Köttmåndag.

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Jimmy Forsman, 17 februari 2014.

  1. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    Eller snarare köttlördag blev det, men eftersom det är måndag idag och jag på twitter läste att det var ett stort upprop för köttfri dag så täkte jag – vi kör liksom.

    Var förbi Hötorgshallen i fredags, ett av mina favoritställen i Stockholms matvärld. Jag promenerade förbi Halalslaktaren La Gazelle, där jag brukar handla små lammlägg och annat smått och gått när andan faller på, och såg att de hade riktigt fin porterhouse inne. Torr och fin, stor kappa med gult och fint fett.

    Jag bad om 500g, han skar upp en skiva på 960g och vem är jag att klaga. Oavsett vilket, den kostade peanuts, 295 spänn kilot. Jämför med vilket skitkött som helst på ica eller coop.

    Bryntes på i panna på hög temp, sen sänktes temperaturen och massor med smör, vitlök och färsk timjan tillsattes. Sen östes köttbiten med smöret till innertempen blev 40 grader, sen fick den vila.

    Till det en god, smarrig sås med chili och koriander, det var en ren improviserad gucka. Smörstekt sparris och sockerärtor och rostade rotsaker. Avslutade med att hälla en skvätt rödvin i smöret och ge det ett snabbt uppkok så det blev en form av vinägrett.

    Till allt sörplades en flaska pomerol.

    Mycket gott!
     

    Bifogade filer:

    MartinE, kayaker, vininfo.nu och 4 andra gillar detta.
  2. Segol

    Segol Medlem

    960gr kött, lagom för en person :D
    Det lät sjukt gott!
     
  3. m_trobeck

    m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

    Med tanke på att det blev dubbelt så mycket kött tar jag för givet att det blev en magnum pomerol.
     
    vininfo.nu och Skumpagne gillar detta.
  4. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Vem skulle säga nej till kött liksom?
    Såg riktigt smarrigt ut!
     
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Den bilden gjorde mig verkligen hungrig.
     
  6. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Låter perfekt att kasta i sig samtidigt som man gör honnör till landets veganer. ;)

    Apropå kött - var på haket Heart Attack Grill i Las Vegas för ett tag sedan. Skitmat på alla sätt och vis, men kött av tveksam kvalitet blev det i stora lass, drack dessutom vinet Fat Bastard Merlot till. :D(http://www.heartattackgrill.com)
    image.jpg
     
    Last edited: 17 februari 2014
    Vino fino och Skumpagne gillar detta.
  7. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Den där köttbiten fick du till på ett riktigt bra sätt! :D
     
  8. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    40 grader? Det lät inte mycket... ?
    Hur länge lät du den ligga efter det?

    (Jag testade en förenklad variant av Hestons "the perfect steak" härom veckan. Blev sjuuuukt bra.
    Jag körde min i grillen istället, på ca. 70 grader tilsammans med en röklåda som jag fjuttade på med jämna mellanrum. Det tog inte ett dygn, men från morgon till kväll i alla fall. Rekommenderas! )
     
  9. gece

    gece Man vänjer sig.

    Vilka amatörgrejer, det här är en riktig burgare:
    [​IMG]
     
    MartinE, StefanAkiko och Mattias S gillar detta.
  10. vintomas

    vintomas Bloggare

    960 gram? Det borde vara tillräckligt för att mätta sådär 7-8 magra veganer. ;)
     
    StefanAkiko gillar detta.
  11. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    Den fick ligga kvar i pannan på eftervärme, vände på den bara. Sen låg den väl i fem – tio minuter. ungefär.

    Blev toppen. :)
     
  12. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    Nice Jimmy !
    Finns Inte många sanna köttälskare som tempar
    Sin biff till 40grader, härhärligt o höra att de ännu finns folk som förstår hur bra kött skall ätas :)
     
    Jimmy Forsman gillar detta.
  13. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    Har lagat ett par köttbitar i mina dar. ;)
     
  14. Jos

    Jos Medlem

    Köttfredag! Vaccade en bit secreto iberico med olivolja, vitlöks- och rosmarinshack samt salt och peppar i ett par timmar. Sen tokhet kolgrill ett par minuter och fan om det inte var det bästa på riktigt länge!
     

Dela sidan