Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

  1. moos

    moos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Laurent -Perrier Millésime 2002.

    Blev så inspirerad av Rickard Julins "Båstads Macka" så jag hadde en liten champagne lunch med ovanstående macka och champagne. Det blev oxå en blomkålssoppa med vit tryffelolja med en grilled cheese sandwich med parmasan och parmaskinka. Allt passa faktiskt bra till skumpan.
     
  2. Gurto

    Gurto Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Middagen som jag referarade till i http://www.finewines.se/vin/soker-tips- ... bourgogne/ är avslutad. Vinerna, och intrycken av dem, blev följande:

    Fördrink: Pol Roger Standardskumpa: Doft: Jäst, gröna äpplen, citron. Smak: Jäst. Första smaken kartiga gröna äpplen, omogen citron. Eftersmaken lite mosiga röda äpplen.

    I mitt - något champagneovana - tycke en bra skumpa men något kartig och omogen (knuten)

    Till förrätten (pilgrimsmusslor med jordärtskockspuré och reducerad balsamicovinäger): Dr. Bürkling-Wolf, Kalkofen, Riesling, Pfalz, Tyskland 2001: Färg: Djup guldguld färg. Doft: Honung, burkananas, torkad aprikos. Smak: samma som doft + citrus och en förnimmelse av passionsfrukt. Mjuk syra.

    Mycket trevligt vitt - första gången jag prövar en mer mogen riesling. Första tanken är att det är lite som ett dessertvin (typ tokaji) fast torrt. Hade hoppats på att få uppleva lite petroleumdofter men kunde inte hitta några.

    Till varmrätten (helstekt anka med rotselleri, potatis, morot och sockerärter i ugn som blandats med ankfettet, rödvinssås med apelsin och hallon): Chambolle-Musigny Comte Georges de Vögues, Bourgogne, Frankrike, 2009. Doft: Direkt i karaff: Hallon, ljusa körsbär, vanilj, lite sötlakrits. Efter ett tag i karaff: Hallon, smultron, åkerbär (mycket frukt i allmänhet), blommigt (ros?), parfymerat, fortfarande vanilj men nertonat. I glaset (efter en dryg timme i karaff): Mer ek, betoning på sötlakrits och körsbär, lite hallon. Smak: Kryddigt, återigen betoning på körsbär och lakrits, något parfymerat, lite hallon. Medelsträvt.

    Rödvin i min smak. Kanske inte så stor skillnad från en billigare röd bourgogne. Visst finns det mer komplexitet men det är små nyanser. Men sen är det väl - som påpekats i tråden jag refererat till - något av ett barnarov. Hur som helst - riktigt gott.
     
  3. Adde

    Adde Medlem

    SV: Idag dricker vi

    härlig meny :)
     
  4. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Idag dricker vi

    det blir en lite annorlumda bedömning av vinerna jag köpte häromdan...
    igår en 2010 far niente chardonnay - jag blir inte helt övertygad av denna, den känns lite som att man inte beståmt sig för om man ska göra en "abc"-chardonnay eller en halfransk d:eek:. det lustiga är att "tanten" som alltid föredragit de förstnämnda gillade den... vi drack den till en tomatbaserad fiskgryta, och det funkade tyvärr sådär. det gär mao bli ett nytt försök nästa årgång.

    idag 2007 belvedere chianti riserva - denna var klart njutbar. den påminde lite om pinot i doften ( lite prutt-doft...), och smaken påminde lite om barndomens skuggmoreller (mammas körsbärssaft). det var precis vad som behövdes efter en dagstripp till svär,or i örebro :)
    -anders
     
  5. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Idag dricker vi

    ps... jag tycker monsanti 2007 är godare... men det kan ha med mängden ek att göra...
     
  6. moos

    moos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    ett barnarov utan like.

    Fleur de Passion 2005.

    Snacka om sluten, då har den ändå luftat sedan 12:00 idag.. Ett glas idag så provar vi ett i morgon och ser om den är bättre.
     
  7. Gurto

    Gurto Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Kvällens vin (och mat):

    Aravo, Albariño, Rías Baixas, Spanien 2010 (färsk pasta med räkor, tomat, vitt vin (Aravo) och gremolata på citron, rucola, vitlök). Doft: Direkt i glaset: Ananas, citrus, fattoner, kryddighet/örtighet, söta päron. Efter en stund men luktande och snurrande (=luftning alltså) framträdde persika allt tydligare och citrus och ananas blev mindre tydligt. Smak: Citron, lime, ananas (och den lite stickande effekten som ananas har) är tydligast. Päron och persika från doften hänger med men är inte lika tydliga. Viss karamellton från fatet. Frisk syra.

