Låt oss dela en pava över nätet - juli 2016 - Clotilde Davenne Chablis Premier Cru Montmains (72879)

Diskussion i 'Vin' startad av Per Stade, 4 juli 2016.

?

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)?

  1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

  2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

  3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

  4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

  5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

  6. 50-74 Kan inte rekommenderas

  7. Deltar inte men vill se omröstningen!

Resultat är endast synlig efter lagd röst.
  1. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    Ja, vad kan bli bättre i den varma solen än att sitta och lapa i sig ett glas sval chablis?

    Till månadens vin har jag därför valt CHABLIS PREMIER CRU MONTMAINS 2012 från Clotilde Davenne. Vi har ju skrivit en del om henne tidigare här på forumet men en kort introduktion kanske ändå kan vara på sin plats.
    Som alla vet är Chablis, som räknas som en del av Bourgogne, det område där vin odlas i Frankrike, som ligger längst norrut, efter Champagne. Och eftersom chablis enbart görs på chardonnay så kan vi kalla chablis för en BdB utan bubblor. Chablis är oftast framställd utan ekfatsbehandling, även om en del producenter använder ek. Clotilde Davenne använder aldrig ek vilket ger hennes viner en renhet och koncentration på frukten och terroiren, som jag uppskattar mycket.
    Ta gärna ett glas som aperitif, det finns få viner som sätter fart på saliven så bra.
     
    Last edited: 4 juli 2016
  2. Larseman

    Larseman Moderator

    Kul!
    Jag fixar till formalian i tråden strax, med omröstning och sån't
     
    Mattias S gillar detta.
  3. thunberg

    thunberg Medlem Deluxe

    Lysande, beställning lagd.
     
  4. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Instagram och Twitter är laddat!

    image.jpeg
     
    Per Stade, KockJohan, Larseman och 1 annan gillar detta.
  5. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Tänka sig att jag jag gissade för mig själv att du skulle välja något från Clotilde och vad rätt jag hade :)

    Jag gillar ju också hennes viner skarpt så det skall bli ett nöje att deltaga!
     
  6. Elvis

    Elvis Medlem

  7. mnor

    mnor Medlem

    Då var det beställt, låt oss se om detta vita vin kan få mig att ändra inställning om vitt utan bubblor.
     
    Crist(al)ian 77, Mattias S och magnum gillar detta.
  8. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Flarra beställd här också!
     
  9. Larseman

    Larseman Moderator

    Har precis också beställt, 2 för säkerhets skull, om den ena skulle vara god :D
     
    sunqan gillar detta.
  10. Larseman

    Larseman Moderator

    Har @vinifierat.se någon insider-info om vad vi har att förvänta oss?
     
    Mattias S gillar detta.
  11. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Är lite i samma läge. Just chablis helt utan ek brukar sällan övertyga mig, men det är ju främst billiga jag har druckit. Just detta vin ligger lite i perfekt prisläge för att få lite karaktär. :)
     
    mnor och sunqan gillar detta.
  12. sunqan

    sunqan va?

    Då kan du ju vaska den andra om den första var odrickbar
     
    Larseman och Mattias S gillar detta.
  13. sunqan

    sunqan va?

    En lätt OT-fråga - är det nån här som har koll på hur vanligt det är med ekfatslagrad Chablis? Så vitt jag förstått är det en relativt ovanlig nymodighet.
     
  14. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Topproducenterna använder ek!
     
    Per Stade gillar detta.
  15. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    Lite svårare att få tag på bara.
     
    magnum gillar detta.
  16. Segol

    Segol Medlem

    Som tillägg, ju högre klassificering desto mer ek.
    Under nivån premier cru tror jag mig endast ha sett det nån enstaka gång, då har det varit Chablis vieilles vignes
     
  17. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Alltid bra att bo nära källan;)
     
    chambertin, Daniel A och Per Stade gillar detta.
  18. sunqan

    sunqan va?

    Tack!
    Min syster hävdade att man inte använde det alls, men å andra sidan sågade hon uttalanden från nån om "smörig chablis" med avsaknad av ek som motiv. (Det är väl lika gärna malolaktisk jäsning som ligger bakom)
     
  19. vinifierat.se

    vinifierat.se Medlem

     
  20. vinifierat.se

    vinifierat.se Medlem

    Opps, nu är frågan om jag svarar i samma kommentar som citatet av Larseman (blev nog två olika dialogrutor?). Nåja, ni övriga förefaller kompetenta nog att reda ut det där på egen hand... Först som sist: kul ni provar Clotildes Montmains i juli!
    Insider-info... Egentligen inte, i alla fall inget som ni inte redan har koll på, gissar jag. Det här är ett typiskt vin för Clotilde. Rent, disciplinerat, perfekt skördat (tidpunkten, renheten), druv-ärligt (menar med det att druvan verkligen står som ett spjut ur vinet i fråga, något som i min näsa händer ganska sällan)... Som ni redan tidigare konstaterat ingen ek i Clotildes viner (inte ens Grand Cru:na). En del tror sig ändå känna det ibland och det beror kanske dels på inlärt beteende/förväntan (chardonnay-ek) och/eller den sur lie-fostran som Clotildes viner vanligtvis får. Ska bli kul att se vad ni tycker!
     
    kayaker, Deppodi, Mattias S och 3 andra gillar detta.

Dela sidan