Konjak

Diskussion i 'Destillat & Öl' startad av Elvis, 10 november 2008.

  1. Segol

    Segol Medlem

    SV: Konjak

    Rättelse... Senast köpte jag Voyer Extra men nu var det Napoléon och XO, inget annat.
    Jag är inte berusad men tydligen förvirrad :)
     
  2. anders

    anders Medlem

    SV: Konjak

    Så vad du säger är att du har inget att skylla förvirringen på... ;D
     
  3. Segol

    Segol Medlem

    SV: Konjak

    Nåt åt det hållet :)
     
  4. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Konjak

    Det kommer att bli en bra cognacsprovning den 26:e januari i Stockholm
     
  5. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Konjak

    Var på cognacsprovning häromveckan. Efter en kall buffé och kaffe
    med efterrätt provades cognac från tre hus: Delamain, Martell och Larsen.
    Dessutom fanns där deltagare från varje hus, som berättade lite om
    cognac och sina respektive hus.
    Mest givande var Delamains representant som hällde upp fatprover av
    ett-årig och sju-årig eau-de-vie i glas, som vi fick nosa i.
    Ett-åringen luktade som rödsprit ungefär. Det är ett under hur han och
    de andra näsorna på Delamain redan efter 1 års lagring kan avgöra hur
    länge just detta fat skall lagras och i vilken av deras cognacsorter denna
    eau-de-vie skall ingå. Efter 7 års lagring var doften fortfarande inte
    speciellt angenäm. Men så använder sig Delamain också av gamla fat
    vilket gör att deras enklaste sorter är lagrade över 20 år. Vid bland-
    ningen får de olika faten "gifta" sig med varandra i två år varefter
    den cirka 50%-iga spriten späds, inte med vatten, utan med 15%-ig
    cognac.
    På bordet framför oss stod i första raden Delamain Pale & Dry, Vesper
    och Reserve de la Famille .
    De var anmärkningsvärt mycket ljusare i färgen än de andra cognacsproverna.
    Skillnaden beror nog på att det är tillåtet att färga cognac. Och många tror
    att det är ett kvalitetstecken att cognacen är mörk. Grönstedts är ett
    paradexempel på detta.
    Pale & Dry är verkligen ganska blek och torr. Mycket angenäm doft och smak.
    Rekommenderas till alla, som vill ha en riktigt bra cognac för en rimlig slant.
    Vesper var inte så mycket annorlunda men Reserve de la Famille var helt
    otrolig. Bättre cognac än så tror jag det är svårt att hitta. En otroligt komplex
    doft med mycket rancio och mjuk och len smak. Denna har lagrats så länge att
    den har fått en naturlig alkoholhalt på 43% (minst 50 år).
    Nästa rad av glas var Martell Cordon Bleu, Martell XO och Martell Création
    Grand Extra.

    Cordon Bleu var den cognac, som var mörkast i färgen, angenäm doft och
    mycket gräddkola i smaken. Att den har varit en storsäljare i många år är
    lätt att förstå. Den har allt det som man väntar sig av en god cognac
    men är lite för söt för min smak. Måste vara färgad och sötad med socker-
    kulör. XO var lite torrare och Création naturligtvis en cognac med mycket mer
    komplexicitet.
    Men ingen av Martells olika sorter nådde i närheten av den elegans och
    fulländning, som Delamains motsvarigheter.
    I bortersta raden stod tre glas med Larsens cognac. Tyvärr var jag tvungen
    att avvika, timmen var sen och jag ville hinna med tåget hem. Jag hann
    dock sniffa i glaset med Larsen VS. Doften påminde starkt om det
    ett-åriga fatprovet från Delamain.
     

Dela sidan