    Sjyst vin som passade bra till maten. Spontant känns det som att citrusfräscha medelhavsrätter på skaldjur är klockrena till vinet.
     
  8. Mmm

    Mmm Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Såg ett stilskifte i helgen, eller alla fall så kändes det så.

    Leoville Poyferré 2000 var förvånansvärt mogen och kändes helt drickklar. Väldigt klassisk left bank Bordeaux, en aning slank, men med fantastiskt fin komplexitet. Las Casesaktig? Ett toppvin som kändes som 90-tal.

    Leoville Poyferré 2001 kändes "tuggigare" med mer ek. Mer rättfram frukt. Inget vin från St Julien kan kallas "nya världen"aktigt, men Poyferré är väl det vin som (i senare årgångar) i alla fall kommer närmast. Var det skiftet jag såg här?

    Svårt att säga vilket som var bäst, 2001:an kändes yngre och tätare. 2000 var mer av meditationsvin som utvecklades mest i glaset.

    Sen överraskade jag med en avslutande hemlig flaska Jean Foillard Fleurie 2006. Oj oj vilket vin! Hade t.o.m. en gissning på Domaine Leroy. Det var den överlägset bästa Beaujolais jag har druckit. Faktum är att detta vin faktiskt överskuggade Bordeauxerna, trots sin minimala prislapp för ett par år sen. Hade hela spektrat av kristallren hallon/körsbärsfrukt, bränt gräs, skogsgolv och en aning rutten räv (måste älska de ruttna rävarna).
     
  9. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Rutten räv, är det ett jaktuttryck eller missar jag någon översättning nu?

    Ser att man kan köpa spridda årgångar av Jean Foillard Fleurie för runt 200 SEK. Låter som den är prisvärd ;D om du blint trodde att det kunde vara en Leroy samt att den spöade bordeauxerna.
     
  10. Mmm

    Mmm Medlem

    SV: Idag dricker vi

    En "rutten räv" är l internslang för den där köttiga syrliga lukten man kan känna om man sticker näsan i en rå välhängd biff. Hade jag vetat hur en rutten räv luktade hade jag nog valt ett annat uttryck :D

    Fleurien hade definitivt Domaine Leroy i doften, men smaken placerade vinet i en lättare klass. Fast jag är ändå febrig efter att hitta mer. Har beställt en låda av den Foillard Morgon Cöte de Py 2010 som finns på bolaget (utan att ha testat ens). Det var väl dessa som blev sågade av en nästan enig vinpress? ;D ;D

    Var hittar du olika Fleurie för 200 kr styck? Vill ha nu.
     
  11. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Dessa har enligt wine-searcher. (en del över, en del under 200 kronor) Inte alla har en så välutvecklad hemsida så du får söka lite själv. Vet naturligtvis inte vilka som skeppar till Svedala


    http://www.cdlt.fr/
    http://www.lanoterouge.com/Cave/Vin-Rou ... -1662.html
    http://www.cave-des-vins-de-france.com/ ... hp?sid=154
    http://www.caves-legrand.com/fleurie_6729_0_0.htm
    http://www.wijnvriend.nl/bestelsys/?p=p ... roduct=471
    http://www.cavebalthazar.com/presentation.php
    http://www.basin-marot.be/
    http://www.thesampler.co.uk/store/produ ... urie-2008/
    http://www.lemeilleurduvin.com/boutique ... gory_id=14

    PS. BGK gav -1 till 2010 Foillard Morgon Côte du Py, det är dock från mannen som i åratal givit Claude Val betyget bästa köp. Vet inte om det blev misskommunikation med leverantören denna gång :)

    PS2. Finare vinare var mer positiva även om de gav 2010 Morgon Marcel Lapierre bättre recensioner. http://vinare.blogspot.se/2012/04/munsk ... heter.html
     
  12. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Blev lite "grave-digging" bland källarens vita torra (mest Bordeauxer) i helgen.
    Hade en flaska kvar (av 3 inköpta ngn gång på sent 90-tal) av 1983, Ch. Smith Haut Lafitte .
    De föregående flaskorna har bara varit att hälla rätt ut i vasken pga en stark doft av avlopp och ruttna ägg ihop med en snipig och besk smak utan rondör eller frukt.
    Årgången var tydligen riktigt besvärlig under framför allt augusti med värme och fukt som skapade grogrund för mycket röta. Något som varit enbart positivt för Sauternes och Barsac men inte lika bra för dom torra vita där man inte vill ha röta på druvorna.
    Hade med andra ord inte ngn större förhoppning att den här sista flaskan skulle leverera något annat den heller.
    Det började i alla fall helt ok med en doft som inte hade ngn svavelanstötning alls utan doftade fint av gammal vit Bordeuax (nästan Semillion-lik men Smith har ju ingen eller mycket lite av den druvan i sitt vin) med bivax och bittermandel ihop med en lätt petroleumton. Sen var det slut på det roliga och samma bittra snipigt syrliga smak gjorde fortsatt drickande omöjligt.

