Malolaktisk jäsning och dess betydelse för smak och arom

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias S, 22 mars 2014.

  1. Mattias S

    Mattias S Administratör

    @vininfo.nu har varit i farten och nördat ner sig i begreppet malolaktisk jäsning. Perfekt läsning en lördag kväll, samtidigt som man sippar på sitt favoritvin. I mitt fall på ett hotellrum i Köpenhamn...:cool:

    http://vininfo.wordpress.com/2014/03/21/malolaktisk-jasning-och-dess-betydelse-for-arom-och-smak/

    En undran jag har är vad man skulle få för karaktär på typ en Syrah eller CS som inte genomgått malolaktisk jäsning överhuvudtaget? Högre syra kan jag tänka mig, slankare och lättare vin totalt, men hade druvkaraktären varit sig lik?
     
    Last edited: 22 mars 2014
  2. gece

    gece Man vänjer sig.

    Sitter du och ugglar framför datamaskinen på hotellrummet en lördagkväll i Köpenhamn?! Ut på stan med dig!
     
    Mattias S gillar detta.
  3. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Verkligen ett bra blogginlägg! Jag har läst på en massa ställen om både MLF och fatlagring, men inte i sådan detalj när det kommer till vad som faktiskt händer på det kemiska planet! Cred till @vininfo.nu för det fina inlägget!

    Något rött som inte genomgått MLF har jag mig veterligen inte provat, men jag har provat ståltanksjäst Merlot som aldrig sett en skymt av ek. Det är rentav fruktansvärt strävt! Enligt uppgift hade det genomgått MLF i tanken men det var ändå ingen behaglig upplevelse... :p
     
  4. vininfo.nu

    vininfo.nu Medlem

    Tack för era fina ord!

    Texten är uppdaterad med strukturformler (ngt måste man ju göra om man inte kan sova...) om någon promille är intresserad...
     
    ChristianB gillar detta.
  5. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Nej då, jag försöker allt röra på mig lite också. :)
     
  6. Mattias S

    Mattias S Administratör

    För en tanninjunkie som mig själv så låter din Merlot riktigt god. Antar det var ett "fatprov" när du gjorde din egna blend som du skrivit om tidigare? Kan i så fall tänka mig att vinets ungdom bidrog en hel del, massor av sträva omogna druvtanniner...vattnas lite i munnen. :cool:
     
  7. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Jepp, det var det där blend-tillfället. Det skulle förstås vara väldigt intressant att höra vad du tycker om ett sådant vin. Jag har en flaska kvar i garderoben någonstans; om det blir något slags vinträff kan jag ju alltid plocka med den och låta andra prova. :p
     
  8. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Du skall inte till Gbg snart? Typ i slutet av april?
     
  9. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Det hade jag väl inte tänkt, men man vet aldrig! ;)
     
  10. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Det låter som en deal. Finns ju en möjlighet 26/4 i Göteborg. Om inte blir det säkert tillfällen längre fram. :)
    @StefanAkiko bjuder i så fall in (han är boss), men bara om du är RIKTIGT intresserad av vinonani...:cigarr:

    Jag är intresserad av din flaska i alla fall...
     
    Last edited: 23 mars 2014
    ChristianB gillar detta.
  11. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Låter som en grym idé. Jag återkommer imorgon när jag kollat arbetsschemat framöver!
     

Dela sidan