Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

  1. vintomas

    vintomas Bloggare

    SV: Idag dricker vi

    Lustigt att du skriver så (provad årgång?), för jag hade exakt samma intryck av 2009:an av samma vin i vintras:
    https://www.cellartracker.com/list.asp? ... ne=1028802

    Kombination av varm årgång som lockar fram lite smörighet i Chardonnay, och malolaktisk jäsning? Även i någon Brocard 1er cru från 2005 (minns inte exakt vilken) härom veckan tyckte jag det fanns smörton, men det blir jag mindre förvånad över när vinet har lite mognad, och jag gissade just Chablis när det serverades blint.
     
  2. Gurto

    Gurto Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Fick inte länken att funka men var ju lätt att hitta kommentaren genom att söka.

    Ja, det var onekligen en väldigt lik recension :) (skulle nog säga 88p för detta vin så likt även där) Har inte provat 2009. 2010 var väl inte alls lika varmt som 2009 så då borde väl den malolaktiska jäsningen bära ansvar för ektonerna. Malolaktisk jäsning har lurat mig att tro att det är ek i chardonnay förut så vore väl inte helt konstigt antar jag.

    Edit: Just det, hade visst glömt skriva årgången i min beskrivning ...var alltså 2010
     
  3. vintomas

    vintomas Bloggare

    SV: Idag dricker vi

    Hm, man kanske måste vara inloggad på cellartracker för att den ska funka, länken går till ett specifikt omdöme. Vinsidan som man når via Google borde väl funka även för andra: https://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=1028802

    2010 också smörig, minsann...
     
  4. perpro

    perpro Medlem

    Sv: SV: Idag dricker vi

    (default söker man bara på ens egna noteringar, men välj notes from everybody, så kommer ditt upp för oss även genom första länken.)

    https://www.cellartracker.com/list.asp? ... ne=1028802

    Skickat från min GT-P7510 via Tapatalk 2
     
  5. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Jag tycker ofta att Chardonnay gjorda med "batonnage" och från varma årgångar (eller områden) får en karaktär som lätt kan förväxlas med fatighet.
     
  6. KimHartman

    KimHartman Medlem

    SV: Idag dricker vi

    En smörig ton tyder på förekomst av diacetyl och eventuellt acetoin. Dessa metaboliter bildas vid malolaktisk jäsning med mjölksyrabakterier.
     
  7. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Idag dricker vi

    The Chocolate Block sydafrika va gott men gillade första vinet bättre som var Yacochuya 2004 va lite spritigt ibland med sina 16,5% men till oxfilen funkade det perfekt.
     
  8. vintomas

    vintomas Bloggare

    SV: Idag dricker vi

    Förekommer batonnage ("röra upp jästfällningen från botten") annat än vid fatjäsning? Har bara sett det skötas manuellt via hålet i fat.
     
  9. Magikern

    Magikern Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Vilken årgång? Jag smakade 2010:an och den var ingen höjdare. Unken ekfatssmak.
     
  10. egonx

    egonx Medlem

    SV: Idag dricker vi

    2007 Luigi Pira Barolo
    Fruktrik. Bjuder på äkta Baolonyanser men på ett mer tillgängligt vis. Tanninerna är lite snällare än vad kusinerna i regionen erbjuder men ändå tillräckliga för att penetrera en risotto med parmesan. 89.


    2011 A. Christmann Riesling
    Christmann låter de tidigt skördade druvorna gå till det här basvinet vilket ger tydlig karaktär på gott och ont. Lätt, syrligt, grapefrukt, grönt gräs. Aningen stammigt? Spritsigt mot tungan (lagra / dektantera om man ogillar). Syran tog över något då det dracks till kokt torsk. Dock perfekt till smörstekta kantareller. 83.
     
  11. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Idag dricker vi

    Kommer inte ihåg vilken årgång det var men kan hålla med.om.att eksmaken var enorm ingen jättehöjdare men det gick att dricka. Inget vin ja skulle köpa.
     
  12. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Jag tror det. Har läst beskrivningar från producenter som påstår detta i alla fall.
     
  13. Dexter

    Dexter Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Var har du köpte 2010?
     
  14. Magikern

    Magikern Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Jag köpte den i Nordstan i GBG, verkligen inget bra vin till sitt pris :p
     
  15. Tristanqx

    Tristanqx Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Köpte det av ren nyfikenhet.
    Gott?
    Finns inget gott med detta vin, total avsaknad av frukt, smaken domineras av dyig sjöbotten. Finns inget i doften som skvallrar om att vinet skulle vara defekt vilket man tror när man smakar på det.
    Fryser ner det så får det användas till att bräsera oxkind.
     
  16. Tristanqx

    Tristanqx Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Som tur är så hade jag en Flaccianello 2006 på luftning,

    Första gången jag dricker detta, köpte 4 flaskor, Varför köpte jag inte mer tänker man nu.

    Efter 3 timmar i karaff så har den öppnat upp sig men tanninerna skvallrar om att detta behöver mer tid i källaren.
    Ändå känns vinet så överjävligt bra, Koncentrationen är hög av den finaste sangiovesefrukten man kan tänka sig, Tobak,
    läder,Vanilj, körsbär i en härlig balans.
    När detta fått ligga till sig så är det en Sangiovese i absolut högsta klass.
     
  17. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Idag dricker vi

    Fetzer barrel select zinfandel, klart inte värt sina 125 kr och kommer inte köpa det igen. 14 månader på ekfat gör ingen skillnad när man fyller dom med skräp.
     
  18. Mmm

    Mmm Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Råkade av en slump prova ett par viner från Joseph Drouhin inom bara ett par dagar, och jag har helt ändrat åsikt om denne producent. Var ganska "hatisk" efter att ha köpt de där gamla grand cru vinerna som SB sålde för ett par år sen (det var egentligen bara skit alltihop).

    Men utveckligen går framåt. Först en flaska enkel Chorey-les-Beaune 2005 som visade fin balans och ytterlig renhet, sedan en rentutav stor Chambolle Musigny Premier Cru 2008. Den senare låg definitivt i riktigt toppklass, om man undantar DRC och Leroy från jämförelselistan.

    Ljusår bättre än Jadots tradiga varianter.
     
  19. Gurto

    Gurto Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Blev sugen på att köpa C-M från Drouhin nu och ser att den går att beställa genom SB dock 07an. Beställde du den men fick 08 eller kanske inte alls köpt genom SB?
     
  20. Jos

    Jos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Montrose -07, riktigt bra Bdx som tjänar på 3 år till.
    Moet Rosé -02, kralligt vin med mer power än elegans. Hög andel Pinot.
    Fixin -09 från Leroy, grymt gott efter luftning men lite funky doft i början.
     

Dela sidan