Middag, med vinet som startpunkt

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Anders Landström, 14 november 2009.

  1. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Lite hjälp sökes, ska ha en middag med personer som uppskattar god mat och goda viner. Blir en del champagne men också rött vin.

    Jag är den första att erkänna att mina rödvinskunskaper är verkligen dåliga så tänkte be om lite hjälp med matförslag och vin.

    Tänkte ha en Paul Dethune 2002 som välkomstdricka. Sedan en förrätt med 1988 Veuve Clicquot.

    Till huvudrätt blir det antingen rött eller champagne, så en av:

    1990 Bruno Paillard Champagne Le Mesnil magnum
    1990 Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Brut Rosé magnum

    2001 Allegrini Amarone della Valpolicella
    2004 Barone Ricasoli Chianti Classico Castello di Brolio, magnum
    (alternativt köpa på SB, ej beställningssortimentet)

    Vet att den här frågan är helt ostrukturerad men det är helt tomt i huvudet just nu vad gäller mat/vin. Vad skulle ni bjuda på, något som inte kräver timmar i köket men som gör en bra mat/vin kombination.

    Tacksam för alla idéer här.
     
  2. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Tror att rosén är klart roligast, rödvinerna kan du ha i en gryta nån dag.
     
  3. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Jag har bara en Latour kvar och den tänkte jag dricka om 5-6 år. Vet att mitt rödvinsförråd är extremt begränsat :)

    Har du förslag på mat också så slipper jag tänka. Fågel kunde kanske vara något till rosén
     
  4. anders

    anders Medlem

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Kalv borde också kunna överleva om du inte drar på allt för kraftigt med såsen. Iom syran i skumpan kan du dra på med fettet i såsen vilket leder till tankar kring grädde, denna oundgängliga ingrediens i köket.
     
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Oscar?

    Byter också Dethune till en Veuve Clicquot 2002 så blir det samma producent genomgående
     
  6. Segol

    Segol Medlem

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Kalv med fet sås får mig att tänka vitello tonnato
     
  7. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Gott men lite sommrigt.
     
  8. anders

    anders Medlem

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Se där, där har du temat för kvällen: våga vägra vinter. Hawaiiskjorta och bermudashorts påbjuds.
     
  9. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Skönt att du finns Anders,klockrena förslag
     
  10. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Om du känner dig tom på hur du skall kombinera mat och vin men vill ha bra kombinationer så kan jag rekommendera att du köper böckerna "Kombinera Mat och Vin". Det finnas 2 st (tror jag) och massor av förslag på kombintioner av mat och vin i de här böckerna och dessutom en hel del grundfakta om vad som fungerar tillsammans. Författare är Jens Dolk+Mette Ankarloo (första boken) och Jens Dolk+Liselotte Forslin (andra boken) och dom finns på Kakao förlag.

    T.ex så tror jag inte det är så lätt att hitta ngn mat som funkar till både en Amarone och en Chianti p.g.a hur olika dom här vinerna är. Välj bort en av dom och om du vill ha två viner så ta två som har samma distrikt/druva/vintyp i stället.

    Personligen har jag svårt för många Amarone+mat-kombinationer med undantag för kraftiga ostar men bra Sangiovese gifter sig ofta väldigt bra med många rätter.

    Tänk på att om vinet har framträdande syror och strävhet så bör maten innehålla någon form av fett, typ fet sås, kryddsmör, fett i köttet m.m.

    Lycka till med middagen !
     
  11. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Tack för svaret. Tanken var att ta ett av rödvinen, inte både, var lite oklar där. Ska köpa en av böckerna och läsa dem., bra tips för att lära sig lite mer. Är ok på att kombinera med champagne men rödvin är inte min starka sida.

    De som kommer är lite rödvinsorienterade men de får leva med skumpa då krug88 hårt dissade mina simpla rödviner ;D Tror jag kör ankbröst till rosën. Något med skaldjur till förrätt.
     
  12. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Du borde känna mig vid det här laget...

    Vinerna du föreslog sög hårt! Sorry men sant.
    Hade jag inte sålt allt jag äger och har i veckan, så hade jag tvingat på dig några lådor kvalitet-Bordeaux som inte haft så läskiga prislappar...
     
  13. Andreas L

    Andreas L Medlem

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Gör det enkelt till Chiantin - Fettucini med grädde och höstsvamp, till amaronen kör du bara mogen parmesan.
    Som förrätt kör du roseskumpan till en carpaccio av lätthalstrad tonfisk med avocadosallad...
     
  14. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Du får tipsa mig innan du åker. Vet att du är bra på det här ;D

    Går Chiantin att dricka då? Med risk för att bli totalt sågad igen så har jag också 2004 Antinori Chianti Classico Riserva Badia a Passignano och några La Spinetta 2005.
     
  15. Lando

    Lando Medlem

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Du måste lära dig att inte lyssna på vad Krug88 säger, klart som fan Chiantin är god, förutsatt att man gillar Chianti då alltså. :) Det är deras toppvin från en mycket bra årgång, så om det inte är drickbart vetifan, sen att Krug88 inte skulle ens torka röven med etiketten är en helt annan sak.

    Allegrini är ju lite samma sak, erkänt hus, bra årgång etc, men svårt med Amarone till mat tycker jag. Andreas L:s förslag var ju klockrent!
     
  16. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Men snälla lando...
    Här har jag ansträngt mig med att lära gamla hundar att sitta(Shorepower alltså).
    Och så kommer du och förstör månader av indoktrinering med ett enda litet inlägg :'(

    Vem vet vad han får för sig för knasigt nu, börjar kanske bygga upp en Cavasamling istället...
     
  17. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Det är ju lite så att jag bara provat lätta droger förut. Sedan fick jag vara med de tunga grabbarna och prova riktiga saker. Klart att man är lite orolig när en de mer agressiva killarna (krug88) som har hund (krug) hoppar på en och tycker man inte längre når upp till rätt standard.

    Tar dock tacksamt emot tips på lite tungre stuff innan du åker till Samoa

    Har två uppslag nu. En med genomgående champagne, samma producent, börjar med nåt skaldjur, ankbröst och följer upp med ost. Alternativet är rosé till fördrink och förrätt med tonfisk, chianti till pasta och amarone till parmesan.

    vad röstar ni på, vilken skulle ni bli mest positivt överraskad av?
     
  18. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Den var kul, en vovve som heter Krug.
    En polare har en son som är döpt till det, fint namn.
     
  19. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Tänkte mera en riktig best. Så inte en vovve, utan typen som sliter en stycken.

    polare med smak, sonen får en del att leva upp till
     
  20. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Middag, med vinet som startpunkt

    Det bidde Andreas L förslag, tonfisk till rosén, chianti till svamppasta och amarone till parmesan. Sedan skippade vi kaffe och choklad och tog en VC 88 istället, väl så sött .-)

    Skrev lite om vinerna i en annan tråd men kort så var VC88 bäst, Chiantin var ganska otypisk och bra, amaronen levererade inte, antingen i en tunnel eller så var det bara att den inte levde upp till de andra vinerna, VC 90 rosé var bland de rödaste rosé jag druckit.

    Tack för hjälpen
     

Dela sidan