    I stället gick korken ur 1996, Ch. Smith Haut Lafitte som visade helt andra takter.
    Doften är inte så stor men helt ren med en lätt anstrykning av ek, halm, mandel, lite krusbär och aprikos.
    I munnen så är syran fortfarande förvånansvärt pigg och ungdomlig men annars så känns vinet moget.
    Det är inget stort bygge i längd eller extraktrikedom men föredömligt balanserat och passade väldigt bra till den fisken med krämig smakrik sås som vi hade det till.

    Inte lika mycket med en fot i graven utan snarare krispigt ungt och blygt i doften var sedan 2004, Pacherenc du Vic-Bilh, Domaine Labranche Laffont.
    Pacherenc du Vic-Bilh kan lite förenklat sägas vara den vita motsvarigheten till Madiran. Druvorna som används är bl.a Petit och Gros Manseng men även Arrufiac, Sauvignon Blanc och Sémillion är tillåtna. I sina bästa stunder så är dessa viner klart njutbara med en härlig syra som unga och fint doftspektrum av lite exotiska frukter och blommighet. Den här flaskan var lite blyg i doften till en början men med lite luft och högre temperatur så växte den. Syran och frukten fanns där fortfarande helt intakt och det skulle inte varit några problem att spara den ytterligare 3-5 år utan risk för att trilla över kanten. Dessa viner ihop med Jurancon (ungefär samma druvsammansättning) är klart underskattade budgetviner som med lite lagring blir intressanta. Såg att Montus fanns representerad på SS med en Pacherenc du Vic-Bilh (http://www.systembolaget.se/95628). Får ta och prova den och se hur den är.

    En hel helg får ju inte passera utan ngt rött heller och efter några Grenacher den senaste tiden (bl.a en 2006, Côtes du Rhône "Les Garrigues", Domaine de la Janasse som var tokung och nästan knuten samt en 2005, Châteauneuf-du-Pape, Domaine de la Solitude som var aningen mogen, kryddig, varm och lite brettig) så kände jag mig sugen på ngt helt annat och därfor provade vi en 2003, Barolo "La Serra", Giovanni Voerzio. I sin riktiga ungdom så var det här vinet väldigt fatigt och nästan obehagligt vaniljigt i doften. När jag återvände till det i vintras så hade faten sjunkit in i vinet på ett förbluffande bra sätt. Vissa druvor verkar verkligen kunna tugga i sig ek utan att haverera och både Nebbiolo och Pinot Noir verkar ju vara sådana. Årgånen är klart markerad av hettan och en viss värme finns i vinet i en form som inte är helt "Barolo" men ändå rätt trevlig att sniffa på. Det blev mer tjära än rosor här och en ton som var väldigt högra stranden Bordeaux. Kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var som gav mig den Bordeaux-känslan men det var klart det som jag kom att tänka på först. Detta mixat med en fruktsyra som var mer Bourgogne än ngt annat. Skön blandning helt enkelt och dessutom radikalt annorlunda mot många andra vintyper så jag gav mig själv ett löfte att lägga mer tid på Nebbiolo för det här var verkligen toppengott.
     
  13. Mmm

    Mmm Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Tack för listan! Jag antar att du har pro-versionen av Wine Searcher, för jag kunde knappt hitta en träff på Foillard...
    Skulle du kunna se om det finns någon tysk vinhandel som har Foillard? Har en adress (och källare) i Tyskland som jag skulle kunna uttnyttja. Stort tack på förhand!

    Det är ju rent trams att ge vinet minuspoäng... Jag tyckte i alla fall att Fleurien platsade i "minne för livet" kategorien.
     
  14. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Ja, jag har pro-versionen. Det är värt pengarna om man köper en del vin.

    Här är några i Tyskland som har Foillard

    http://www.enopolio.de/PRODUZENTEN/Doma ... 1_714.html
    http://www.passion-vin.de/winzer/winzer ... wW/48.html
    http://www.abc-wines.de/product_info.ph ... ts_id=1826
     
  15. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Lite vit bourgogne på restaurang i London:
    Vincent Dancer Chassagne-Montrachet 1er Cru Tete du Clos 2007
    Vincent Dancer Meursault Les Grands Charrons 2008

    Trevliga viner, framför allt Chassagne-Montrachet (det var restaurangens sista flaska av den - annars hade vi gärna tagit en till).
     
