisk provning även om jag är rädd att jag kanske hade aningen nedsatt smaksinne. Och jag är ganska "nöjd" över att jag inte ligger helt i synk med Parker - det kan ju inte vara negativt för plånboken iallafall..
     
  20. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Idag dricker vi

    Fett. Vad vinner man?
     

Dela sidan