Islay Whisky - en annan last

Diskussion i 'Destillat & Öl' startad av EuphoniC, 22 april 2008.

  1. morgil

    morgil Medlem

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Ja, Ardbeg Uigeadail behöver onekligen vatten...

    Rökigheten blir då mer framträngande, men den där riktiga tjärtonen som finns i Lagavulin saknas, och kan inte heller finnas i en Ardbeg eftersom pannans konstruktion inte tillåter detta. De har en speciell "knorr" på pannan som återför delar av de tyngsta fenolerna och därmed blir smaken mer fruktig än tjärig.

    Rök finns det dock i överflöd. Ardbeg är nu troligen den rökigaste whiskyn igen (de minskade rökigheten 1975), sedan Lagavulin gått ned från 50 ppm till 35 ppm i malten. Har du tur kan du dock finna den "gamla" Lagavulin fortfarande, men inom något år kommer bara den nya mindre rökiga varianten att finnas.

    Själv provade jag ikväll den nysläppta Laphroaig Càirdeas. En whisky med en nästan oljig rökighet som framträder bäst nervattnad till strax över 40 procent. Mumsfilibaba :)
     
  2. EuphoniC

    EuphoniC Medlem

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Jag ska prova med en splash vatten ikväll och se...

    Men som sagt var, rökigheten är jag gott och väl nöjd med, det behöver inte vara mer än så här, däremot så är det just tjäran jag vill ha mer av.

    Jakten får fortsätta vid tillfälle.
     
  3. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Jag är en stor fan av Laphroaig och framförallt deras Cask strength. Har du mera info om Càirdeas?
     
  4. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Jag hävdar, och här får ni gärna argumentera mot mig, att i princip all kvalitetswhisky vinner på att vattnas ut en aning. Man frigör så otroligt många fler smakämnen genom detta. Det behövs inte speciellt mycket vatten, jag tycker att man med fördel kan prova sig fram till hur mycket som behövs. Att sitta och hälla i lite vatten åt gången med exempelvis en sked eller en tillbringare tills det blir perfekt tycker jag är jäkligt intressant.

    Jag måste vara lite underlig.
     
  5. EuphoniC

    EuphoniC Medlem

    SV: Islay Whisky - en annan last

    I regel så vattnar jag aldrig, i bland blir det dock ett par droppar men aldrig späda i någon grad.

    Men jag måste nog börja experimentera lite - igår provade jag igen med lite vatten men det blev en aningen för mycket. Får ta och börja sitta och leka med teskedar jag med, eller kanske rent av en pipett.

    Men som sagt var, tjäran, den blir ju inte mer framträdande av urvattning :-\
     
  6. anders

    anders Medlem

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Skriver under på detta. Den enda whisky som jag inte vattnar är Laphroaigs tioåring. Den tappar sin oljighet och känns blaskig på något vis.

    Jag skulle vilja tipsa om att det enligt min erfarenhet smidigaste sättet att vattna lite utan att slabba som ett barn är att använda ett sugrör. Ta ett dricksglas och fyll med vatten. Stick ner sugröret däri. Sätt pekfingret på toppen av sugröret och lyft kontrollerat upp en liten mängd vatten. En lågbudgetpipett som finns tillgänglig i alla välsorterade barer.

    Det är en förutsättning för att man ska få medverka i detta forum. :D
     
  7. Keen

    Keen slan

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Jag vattnar min också, särskilt de lite starkare så inte spritsmaken blir för påtaglig.
     
  8. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Att du dikterar grundförutsättningar för deltagande på forumet, speciellt för mig, är ju verkligen ett tecken på att du har en djupt liggande önskan att bli moderator här!
     
  9. anders

    anders Medlem

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Skulle jag mot förmodan hysa sådana mörka tankar undermedvetet så ska jag genast supa tills de felaktiga hjärncellerna har utplånats. :D

    Kanske ett bättre verb hade varit 'kunna'...
     
  10. R.P

    R.P Medlem

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Jag skriver också under på att man måste "vattna" en del whisky för att få ut maximal smak. Speciellt cask strength som ofta är mycket alkoholstarka.
     
  11. The Pint

    The Pint Medlem

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Håller i princip med Krug om vattning av whisky. Men - man får inte glömma att ibland kan man känna sig lite finsk, och då vill man fan åt spriten och inte en massa irriterande jävla smakämnen.
     
  12. morgil

    morgil Medlem

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Laphroaig Cairdeas är en blandning av 13, 15 och 17-årig Laphroaig som tagits fram till årets Islay-festival. Så här beskriver Laphroaigs blender Robert Hicks processen:


    CAIRDEAS

    The 2008 Friends/Feis Isle special bottling.

    My first approach

    When I sat down to consider this challenge, my thoughts went back 3 years to a little experiment I did when creating Quarter Cask. Having perfected the blend from the first maturation, rather than placing all the spirit in the tiny "Quarters" (which give a very "intense" maturation) I placed a small quantity of this whisky into first fill Bourbon casks and left it to see how it matured. My thoughts returned to these barrels and the whisky they contained. It was good, in fact very good, but to me it still lacked the exact flavour profile I was looking for.

    A month later...

    I had not cracked the problem, and I was in the process of tasting a quantity of 17 year old Laphroaig barrels (more of this some time in the future!). Two barrels were quite different to the rest, really special - and they had exactly the missing characteristics I was looking for. I asked John if I could have them and he grudgingly accepted (they were expensive barrels!).

    The bottling

    With trepidation I added this 17 year old. It was perfect. I asked for it to be bottled without chill filtering to ensure it retained the exact flavour profile. Please note it is also bottled at 55% ABV, so add a dash of water


    I övrigt håller jag också med Krug m.fl. om att whisky ofta behöver vatten.
    Jag vattnar nog 90-95% av de whiskysorter jag dricker, men när jag provar, så smakar jag alltid utan vatten först för att se hur den smakar ren, och avgöra hur mycket vatten som behövs.
     
  13. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Tusen Tack, för infon. Måste skaffa en flaska och prova ;)
     
  14. EuphoniC

    EuphoniC Medlem

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Tänkte köpa lite Champagne vid hemresan från Nice igår, men det blev av någon outgrundlig anledning en flaska Talisker istället - men det fungerar ju det med.
     
  15. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Är det någon som testat Bruichladdich Port Charlotte PC7?

    Själv är jag nyfiken på Octomore när den kommer men det finns väl risk för att den är för mycket...
     
  16. CH

    CH Medlem

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Jag har testat den och den var extremt rökig. Behövdes mycket vatten innan den blev drickbar.
    Jag skulle satsa på något annat från Islay istället. Ardbeg är en personlig favorit
     
  17. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Det är trevligt att ha många alternativ hemma också. ;D
     
  18. CH

    CH Medlem

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Visserligen men jag skulle knallat till Bishops Arms och testat den innan jag köpte den om jag var du.
     
  19. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Islay Whisky - en annan last

    Bra idé. Så får det nog bli.
    Eftersom jag är uppfödd på finska tjärtabletter så tror jag nog det blir bra... :)
     

Dela sidan