  16. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    SV: Idag dricker vi

    Ruinart Millesimé 2005
    Påtagligt ung o knuten. Fylld med massor av varmjäst, Frukten är slående liten, Syran är ungt bitsk i frisk päronstil.
    Kompositionen känns allmänt blaskig och oangenäm, där det avslutas med äppelskals beska.
    Ärligt talat är husets standard-cuvée bättre.

    Château Poujeaux 2004
    Doften är ganska generös, med liten mognad i klassisk stil. Toner av läder björnbär. i Munnen känns frukten lätt öppen, det tar lång tid på sig men med några timmar öppnas det upp fin fint. Överlag en god klassisk Bdx med bra elagans för sin ålder.

    Ulysse Collin BdB 2007
    Deg: 2011 September

    Första gången jag testar hans 07a.
    Vinet är pärlande inbjudande med karakteristisk Montrachet-fat på näsan.
    Vinet är otroligt frisk, Mycket rostatbröd o persika men också en heldel krispiga torkade blommor. Vinet har en stor kropp med runda päron-toner.
    Det som slår mig mest är att 07an har en sån otroligt njutbar balans, här är eken så fint integrerad. Att jämföra med tex 06an Där eken bara flyter uppe på allt annat. Syran är självklart riklig i ung stil. Jag upplever hela vinet så väl-inpackat, o elegant, fantastiskt bra jag vill påstå detta är Olivier Collin´s bästa vin!
     
  17. 501

    501 Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Jag tror han har misskommunikation med livet i helhet och det är bara tragiskt att han har möjlighet att utrycka sig så ogenomtänkt. Samt med så mycket okunskap till andra människor :'(
     
  18. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Hoppas du menar BGK 501 :) , isåfall håller jag med.

    Själv var på mitt andra hem igår och drack lite smått och gott

    2008 Jacques-Frédéric Mugnier Nuits St. Georges 1er Cru Clos de la Maréchale.
    Flaskan hade varit öppen ett dygn vilket jag tror vinet mådde verkligen bra av.Bra pepprig, örtig doft som har en del jordighet ochj bra bärbas. Mjuk , rund smak med fin integration av tanniner. Bra eftersmak. Förutom att det är en bra odlare så har det här vinet en stil och struktur som är större än både pris och ursprung

    2008 Clos Badon Thunevin. Väldigt mörk, nästan lite tjock konsistens, Kraftig doft med svarta vinbär, trä och lakrits. Koncentrerad vin, fylligt som tar plats i munnen med mycket tanniner, ekad karaktär och mörka frukter. För mig är dett här vinet nästan för kraftfullt, bra men tar allt för mycket kraft och har en för tydligt attack som dövar mycket. Bör naturligtvis lagras.

    Drack också ett glas Louis Roederer. Det är klart en av de bästa standardskumporna. Låt ligga ett tag så blir det än bättre.
     
  19. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    SV: Idag dricker vi

    På middag med mor och sambo på Mistral
    Startade upp med en vouette et sorbée fidèle otroligt mineralig med lime/sten - en bra startchampagne
    Tog sen in en Domaine leflaive clavoillon 2007 va helt ok i början men tappade syra oroväckande snabbt så smör smaken fick dominera alldeles för mycket, tycker många 07 från Bourgogne lider av detta !?
    Däremot så håller Mistral högsta klass - detta fantastiska ställe med helt otroligt speciell mat, varit där 3 gånger och längtar redan till nästa gång.
    Hoppas fler hittar ut till Enskede , nu va det lite tomt i lokalen men det glömmer man när personalen är så trevlig och närvarande.
     
  20. v_skogh

    v_skogh Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Senaste veckan:
    Paul Déthune Brut Grand Cru
    la Janasse Terre D'Argile 2009
    Jean-Luc Colombo Cornas Les Méjeans 2009
    Legras & Haas Grand Cru Millésime Bdb 2005




    Idag har vi följande i glasen:
    Robin Gilles Crozes-Hermitage Albéric Bouvet 2006, ett helt ok vin som känns ganska drickfärdigt. De tydliga dofterna av smörkola och knäck efter en timme eller två i glaset är riktigt läckert. För tankarna till lagrad Champagne.
    Bruno Paillard Assemblage Brut 1996, precis i glaset men massa jäst och chocklad på näsan. Halvtaskig mousse men bra syra.
     

Dela sidan